Prezident USA Joe Biden hovorí o troch neznámych objektoch zostrelených nad Severnou Amerikou. FOTO: REUTERS  
StoryEditor

Tri objekty zostrelené nad Severnou Amerikou s Čínou nesúvisia, vyhlásil Biden

16.02.2023, 20:29
Autor:
ČTKČTK

Prezident USA zároveň oznámil, že plánuje hovoriť so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

Pôvod trojice neidentifikovaných lietajúcich objektov zostrelených minulý týždeň nad Severnou Amerikou je stále neznámy. Podľa prezidenta USA Joea Bidena však nemajú súvislosť so špionážnym čínskym balónom zostreleným predtým nad Atlantickým oceánom ani s vojenskými aktivitami inej krajiny.

Biden to dnes novinárom povedal na tlačovej konferencii z Bieleho domu. Oznámil tiež, že plánuje hovoriť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

"(Objekty) zrejme patrili súkromným spoločnostiam a ich účel bol rekreačný alebo vedecký, mohli napríklad kúmať počasie. Príkaz na ich zostrelenie som vydal, pretože sme nemohli vylúčiť sledovanie citlivých objektov. Rokovali sme na podnet extrémnej opatrnosti," povedal Biden. Dodal, že vec konzultoval aj s kanadským premiérom Justinom Trudeauom.

image

Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)

Americkí vládni aj vojenskí predstavitelia vo svojich doterajších vyhláseniach zdôrazňovali, že prvý incident s čínskym balónom zostreleným nad Atlantikom s tromi zostávajúcimi incidentmi z minulého týždňa nesúvisí.

V súvislosti so zostreleným balónom, ktorý bol podľa Američanov vybavený špionážnou technikou, Biden dnes zopakoval, že Čína podľa USA prevádzkuje vojenský program, ktorý sa zaoberá špionážou pomocou vysoko letiacich balónov. Zdôraznil, že sa nemieni ospravedlniť za to, že zostrelenie čínskeho balóna nariadil.

Americké médiá v stredu informovali, že balón, ktorý preletel USA a americká armáda ho neskôr zostrelila, Američania sledovali už od chvíle, keď vzlietol z vojenskej základne na čínskom tropickom ostrove Chaj-nan.

image

Američania zostrelili ďalší neidentifikovaný objekt. Ide už o tretí prípad za tri dni

"S Čínou udržujeme kontakt. Sme konkurenti, ale neusilujeme sa o konflikt. Nechcem novú studenú vojnu. Očakávam, že budem hovoriť s prezidentom Sim a vec vyriešime," povedal dnes Biden. Termín hovoru však neuviedol.

Cestu do Číny kvôli incidentu s balónom na začiatku februára zrušil americký minister zahraničia Antony Blinken. Povedal, že nechcel, aby jeho návšteve dominovala diskusia o špionážnom balóne. S čínskymi náprotivkami mal v Pekingu riešiť okrem iného klímu a bezpečnostné otázky.

S vysokým čínskym diplomatom Wang Iem by sa Blinken namiesto toho mohol stretnúť na okraji Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, ktorá sa začína v piatok.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:48