StoryEditor

Čo sa hýbe, to Rusi netrafia, hovorí odborník. Predvída koniec horúcej fázy vojny

23.01.2023, 12:08

Tomáš Pojar, poradca pre národnú bezpečnosť českého premiéra Petra Fialu, na základe skúseností z minulosti odhaduje, kedy by sa mohli skončiť intenzívne boje na Ukrajine. V rozhovore pre Lidovky.cz tiež naznačil, že Izrael možno prehodnotí vlažný postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu.

Ako dlho bude vojna na Ukrajine trvať?

Predpokladám, že super horúca fáza do roka skončí. Dúfam, že o rok v tomto čase sa tam už nebude bojovať tak intenzívne. Je to čisto štatistický tip na základe toho, ako dlho trvali vo svete konflikty. To, ako vojna dopadne, bude mať nesmierny vplyv na bezpečnosť európskeho kontinentu v najbližších desaťročiach.

O aké dáta sa opierate?

Priemerná dĺžka konfliktu tejto intenzity je zhruba dvanásť mesiacov. Tam budeme o chvíľu. Samozrejme sa môžete pýtať, čo je to priemerná vojna, aké má výnimky na jednu aj druhú stranu, ale vojny takej intenzity v minulosti síce trvali aj dlhšie, veľa ich však nebolo. Bojujúce strany sa jednoducho vyčerpajú. Strieľať také množstvo granátov z ruskej strany ďalší rok je veľmi málo pravdepodobné.

Tomáš Pojar sa k vojne na Ukrajine vyjadril aj pre Český rozhlas:

Čo rozhodne? Technológie?

Neviem, či to musí byť technológia. Môže to byť dlho pretrvávajúca patová situácia na fronte, keď si obe strany povedia, že ani jedna nie je schopná urobiť prielom. To teraz nevieme. Zbrane a technológie sú dôležité, nezabúdajme však, že vôľa je dôležitejšia.

image

ANALÝZA: Dodávky amerických tankov nedávajú zmysel. Prečo majú byť práve nemecké leopardy zlomom?

Čo bude pre konflikt na Ukrajine znamenať mobilizácia pol milióna brancov, ktorú vraj chystá Moskva?

Povedie to k predĺženiu konfliktu. Dôsledkom budú možno posuny frontu, pretože ak sa skutočne Rusku podarí vrhnúť na front ďalšie státisíce ľudí, vyvolá to veľký tlak na Ukrajinu.

Zároveň to však bude obrovský tlak na Rusko a ruskú ekonomiku. Pol milióna zdravých brancov v produktívnom veku vypadne z ruskej ekonomiky. To je nezanedbateľné číslo. Ak sa tak stane, bude to mať vplyv tak na bojisko, ako aj na ruskú ekonomiku a politiku.

Čo by to znamenalo pre Západ?

Pre nás by to neznamenalo nič. Musíme v podpore Ukrajiny vytrvať. Robíme to koniec-koncov vo vlastnom záujme. Nesmieme dopustiť, aby Rusko zvíťazilo.

Bude však stačiť pomoc, ktorú Ukrajine poskytujeme dnes, keď sa budú musieť vyrovnať s pol miliónom nových vojakov nepriateľa?

Ja dúfam, že to stačiť bude.

Majú raketové útoky Rusov z poslednej doby za cieľ zničiť iba energetickú infraštruktúru Ukrajiny alebo chcú dosiahnuť spotrebovanie zásob ukrajinskej protivzdušnej obrany?

Hlavným cieľom bolo ochromiť ukrajinskú energetiku pred zimou, aby Ukrajinci trpeli a ich spoločnosť bola zlomená a nemala vôľu k obrane. Sekundárne išlo o ochromenie celej ukrajinskej ekonomiky. Kalkul nebol v tom, aby Ukrajina vystrieľala protivzdušnú obranu.

Spojené štáty s Nemeckom sľúbili Ukrajincom systémy Patriot, ale zatiaľ čo iránske drony stoja 20-tisíc dolárov, napríklad rakety do patriotov sa pohybujú v jednotkách miliónov dolárov. Ako dlho ide udržať dodávky sofistikovaných, ale aj drahých zbraňových systémov zo Západu?

Iránsky dron je možné zostreliť aj guľometom na pick-upe, ktoré sú na Ukrajinu dodávané napríklad z Česka. Nemusí ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-23 09:57:49 - Feat.: 1 - Title: Rusko stráca moc na Kaukaze, azerbajdžanský prezident Alijev pomaly škrtí Náhorný Karabach 02 - Modified: 2023-03-26 05:37:53 - Feat.: 1 - Title: HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza) 03 - Modified: 2023-01-21 10:36:08 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Dodávky amerických tankov nedávajú zmysel. Prečo majú byť práve nemecké leopardy zlomom? 04 - Modified: 2023-01-21 09:14:33 - Feat.: 1 - Title: Svitla nádej, že sa pri vzácnych kovoch vymaníme z područia Číny. Švédi objavili obrovské ložisko 05 - Modified: 2023-01-20 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa chystá na tankovú vojnu. Gerasimovov cieľ je rozdrviť odpor, do bojov však pôjde s horším vybavením
01 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:42