Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pózujú počas stretnutia v Moskve v piatok 17. februára 2023. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Lukašenko, ktorý priletel za Putinom, vyjadril podporu krokom Kremľa na Ukrajine

17.02.2023, 17:38
Autor:
TASRTASR

S pomocou Ruska by jedna z tovární vyrábajúcich súčiastky pre ruské dopravné lietadlá mohla začať produkovať bojové lietadlá, ktoré dosahujú dobré výsledky na Ukrajine, vyhlásil Alexandr Lukašenko.

Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský líder Alexander Lukašenko v piatok rokovali o rozšírení vzájomnej vojenskej a hospodárskej spolupráce. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Lukašenko a Putin sa stretli v rezidencii ruského prezidenta Novo-Ogarjovo v Moskovskej oblasti. Putin na začiatku rokovaní pripomenul, že Bielorusko má priemyselný majetok z obdobia Sovietskeho zväzu, čo podľa neho ponúka dobré príležitosti na spoločné programy výroby. Spoločným úsilím môžu podľa neho dosiahnuť synergiu, čo môže byť v niektorých sektoroch veľmi prínosné a priniesť dobré výsledky pre obe krajiny.

Rusko je hlavným podporovateľom bieloruského hospodárstva založeného na modeli Sovietskeho zväzu, ktorý sa spolieha na lacnú energiu z Ruska a pôžičky, píše AP. Kremeľ tiež podporuje Lukašenka, ktorý je pri moci takmer tri desaťročia a ktorý v roku 2020 čelil vlne protestov po sporných prezidentských voľbách.

Lukašenko pripomenul, že bieloruské továrne vyrábajú súčiastky pre ruské dopravné lietadlá, a navrhol, že s pomocou Ruska by jedna z tovární mohla začať vyrábať bojové lietadlá, ktoré podľa jeho slov dosahujú "dobré výsledky" na Ukrajine.

Predmetná bieloruská továreň v minulosti opravila niekoľko stíhačiek ruskej výroby typu Su-25, pripomína AP a dodáva, že podrobnosti o možnom obnovení výroby nie sú jasné.

Bieloruský prezident tiež vyzdvihol dôležitosť väzieb s Ruskom v oblasti obrany a vyjadril podporu krokom Kremľa na Ukrajine. Tiež však zdôraznil, že na Ukrajinu vyšle bieloruských vojakov len v prípade napadnutia svojej krajiny.

"Som pripravený bojovať z územia Bieloruska spoločne s Rusmi len v jednom prípade: ak čo i len jeden vojak (z Ukrajiny) vstúpi na naše územie so zbraňou a úmyslom zabíjať mojich ľudí," povedal Lukašenko ešte vo štvrtok pred zahraničnými novinármi na tlačovej konferencii v Minsku.

Bielorusko je blízkym spojencom Ruska. Minsk takmer pred rokom na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu poskytol svoje územie na vyslanie ruských vojakov či na odpaľovanie rakiet. Rusko má takisto v Bielorusku vojakov a zbrane a obe krajiny organizujú pravidelné spoločné cvičenia.

01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:33