Plynové bubliny z Nord Stream 2 unikajú na povrch Baltského mora. FOTO: Reuters
StoryEditor

Známy americký novinár viní USA zo sabotáže Nord Streamu. Washington bude čeliť následkom, reaguje Kremeľ

09.02.2023, 14:21
Autor:
ČTKČTK
  • Seymour Hersh, jeden z najznámejších amerických investigatívcov, sa pri tvrdení, že potápači námorníctva USA nastražili výbušniny na potrubie, opiera o jeden anonymný zdroj.
  • Biely dom jeho článok kategoricky odmietol a označil ho za "absolútne klamlivú a čistú fikciu".
  • Nórsko tiež poprelo akúkoľvek účasť a celé obvinenie označilo za nezmysel.

V Moskve rezonuje článok amerického investigatívneho novinára, ktorý tento týždeň obvinil Spojené štáty z vlaňajšej sabotáže plynovodu Nord Stream. Svet by mal spoznať pravdu o tom, kto plynovody sabotoval, povedal dnes podľa agentúry Reuters hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom. Námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov vyhlásil, že Washington bude čeliť "následkom" a dodal, že správa nie je pre Rusko prekvapením.

"Je to veľmi nebezpečný precedens: Ak to niekto urobil raz, môže to urobiť znovu kdekoľvek na svete," predniesol hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vlani vo februári začal vojenskú inváziu na Ukrajinu a rozpútal tým najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. Peskov zároveň vyzval na medzinárodné vyšetrovanie incidentu okolo plynovodov.

image

Russiagate bol podvod. Išlo o sprisahanie novinárov voči Trumpovi, tvrdí legenda americkej žurnalistiky

Rusi sa dožadujú odpovedí

Americký novinár Seymour Hersh, ktorý sa opiera o jeden anonymný zdroj "s priamou znalosťou operačného plánovania", na vlastnom blogu uverejnil text, kde tvrdí, že potápači amerického námorníctva vlani nastražili výbušniny na potrubie spájajúce Rusko a Nemecko pod Baltským morom a neskôr ich Američania odpálili. Mali tak urobiť s pomocou Nórska a na pokyn amerického prezidenta Joea Bidena.

Biely dom článok kategoricky odmietol a označil ho za "absolútne klamlivú a čistú fikciu". Nórsko tiež poprelo akúkoľvek účasť a celé obvinenie označilo za nezmysel. Agentúra Reuters dnes poznamenala, že nebola schopná tvrdenia novinára potvrdiť.

image

Český premiér Petr Fiala rokoval s kancelárom Scholzom o obrannej a energetickej spolupráci

Od chvíle, keď sa blog objavil, sa ruskí predstavitelia dožadujú odpovedí, podotýka Reuters. Predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin uviedol, že správa by sa mala stať základom pre medzinárodné vyšetrovanie s cieľom "postaviť Bidena a jeho komplicov pred súd". Rjabkov vyhlásil, že Hershova správa nie je pre Rusko prekvapením, keďže Moskva sa už dlho domnieva, že za výbuchmi stoja USA a možno aj ďalší členovia NATO.

Obvinenia zo šírenia konšpirácií

Dvojica potrubí spájajúcich po dne Baltského mora Rusko a Nemecko bola vlani v septembri poškodená výbuchmi. Incident vyšetruje Švédsko a Dánsko, v ktorých výlučných ekonomických zónach sa odohral. Švédi došli k tomu, že bol výsledkom sabotáže, Dánsko k tomu, že prierezy spôsobili mohutné explózie. Ani jedno vyšetrovanie však neurčilo, kto za vecou stojí.

Vlastné vyšetrovanie vedie aj Nemecko, ktorého vyšetrovatelia podľa denníka The Times zostávajú otvorení teórii o sabotáži zo strany niektorej západnej krajiny s cieľom obviniť z nej Rusko. Niektorí európski politici už skôr vyjadrili presvedčenie, že za poškodením plynovodov je Moskva. Tá to odmietla a zo sabotáže obvinila Západ.

image

Dovoz plynu do Nemecka klesol o takmer 30 percent. Berlín však zaplatil dvakrát viac

Hersh vo svojom článku tvrdí, že o vyhodení plynovodov do povetria rozhodol Biden, aby Moskvu pripravil o obrovské príjmy z predaja plynu do Európy. Agentúra AFP pripomenula, že 85-ročný Hersh je jedným z najznámejších amerických investigatívnych reportérov. Okrem iného odhalil masaker spáchaný americkými vojakmi v dedine My Lai počas vietnamskej vojny. Viaceré jeho články v posledných rokoch však vyvolali kontroverzie a iní novinári ho obvinili z šírenia konšpiračných teórií, píše AFP.

01 - Modified: 2023-02-12 07:44:18 - Feat.: 1 - Title: Biely dom poprel, že by USA stáli za sabotážou Nord Streamu. Tvrdenie novinára označil za totálnu fikciu 02 - Modified: 2023-02-05 13:34:35 - Feat.: 1 - Title: Russiagate bol podvod. Išlo o sprisahanie novinárov voči Trumpovi, tvrdí legenda americkej žurnalistiky 03 - Modified: 2023-02-04 13:21:00 - Feat.: 1 - Title: Nemecko zatiaľ nenašlo dôkazy, že výbuchy na Nord Streame boli sabotážou
01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 04 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 05 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:04