Americký minister zahraničia Antony Blinken. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA sa obávajú, že Čína Rusku dodá zbrane na boj na Ukrajine, povedal Blinken

19.02.2023, 13:11
Autor:
ČTKČTK

V Mníchove sa Antony Blinken stretol s vysokým čínskym diplomatom Wang Im, ktorého "varoval pred následkami, pokiaľ by Čína Rusku poskytla materiálnu pomoc pre inváziu" na Ukrajinu.

Spojené štáty sa obávajú, že Čína zvažuje, že Rusku poskytne vojenské vybavenie na boj na Ukrajine, vrátane zbraní a munície.

Televíznej stanici CBS to povedal americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý tiež zopakoval, že Čína podľa USA už Rusku istú vojenskú podporu - nie však zbrane a muníciu - poskytla.

"Boli sme svedkami toho, že čínske firmy ruské vojenské snaženie podporili vojenským vybavením, samozrejme v Číne neexistuje skutočný rozdiel medzi súkromnými spoločnosťami a štátom. Čoho sa obávame teraz, je, že Čína zvažuje aj poskytnutie zbraní a munície," uviedol Blinken, ktorý má dnes na programe návštevu Turecka, kam vyrazil z Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

V Mníchove sa Blinken stretol s vysokým čínskym diplomatom Wang Im, ktorého "varoval pred následkami, pokiaľ by Čína Rusku poskytla materiálnu pomoc pre inváziu" na Ukrajinu, píše agentúra Reuters.

CNN a agentúra Bloomberg už v januári s odvolaním sa na dva americké zdroje informovali, že americká administratíva komunikovala s čínskou vládou a "vyjadrila obavy" ohľadom dôkazov, že čínske firmy podporujú Rusko vo vojne na Ukrajine nesmrtiacim vojenským materiálom, ako sú helmy alebo nepriestrelné vesty.. Médiá vtedy informovali, že čínska centrálna vláda podporu nutne schváliť nemusela, pretože nemonitoruje každý krok svojich firiem tak detailne.

Z Blinkenovho aktuálneho vyjadrenia nie je jasné, či sa USA domnievajú, že aj vtedajšia údajná podpora čínskych firiem pre Rusko bola schválená centrálnou vládou alebo či ju centrálna vláda priamo nariadila.

Čína a Rusko v októbri minulého roka vyhlásili, že sú "priateľmi bez hraníc", ruskú inváziu na Ukrajinu však Čína nepodporila a aspoň oficiálne neposkytla Rusku finančnú ani materiálnu pomoc. V sobotu v Mníchove Wang I opakovane zdôraznil, že Čína vždy stojí na strane mieru a že vo vojne na Ukrajine podporuje mierové rozhovory a dialóg. Kritizoval aj "určité sily", ktoré podľa neho nechcú skorý koniec vojny.

01 - Modified: 2024-04-18 14:32:33 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 03 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 04 - Modified: 2024-04-18 12:52:17 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s Kulebom, obaja poukázali na potrebu schválenia pomoci v Kongrese 05 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:48