Ľudia držia zbrane počas pohrebu 10 Palestínčanov vrátane ozbrojencov v Nábuluse. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelskí vojaci v Nábluse zabili 11 Palestínčanov, tvrdia zdravotníci. Zranených je viac než sto ľudí

22.02.2023, 23:54
Autor:
ČTKČTK

Palestínska militantná skupina Islamský džihád uviedla, že izraelské jednotky obkľúčili dom v Nábuluse, v ktorom boli dvaja z jej veliteľov, čo vyvolalo stret, do ktorého sa zapojili ďalší ozbrojenci.

Pri zásahu izraelskej armády na okupovanom Západnom brehu Jordánu dnes prišlo o život 11 Palestínčanov, vrátane najmenej štyroch ozbrojencov a štyroch civilistov. Zranených je viac ako 100. S odvolaním sa na svedkov a zdravotníkov to uviedla agentúra Reuters. Izraelskí vojaci pri operácii v meste Nábluse podľa nej zasahovali proti ozbrojencom z radikálnej palestínskej skupiny Islamský džihád. Podľa agentúry AP išlo o jeden z najkrvavejších incidentov za takmer rok intenzívnych stretov na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme. Washington vyjadril hlboké znepokojenie a generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na okamžité zníženie napätia.

Izraelská armáda svoju operáciu v Nábluse, kde zasahuje často, potvrdila. Vojaci podľa nej opätovali paľbu po tom, čo na nich ozbrojenci začali strieľať, keď prišli zatknúť radikálov podozrivých z plánovania útokov. Incident si medzi Izraelčanmi nevyžiadal žiadne mŕtve, uviedla armáda. Vysokopostavený predstaviteľ armády novinárom oznámil, že nehodu trvali približne štyri hodiny, pričom ozbrojenci na vojakov strieľali z okolitých striech a z motocyklov.

Hromadný konflikt

Palestínska militantná skupina Islamský džihád uviedla, že izraelské jednotky obkľúčili dom v Nábuluse, v ktorom boli dvaja z jej veliteľov, čo vyvolalo stret, do ktorého sa zapojili ďalší ozbrojenci. Na mieste boli počuť výbuchy a miestni mladíci hádzali na obrnené vozidlá kamene.

image

OSN obvinila Izrael z porušovania medzinárodného práva. Tú správu písali antisemiti, reaguje premiér Lapid​

Palestínske zdroje uviedli, že obaja velitelia Islamského džihádu boli zabití spolu s ďalším ozbrojencom. Medzi mŕtvymi sú tiež najmenej štyria civilisti, vrátane 72-ročného muža a 14-ročného chlapca, uviedol Reuters. Zranených podľa zdravotníkov bolo ďalších 102 Palestínčanov, z toho šesť vážne.

Palestínske hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy a niekedy bojuje po boku Islamského džihádu, uviedlo, že ozbrojenci boli štyria, vrátane jedného z Hamásu. Zároveň Hamas naznačil, že by mohol podniknúť odvetu.

"Odsudzujeme raziu okupantov v Nábluse a vyzývame na ukončenie pokračujúcich útokov proti našim ľuďom," povedal hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása Nabiely abú Rudajná.

image

Pohrebu kráľovnej Alžbety sa zúčastnia stovky štátnikov a monarchov z celého sveta

Palestínčania chcú mať stáť na Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme, teda na územiach, ktorých sa Izrael zmocnil počas vojny v roku 1967. Z Pásma Gazy sa Izrael stiahol a teraz ho ovláda radikálne hnutie Hamas. Východný Jeruzalem Izrael anektoval a Západný breh Jordánu okupuje. Na Západnom brehu Jordánu žije na 500-tisíc židovských osadníkov a zhruba tri milióny Palestínčanov.

Úmrtia civilistov

"Spojené štáty sú veľmi znepokojené mierou násilia v Izraeli a na Západnom brehu," reagoval na najnovší stret hovorca americkej diplomacie Ned Price. Počínanie izraelských jednotiek priamo nekritizoval, dodal však, že akokoľvek Washington berie do úvahy reálne obavy Izraela, znepokojuje ho vysoký počet zranených a úmrtie civilistov.

Generálny tajomník OSN Guterres vyzval dnes na okamžité upokojenie napätia medzi Izraelom a Palestínčanmi, aby sa zabránilo ďalšiemu násiliu. Zároveň uviedol, že výstavba izraelských osád na okupovaných palestínskych územiach by sa mala okamžite zastaviť, a odsúdil terorizmus. "Každá nová osada je ďalšou prekážkou na ceste k mieru.

image

Večná nenávisť: Korene antisemitizmu siahajú až do staroveku, jeho dôvody neboli iba náboženské

Celá osadnícka činnosť je podľa medzinárodného práva nezákonná a musí byť zastavená. Podnecovanie násilia je zároveň slepou uličkou. Nič neospravedlňuje terorizmus, (ktorý) musia všetci odmietnuť, "povedal Guterres podľa agentúry AFP. Situáciu na Západnom brehu Jordánu označil za najbúrlivejšiu za posledné roky. "Našou okamžitou prioritou musí byť zabrániť ďalšej eskalácii, znížiť napätie a obnoviť pokoj," povedal.

Saudská Arábia raziu odsúdila a egyptské ministerstvo zahraničia, ktoré často vystupuje ako prostredník medzi Izraelom a Hamasom, vyjadrilo znepokojenie.

01 - Modified: 2023-02-22 13:49:04 - Feat.: 1 - Title: Najmenej deväť Palestínčanov prišlo o život počas razie Izraela v Predjordánsku 02 - Modified: 2023-02-21 06:49:07 - Feat.: 1 - Title: Izrael schválil v prvom čítaní kontroverznú súdnu reformu 03 - Modified: 2023-02-20 21:04:37 - Feat.: 1 - Title: Ďalšie zemetrasenie v Turecku si vyžiadalo najmenej tri obete, úrady hlásia aj vyše 200 zranených 04 - Modified: 2023-02-19 07:03:44 - Feat.: 1 - Title: Izraelčania opäť protestujú proti vládnemu plánu reformy súdnictva
01 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 02 - Modified: 2024-04-18 10:00:10 - Feat.: - Title: World Press Photo vyhrala snímka z Pásma Gazy, zachytáva Palestínčanku s mŕtvym dieťaťom v náručí 03 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 05 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:16