Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Po palestínskych útokoch sa Izrael obáva reakcie židovských exémistov, podpaľujú autá a rozbíjajú výklady

30.01.2023, 08:30
Autor:
TASRTASR

K novej vlne eskalácie v Izraeli a na palestínskych územiach došlo po tom, ako v piatok večer palestínsky strelec z východného Jeruzalema zabil vo štvrti Neve Jaakov sedem ľudí.

Po útokoch palestínskych radikálov z konca minulého týždňa došlo v palestínskych dedinách a mestách na západnom brehu Jordánu k viacerým aktom vandalizmu, ktoré sú pripisované židovským extrémistom, informoval v pondelok na svojom webe denník The Times of Israel.

Podpálené autá

The Times of Israel spresnili, že za akt pomsty za nedávne útoky možno považovať podpálenie auta v palestínskej dedine Džálúd neďaleko mesta Nábulus v Predjordánsku a sprejom nastriekané graffiti s nápisom "Židia, zobuďte sa".ň

image

Desaťtisíce ľudí opäť protestujú v Izraeli proti Netanjahuovej vláde, poukazujú na oslabenie súdov

V nedeľu zasa maskovaní útočníci zapálili auto v palestínskom meste Turmus Ajjá neďaleko Ramalláhu, pričom zničili vozidlo a poškodili dom, v ktorom bolo zaparkované, uviedli podľa The Times of Israel palestínske zdroje.

Podľa palestínskych zdrojov radikálni židovskí osadníci zaútočili na autá a majetok aj na viacerých ďalších miestach v Predjordánsku vrátane mesta Huwwára, kde údajne rozbili výklady obchodov. Miestni Palestínčania do osadníkov hádzali kamene, aby ich zahnali.

image

Reakcia na útok v Jeruzaleme bude silná, rýchla a presná, povedal izraelský premiér Netanjahu

The Times of Israel konštatovali, že zo strany osadníkov ide zrejme kampaň "tag mechir". Toto označenie zvyčajne používa časť židovských extrémistov, ktorí tak protestujú proti – podľa svojho názoru – propalestínskej izraelskej vládnej politike a odplácajú sa za útoky Palestínčanov.

Odsúdenia sú zriedkavé

Izraelský denník pripomenul, že k zatknutiu páchateľov týchto útokov dochádza mimoriadne zriedkavo a skupiny na ochranu práv vyjadrujú poľutovanie nad tým, že odsúdenia sú ešte zriedkavejšie – väčšina obvinení v takýchto prípadoch je totiž zrušená.

K novej vlne eskalácie v Izraeli a na palestínskych územiach došlo po tom, ako v piatok večer palestínsky strelec z východného Jeruzalema zabil vo štvrti Neve Jaakov sedem ľudí a ďalších troch zranil a na druhý deň ráno 13-ročný Palestínčan postrelil neďaleko jeruzalemského Starého mesta dvoch mužov.

image

Zelenskyj oznámil, že pri útoku v Jeruzaleme zabili aj ukrajinskú občianku

V sobotu večer palestínsky ozbrojenec spustil paľbu v reštaurácii v kibuci Almog neďaleko Jericha v Predjordánsku, pričom nespôsobil žiadne zranenia. Neskôr v ten istý večer iného Palestínčana ozbrojeného ručnou strelnou zbraňou zastrelil bezpečnostný strážca pri židovskej osade Kedumim na severe Predjordánska.

Zvýšená pohotovosť

Polícia v sobotu po týchto útokoch zvýšila celoštátnu pohotovosť na najvyšší stupeň. V nedeľu šéf policajného operačného oddelenia, zástupca komisára Sigal Bar Cvi, novinárom povedal, že spravodajské služby zaznamenali 41 varovaní o možných útokoch.

image

OSN obvinila Izrael z porušovania medzinárodného práva. Tú správu písali antisemiti, reaguje premiér Lapid​

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer na začiatku zasadnutia bezpečnostného kabinetu, na ktorom sa diskutovalo o palestínskych útokoch a eskalácii napätia, vyzval Izraelčanov, aby sa za útoky nemstili.

Televízia Kešet 12 pritom informovala, že v posledných dňoch sa prudko zvýšil počet hlásených prípadov nacionalistických trestných činov páchaných voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu, teda v Predjordánsku.

Izraelské bezpečnostné služby vrátane tajnej služby Šin Bet sa obávajú možnej reakcie židovských extrémistov na víkendové teroristické útoky a aktivizujú sa, aby tejto hrozbe čelili, informovali izraelské médiá.

01 - Modified: 2023-01-03 06:46:34 - Feat.: 1 - Title: Izraelský minister a pravicový politik Ben Gvir navštívil Chrámovú horu, Palestína to vidí ako provokáciu 02 - Modified: 2022-10-21 12:33:57 - Feat.: 1 - Title: OSN obvinila Izrael z porušovania medzinárodného práva. Tú správu písali antisemiti, reaguje premiér Lapid​ 03 - Modified: 2022-09-18 07:05:37 - Feat.: 1 - Title: Pohrebu kráľovnej Alžbety sa zúčastnia stovky štátnikov a monarchov z celého sveta
01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 04 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 05 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:33