Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Ak Čína podporí Rusko, vypukne svetová vojna, vyhlásil ukrajinský prezident

20.02.2023, 15:40
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že by bol rád, ak by bola Čína na strane Kyjeva.

Ak Čína podporí vo vojne na Ukrajine Rusko, vypukne svetová vojna. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre nemecký denník Die Welt, ktorý zverejnili v pondelok.

Kyjev by si podľa Zelenského želal, aby bol Peking na strane Ukrajiny. "Je pre nás dôležité, aby Čína nepodporila vo vojne Ruskú federáciu. Vlastne, bol by som rád, keby bola na našej strane. V súčasnosti si však myslím, že to nie je možné," uviedol ukrajinský prezident.

image

Zelenskyj má Američanov za hlupákov. Je jasné, že Biden mal od Putina záruky, píšu v Rusku

"Vidím príležitosť pre Čínu pragmaticky zhodnotiť, čo sa tu deje. Pretože ak sa Čína spojí s Ruskom, bude svetová vojna, a myslím si, že Čína si je toho vedomá," dodal Zelenskyj.

Slová ukrajinského prezidenta prichádzajú po tom, ako čínske ministerstvo zahraničných vecí varovalo Washington, aby sa nemiešal do vzťahov Pekingu a Moskvy. Hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin takto reagoval na slová amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, ktorý Peking varoval pred poskytovaním materiálnej pomoci pre ruskú agresiu voči Ukrajine.

image

Biden vo vojnovej zóne: Klam z Bieleho domu. Keď zverejnili, že sa vydá do Varšavy, on tam už bol

"Spojené štáty nie sú v takej pozícií, aby Číne kládli požiadavky. Odmietame to, že USA kritizujú čínsko-ruské vzťahy, nehovoriac už o donucovaní a nátlaku," povedal hovorca Wang.

Kremeľ tiež v pondelok potvrdil, že na návštevu Moskvy pricestuje vysokopostavený čínsky diplomat Wang I a že sa tam možno stretne aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Neuviedol však, kedy sa návšteva uskutoční.

 

 

01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 03 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 04 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-16 12:11:59 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Ukrajina neubránila elektráreň pri Kyjeve, pretože jej došli rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 19:18