Ukrajinskí vojaci jazdia na tanku na frontovej línii v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusi si pripísali "taktické zisky" na severe Bachmutu, tvrdia Američania. Chcú Ukrajincov odrezať od zásob

01.03.2023, 21:34
Autor:
ČTKČTK

Prípadné dobytie Bachmutu by pre Moskvu znamenalo prvé väčšie víťazstvo za viac ako pol roka, hoci za cenu vysokých strát.

Ruské jednotky si pripísali "taktické zisky" na severnej strane ukrajinského mesta Bachmut, o ktorý sa v posledných týždňoch zvádza tvrdé boje, uvádza v najnovšej správe o vývoji konfliktu americký Inštitút pre štúdium vojny. Rusi podľa neho v oblasti pokračujú v pozemných útokoch. Útočia aj pri obciach Kreminna a Svatove, kde pravdepodobne dosiahli "obmedzený postup". Postup ruských síl pri Bachmute vo svojom večernom hlásení bez bližších podrobností pripustil tiež generálny štáb ukrajinskej armády.

Ďalšie podrobnosti k ruským útokom americkí analytici v utorkovom hodnotení neuvádza. Informácie nadväzujú na utorkové vyjadrenie ukrajinskej armády, podľa ktorého je situácia pri Bachmute "mimoriadne napätá". Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj hovoril o ruskej ofenzíve, v ktorej boli nasadené najlepšie vycvičené jednotky žoldnierskej Wagnerovej skupiny. "Nepriateľ neustále ničí všetko, čo môže slúžiť na ochranu našich pozícií," uviedol už v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

image

Do boja o Bachmut nasadilo Rusko lepších wagnerovcov, tvrdí ukrajinská armáda. Sú to vojaci so skúsenosťami

Rusko sa podľa všetkého snaží mesto obkľúčiť a odrezať ukrajinských obrancov od zásobovacích trás. Prípadné dobytie Bachmutu by pre Moskvu znamenalo prvé väčšie víťazstvo za viac ako pol roka, hoci za cenu vysokých strát. Ovládnutie mesta by Rusom otvorilo cestu k útoku na posledné zvyšné mestské centrá v Doneckej oblasti.

V posledných dňoch z miest najťažších bojov prichádza informácia o postupných ruských ziskoch. O postupe ruských okupantov na severe Bachmutu v utorok písal aj reportér nemeckého denníka Bild Julian Röpcke, ktorý konflikt na východe Ukrajiny dlhodobo mapuje. Poznamenal pritom, že tvrdenia wagnerovcov sú "bohužiaľ" v posledných týždňoch spoľahlivejšie ako vyjadrenia ukrajinského generálneho štábu.

image

Rozhovory s ukrajinskými vojakmi ukazujú iný obraz vojny. Čo im chýba a ako vyzerá nová ruská taktika?

Na zarputilosť ukrajinskej obrany Bachmutu poukázal ruský miliardár Jevgenij Prigožin, ktorý stojí na čele wagnerovcov. Ukrajinská armáda podľa neho prisunula na miesto ďalšie posily a snaží sa mesto uhájiť všetkou silou. "Desiatky tisíc ukrajinských vojakov kladú zúrivý odpor. Boje sú každým dňom krvavejšie," povedal novinárom. Súčasne poprel, že by kupoval satelitné snímky bojisko od Číny; skupina má podľa neho 20 vlastných družíc.

Večerné hlásenie velenia ukrajinských síl na rozdiel od toho z dnešného rána hovorí o "pokračujúcom postupe" ruských síl v oblasti Bachmutu. Generálny štáb však konkrétne miesto ruského postupu nespomína a naopak uvádza, že vo viacerých obciach okolo Bachmutu aj v meste samotnom boli útoky odrazené.

Britská rozviedka v pravidelnom prehľade upozornila, že ruské sily pravdepodobne začali vypúšťať iránske drony Šáhed z Brjanskej oblasti, odkiaľ môžu ľahšie ohroziť Kyjev, ako keď ako predtým tieto bezpilotné lietadlá štartovali z Krasnodarského kraja na juhu Ruska a stroje prelietavali Azovské more. Nová štartovacia platforma poskytuje Rusom iný smer útoku a je bližšie ku Kyjevu.

image

Ukrajinské sily by sa mohli strategicky stiahnuť z Bachmutu, vyhlásil Zelenského poradca

Ruská armáda v noci na 27. februára zaútočila zo severu proti cieľom na Ukrajine 14 iránskymi dronmi typu Šáhed, uviedol ukrajinský generálny štáb a vojenská správa Kyjevskej oblasti. Protivzdušná obrana 11 týchto bezpilotných lietadiel zničila, tvrdí Kyjev. Nový nálet za pomoci iránskych dronov Rusi podnikli v noci na dnes, a to opäť zo severu. Všetky štyri drony sa protivzdušnej obrane podarilo zostreliť, napísala agentúra Unian s odvolaním sa na velenie ukrajinského letectva. Drony Šáhed sú skonštruované tak, aby priamo útočili na cieľ.

01 - Modified: 2023-03-01 16:44:59 - Feat.: 1 - Title: Do boja o Bachmut nasadilo Rusko lepších wagnerovcov, tvrdí ukrajinská armáda. Sú to vojaci so skúsenosťami 02 - Modified: 2023-03-01 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rozhovory s ukrajinskými vojakmi ukazujú iný obraz vojny. Čo im chýba a ako vyzerá nová ruská taktika? 03 - Modified: 2023-03-01 13:10:45 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské sily by sa mohli strategicky stiahnuť z Bachmutu, vyhlásil Zelenského poradca
01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 04 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 05 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:07