Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj oznámil, že na Ukrajine privítal hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu

28.02.2023, 17:20
Autor:
TASRTASR

Podľa ukrajinského generálneho prokurátora Andrija Kostina je cieľom bude posilniť medzinárodnú spoluprácu pri obnove spravodlivosti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok na sociálnej sieti oznámil, že na Ukrajine privítal hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana.

"Cítime podporu ICC v našom úsilí dosiahnuť spravodlivosť a vyvodiť zodpovednosť voči všetkým, ktorí sú zodpovední za zločiny spáchané ruskými votrelcami na Ukrajine," napísal. Dodal, že hlavného prokurátora Khana pozval, aby sa zúčastnil na konferencii #United4Justice.

Podľa ukrajinského generálneho prokurátora Andrija Kostina  je cieľom bude posilniť medzinárodnú spoluprácu pri obnove spravodlivosti.

Partneri a priatelia Ukrajina budú podľa Kostinových vyjadrení rokovať o možnostiach vytvorenia ad hoc špeciálneho tribunálu pre zločiny agresie či kompenzačného mechanizmu na škody spôsobené Ruskom.

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu začal vlani v marci vyšetrovanie vojnových zločinov spáchaných na Ukrajine. Agentúra AP minulý týždeň pripomenula, že stíhanie ruských lídrov za zločiny agresie do jurisdikcie ICC nepatrí.

Podmienkou je ratifikácia Rímskeho štatútu, ktorým sa ICC ustanovil. Doteraz to neurobili Rusko ani Ukrajina.

Tzv. Ľudový súd vytvorený ľudskoprávnymi aktivistami reaguje na skutočnosť, že momentálne neexistuje medzinárodný tribunál, ktorý by mohol šéfa Kremľa súdiť za napadnutie Ukrajiny.

Ľudskoprávni aktivisti vytvorili tzv. "ľudový súd" v Haagu, ktorý stíha ruského prezidenta Vladimira Putina za zločin agresie v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Ide však len o symbolický krok, keďže rozhodnutie tohto "súdu" nebude mať právnu záväznosť, napísala agentúra AP.

 

01 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 02 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 03 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 04 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 05 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:27