Ramzan Kadyrov, prezident autonómnej Čečenskej republiky, ktorá spolupracuje s Putinom. Aj následkom toho čečenskí bojovníci, ktorí sa rozhodli pomáhať Ukrajincom, stále čelia mnohým predsudkom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nie sme netvori ani gangstri. Čečenci na Ukrajine bojujú s Rusmi aj predsudkami

02.02.2023, 13:33

Hoci čečenský prápor pôsobí pod velením ukrajinskej armády, nedostáva nič z rozpočtu. Neustále preto hľadá darcov, ktorí mu financie alebo vybavenie zasielajú z celého sveta.

Čečenci, ktorí po boku Ukrajincov bojujú proti ruskej armáde, často čelia predsudkom súvisiacim s ich národnosťou. Niet sa čomu čudovať, pretože ich krajania bojujúci pod vedením čečenského vodcu Ramzana Kadyrova sa preslávili extrémnou brutalitou k vojnovým zajatcom i civilistom. Čečenskí dobrovoľníci ale veria, že sa im podarí Ukrajincov presvedčiť, že nie všetci sú „netvori slúžiaci Rusku“.

V nasledujúcom videu nájdete reporáž o Čečencoch na Ukrajine:

„Raz mi jeden Ukrajinec povedal, že nech urobíme čokoľvek, stále budeme pre miestnych teroristi a gangstri. Ale nám je jedno, čo si o nás myslia Ukrajinci, Američania alebo ktokoľvek ďalší. Sme tu, pretože to tak cítime,“ hovorí tridsaťosemročný muž s prezývkou Tór z práporu Džochara Dudajeva.

Ten patrí k najmenej dvom ďalším jednotkám čečenských dobrovoľníkov, ktorí bojujú na ukrajinskej strane proti Rusom a zúčastňujú sa bitiek v prvej línii.

image

Západ využíva nacistickú ideológiu, chcú vyriešiť "ruskú otázku", vyhlásil Lavrov

Kadyrov a jeho muži otrávili našu povesť

Tór a jeho spolubojovníci na Ukrajine čelia aj krajanom z neblaho preslávenej milície čečenského vodcu Ramzana Kadyrova podporované Kremľom. Tá však pôsobí najmä v tyle ruského vojska a za nakrúcanie teatrálnych videí na sociálne siete dostala od Ukrajincov prezývku „tiktoková armáda“.

Prápor Džochara Dudajeva nesie meno po prvom postsovietskom prezidentovi nezávislého Čečenska a pôvodne vznikol ako „mierová jednotka“. „Tak len odpočívajte v izbe, Rusi,“ hovorí ironicky Tór. Batalion sa bojov na Ukrajine zúčastňuje od roku 2014, kedy Rusko anektovalo polostrov Krym.

Mnohí z jeho bojovníkov sú čečenskí emigranti prvej alebo druhej generácie, ktorí utiekli pred Kadyrovovou tyranskou vládou. „Bojujeme za Ukrajinu, pretože sa stala najlepšou šancou na oslobodenie národov žijúcich pod ruskými opratami,“ popísali bojovníci denníka The Guardian.

Podľa nich je vnímanie Čečencov na Ukrajine „veľmi zlé“. „Našu povesť otrávil Kadyrov a jeho muži. Moskva posiela už tridsať rokov do sveta propagandu, že sme všetci barbari, zvieratá a nevieme ani poriadne hovoriť,“ hovorí Tór, podľa ktorého sa Kremľu taký naratív hodí na zastrašenie nepriateľov.

Hoci prápor pôsobí pod velením ukrajinskej armády, nedostáva nič z rozpočtu. Neustále preto hľadá darcov, ktorí mu financie alebo vybavenie zasielajú z celého sveta. „Máme aj darcu z Mexika, venoval nám dve autá,“ hovorí Tór.

image

Kto chce leopardy? Belgická firma ich má desiatky, chce ich poslať Ukrajine

Ruskou taktikou je všetko zničiť a poslať pechotu

Batalion Džochara Dudajeva od začiatku invázie dosiahol pôsobivé výsledky. V marci vykonával sabotážnu a prieskumnú činnosť, keď sa Rusi snažili zaútočiť na Kyjev. Neskôr sa zapojil do oslobodzovania Izjumu na severovýchode krajiny. „Sme veľmi hrdí, že sme mohli prispieť,“ hovorí Tór.

Posledných štrnásť dní je prápor pri Bachmute v Doneckej oblasti, kde prebieha krvavá bitka. „Bojuje sa dom od domu. Neexistujú žiadne obranné pozície pre Ukrajincov, pretože Rusi jednu budovu po druhej zničili,“ opisuje seržant s vojenskou prezývkou Maga.

„Rusi majú veľa ťažkého delostrelectva a ukrajinská armáda ho nemá dosť na udržanie svojich pozícií. Je nedostatok mínometov. Ruská taktika je všetko zlikvidovať, nechať len ruiny a potom poslať pechotu. Je to rovnaká stratégia, ktorú proti nám používali vo vojne v Čečensku,“ dodáva Maga.

Prápor nedostatok zbraní frustruje. V posledných týždňoch ho rozhnevalo najmä pomalé tempo Nemecka, ktoré dlho váhalo ohľadom dodávok tankov Leopard 2 na Ukrajinu. „Ak dáte Ukrajine zbrane, postará sa o zvyšok bez toho, aby ste museli prelievať svoju krv,“ podotýka Tór.

Pokiaľ ide o boj za krajinu, ktorá si jeho národom nie je úplne istá, verí, že pohľad Ukrajincov na Čečencov sa môže zmeniť. „Je to hlavne staršia generácia ľudí. Aj v Čečensku máme ľudí, čo stále veria, že patríme k Rusku. Bojujeme za budúcnosť pre Ukrajinu, pre nás, pre mladú generáciu. Nezaujíma nás názor tých, čo veria ruskej propagande,“ uzatvára.

01 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 02 - Modified: 2023-02-02 07:01:52 - Feat.: 0 - Title: Urazená Miss Ruska očividne zabudla na vojnu. Reprezentantky viacerých krajín na čele s Ukrajinou sa s ňou odmietli baviť 03 - Modified: 2023-02-02 05:49:49 - Feat.: 1 - Title: Ruská raketa zničila obytný dom v Kramatorsku 04 - Modified: 2023-02-01 19:41:04 - Feat.: 1 - Title: Britský minister obrany povedal, že dodanie stíhačiek Kyjevu teraz nepovažuje za správne 05 - Modified: 2023-02-01 18:45:54 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ podporuje prémie pre vojakov za zničenie ťažkých zbraní zo Západu, môžu dostať milióny 06 - Modified: 2023-02-01 17:14:58 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj po stretnutí s Van der Bellenom vyzval na ďalšie sankcie voči Rusku. "Musí pocítiť cenu za teror"
01 - Modified: 2024-04-18 14:32:33 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 03 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 04 - Modified: 2024-04-18 12:52:17 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s Kulebom, obaja poukázali na potrebu schválenia pomoci v Kongrese 05 - Modified: 2024-04-18 12:35:51 - Feat.: - Title: "Neuveriteľný úspech." Slováci vyzbierali za dva dni vyše milión eur na muníciu pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:36