Český premiér Petr Fiala a nový prezident Petr Pavel.  FOTO: Reuters
StoryEditor

Pavlovo víťazstvo upevní proukrajinské a prozápadné postoje Česka, píše o výsledku volieb americká tlač

28.01.2023, 21:32
Autor:
ČTKČTK

The New York Times​ píše, že Babišova taktika v predvolebnej kampani kopírovala tú, ktorú používa jeho bývalý spojenec Viktor Orbán, ktorý vlani v apríli oslavoval jasné víťazstvo.

Politický nováčik Petr Pavel porazil populistického veľkopodnikateľa Andreja Babiša v prvých dôležitých voľbách tohto roka v Európe. Tak hodnotí dnešný výsledok českých prezidentských volieb americký denník The New York Times. Podľa neho výsledok znamená neúspech populizmu a upevňuje pozíciu Českej republiky ako "rozhodného podporovateľa Ukrajiny". Ďalší prestížny americký list The Washington Post napísal, že Pavlovo víťazstvo upevní tiež západnú orientáciu krajiny.

The New York Times​ píše, že Babišova taktika v predvolebnej kampani kopírovala tú, ktorú používa jeho bývalý spojenec Viktor Orbán, ktorý vlani v apríli oslavoval jasné víťazstvo po tvrdeniach, že jeho hlavný politický súper chce poslať maďarských vojakov bojovať na Ukrajinu proti Rusku. "Ale tento argument Babišovi nezafungoval v Českej republike, ktorá má oveľa rozmanitejšie médiá ako Maďarsko, kde Orbánova vládna strana Fidesz a jej podnikateľskí spojenci majú pod pevnou kontrolou televíziu a väčšinu ďalších zdrojov informácií," analyzuje newyorský denník.

image

Pavel chcel rokovať s Moskvou, neskôr ju označil za nebezpečnejšiu než Islamský štát, tvrdí ruská agentúra

The New York Times pripúšťa, že ani Pavel, ani Babiš nezdieľajú príklon na Východ doterajšieho prezidenta Miloša zemana, ale ich súboj predstavoval jasný stret politických štýlov - "neokázalého pragmatizmu a nespútaného populizmu".

Stret medzi oboma mužmi bol podľa NYT prvým z radu tohtoročných dôležitých hlasovaní vo východnej a strednej Európe a "dôležitým testom, či kedysi stúpajúca vlna populizmu v Európe dosiahla vrchol".

Ale antisystémový populizmus by mohol získať pôdu pod nohami v tohtoročných voľbách na Slovensku, ktorého centristická vláda padla v decembri. To otvára cestu k možnému návratu Roberta Fica k moci, upozorňuje NYT. "Zásadným testom však budú voľby tento rok na jeseň v Poľsku, najľudnatejšej krajine regiónu, ktorej od roku 2015 vládne hlboko konzervatívna a nacionalistická strana Právo a spravodlivosť," pripomína denník.

image

Pavlovi osobne zablahoželali aj protikandidáti z prvého kola, tí ho podporili aj počas kampane

Nemenej vplyvný The Washington Post konštatuje, že 61-ročný Pavol vystrieda kontroverzného Zemana v prevažne ceremoniálnej, avšak prestížnej funkcii. "Očakáva sa, že jeho zvolenie upevní západnú orientáciu krajiny po Zemanovom desaťročí v úrade," napísal list vychádzajúci v hlavnom meste USA.

The Washington Post si tiež všimol, že Pavlovi na twitteri v češtine zablahoželal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Česko je odhodlaným podporovateľom Ukrajiny v jej boji proti ruskej invázii," píše denník a dodáva, že práve vojna na Ukrajine bola jednou z hlavných tém predvolebnej kampane.

01 - Modified: 2023-01-28 20:23:48 - Feat.: 1 - Title: Pavel chcel rokovať s Moskvou, neskôr ju označil za nebezpečnejšiu než Islamský štát, tvrdí ruská agentúra 02 - Modified: 2023-01-28 19:20:57 - Feat.: 1 - Title: Pavlovi osobne zablahoželali aj protikandidáti z prvého kola, tí ho podporili aj počas kampane 03 - Modified: 2023-01-28 17:50:16 - Feat.: 1 - Title: Zemana vysoký volebný rozdiel prekvapil, nechce rozdelenú krajinu 04 - Modified: 2023-01-28 17:24:48 - Feat.: 1 - Title: Čaputová prišla do štábu Petra Pavla, víťazstvo považuje za nádej. Teší sa, že "ctí demokratické hodnoty"
01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:52