Prezident USA Joe Biden a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg spolu s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom, prezidentkou Slovenska Zuzanou Čaputovou, poľským prezidentom Andrzejom Dudom a ďalšími. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin urobil veľkú chybu, keď pozastavil účasť na zmluve Nový ŠTART, povedal Biden vo Varšave

22.02.2023, 23:38
Autor:
ČTKČTK

Krajiny takzvanej bukurešťskej deviatky, do ktorej patrí aj Slovensko a Česká republika, Biden označil za poprednú líniu kolektívnej obrany, a ocenil počínanie ich prezidentov a premiérov.

Za veľkú chybu dnes označil americký prezident Joe Biden rozhodnutie Moskvy pozastaviť účasť na zmluve Nový ŠTART, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Biden týmito slovami reagoval na otázku novinárov pri príchode na rokovania s lídrami východných krajín NATO vo Varšave. Biden ďalej vyhlásil, že si nemyslí, že rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina naznačuje ochotu Ruska použiť jadrové zbrane.

"Viete lepšie ako ktokoľvek iný, čo je v tomto konflikte v stávke, nielen pre Ukrajinu," povedal Biden. "Veci sa radikálne zmenili a my musíme zabezpečiť, aby sme ich zmenili späť," dodal americký prezident na verejnej časti rokovania.

image

Británia je odhodlaná zabezpečiť obranu Ukrajiny, povedal Sunak Zelenskému

V rozhovore so stanicou ABC News Biden zopakoval, že Putinovo rozhodnutie považuje za veľkú chybu. "Nevnímam to tak, že (Putin) zvažuje použiť jadrové zbrane alebo niečo podobné," dodal.

Krajiny takzvanej bukurešťskej deviatky, do ktorej patrí aj Slovensko a Česká republika, Biden označil za poprednú líniu kolektívnej obrany, a ocenil počínanie ich prezidentov a premiérov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Zoskupenie B9, do ktorého okrem Česka a Slovenska patrí Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko a Rumunsko, vzniklo v roku 2015 v reakcii na agresívne kroky Ruska na Ukrajine. Takmer rok po začatí novej ruskej invázie je podľa Bidena ešte dôležitejšie, "aby sme držali pohromade".

image

Lídri krajín B9 sú pri pomoci Ukrajine ďalej jednotní a odhodlaní, tvrdí Čaputová po stretnutí s Bidenom

Jeho vyhlásenie o Putinovej veľkej chybe reagovalo na vývoj z utorka, keď ruský prezident Vladimir Putin oznámil odklon Ruska od poslednej dohody s Washingtonom o jadrovom odzbrojovaní. Zmluva Nový ŠTART podpísaná v roku 2010 v Prahe okrem iného stanovila, že obe strany musia znížiť na 1550 počet strategických jadrových hlavíc, teda zbraní použiteľných na veľkú vzdialenosť. Ruská diplomacia niekoľko hodín po Putinovom oznámení uviedla, že Moskva bude limity ukotvené v zmluve naďalej dodržiavať.

Biden dnes vo Varšave nadviazal na pondelkovú cestu do Kyjeva a utorkový program v poľskej metropole, kedy sľúbil Ukrajine neochvejnú podporu USA a ich spojencov. Českú republiku na stretnutí šéfa Bieleho domu s predstaviteľmi východného krídla NATO zastúpil český premiér Petr Fiala, Slovensko prezidentka Zuzana Čaputová. Tá pred rokovaním uviedla, že Bidenova prítomnosť dokazuje silu transatlantického partnerstva, informovala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2023-02-22 21:29:13 - Feat.: 1 - Title: Británia je odhodlaná zabezpečiť obranu Ukrajiny, povedal Sunak Zelenskému 02 - Modified: 2023-02-22 21:01:52 - Feat.: 1 - Title: Pozastavenie zmluvy START nezvyšuje hrozbu jadrovej vojny, povedal ruský predstaviteľ 03 - Modified: 2023-02-22 19:33:25 - Feat.: 1 - Title: Biden na záver návštevy Európy rokoval s lídrami východných krajín NATO vrátane Slovenska a Česka
01 - Modified: 2024-04-13 18:33:43 - Feat.: - Title: Napätie medzi Izraelom a Iránom eskaluje. Biden si skrátil víkend pri mori, vracia sa na rokovanie 02 - Modified: 2024-04-05 20:15:04 - Feat.: - Title: Biden vyhlásil, že Izrael poslúchol jeho požiadavku vpustiť pomoc do Gazy 03 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 05 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:21