Ilustračná snímka: TASR/AP
StoryEditor

Nie je to pravda. Práve USA posielajú nekonečné dodávky zbraní, nie Čína, bráni sa Peking

20.02.2023, 11:29
Autor:
TASRTASR

"Smerovanie Číny v otázke Ukrajiny možno zhrnúť do jedného slovného spojenia, ktorým je vyzývanie na mier a podpora dialógu," tvrdí čínsky rezort diplomacie.

Peking skritizoval v pondelok "nepravdivé" tvrdenia Spojených štátov, že Čína uvažuje nad vyzbrojovaním Ruska v jeho vojne proti Ukrajine. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Práve Spojené štáty, a nie Čína, posielajú nekonečné dodávky zbraní na bojisko," odpovedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin na otázku o nedávnych tvrdeniach USA.

"Vyzývame Spojené štáty, aby sa vážne zamysleli nad vlastným konaním, urobili viac pre upokojenie situácie, pre podporu mieru a dialógu a aby prestali prenášať vinu na niekoho iného a šíriť nepravdivé informácie," dodal hovorca.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken predtým pre americkú televíziu CBS uviedol, že Čína "zvažuje poskytovanie smrtiacej pomoci" Moskve, a to "od munície až po samotné zbrane".

Podobne sa vyjadril už viackrát, napríklad v Nemecku. V sobotu sa zúčastnil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii a stretol sa tam s vysokopostaveným čínskym diplomatom Wangom Im.

Blinkenove obvinenia prišli v období zhoršenia vzájomných vzťahov, keď Washington zostrelil čínsky balón, ktorý sa pohyboval nad územím USA a údajne slúžil na špionáž.

Vládnu obavy, že Čína prehlbuje vzťahy s Ruskom aj napriek vojne na Ukrajine. Wang I tvrdí, že Peking hrá konštruktívnu rolu a stojí pevne na strane dialógu.

"Neschvaľujeme, že USA ukazujú prstom na čínsko-ruské vzťahy, nehovoriac už o donucovaní a nátlaku," povedal hovorca Wang.

"Smerovanie Číny v otázke Ukrajiny možno zhrnúť do jedného slovného spojenia, ktorým je vyzývanie na mier a podpora dialógu," tvrdil.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 03 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:08