Andrej Babiš. FOTO: MAFRA/Ladislav Křivan
StoryEditor

Rodina má strach o život, vyhlásil Babiš. Jeho manželka dostala náboj v obálke

21.01.2023, 13:39
Autor:
redred

"Nie je normálne, že odporcovia narúšajú a rozbíjajú predvolebné mítingy," vyhlásil český expremiér s tým, že podľa neho sa ho občania boja ísť podporiť, pretože čelia nadávkam.

„Dnes ráno mi ochranka odovzdala obálku adresovanú mojej manželka Monike, v ktorej bol ostrý náboj a anonymný odkaz plný urážok. Okamžite som kontaktoval políciu, ktorá vec vyšetruje a ktorej ďakujem za jej okamžitú reakciu,“ vyhlásil na mimoriadnej tlačovej konferencii český prezidentský kandidát Andrej Babiš.

image

Kampaň v plnom prúde. Čechom chodia falošné SMS, že ich Pavel posiela do armády, prípad rieši polícia

Polícia prijala oznámenie

Berie to ako vyhrážku svojej rodine. "Tomu najcennejšiemu, čo na svete mám. Rodina má strach o život,“ povedal v sobotu popoludní Andrej Babiš novinárom. Stredočeská polícia potvrdila, že sa prípadom anonymného odkazu Monike Babišovej zaoberá.

„V dnešných ranných hodinách sme prijali oznámenie od pána Babiša o vyhrážkach, ktoré dostal v písomnej podobe spolu s nábojom tento štvrtok a vzťahujú sa k jeho rodine. Prípadom sa intenzívne zaoberáme. Predmet, ktorý sa v obálke nachádzal, bude podrobený kriminalistickému skúmaniu,“ oznámila iDNES.cz policajná hovorkyňa Barbora Schneeweissová.

Z jej vyjadrenia tak vyplýva, že list prišiel už vo štvrtok. „Z taktických dôvodov samozrejme nebudeme konkretizovať akékoľvek opatrenia, ktoré vo veci vykonávame. Ďalšie kroky týkajúce sa vyšetrovania je predčasné komentovať,“ uzavrela hovorkyňa.

Babiš v piatok pri kampani pred druhým kolom prezidentskej voľby, ktoré sa koná v sobotu 28. januára, dorazil do Liberca. V prejave spomínal aj svojho protikandidáta Petra Pavla. „Ak sa stane Pavol prezidentom, vymení celý Ústavný súd a nastane totalita. Vediem boj sám proti všetkým, proti päťkoalícii,“ hlásal do megafónu Babiš, aby prehlušil skandujúci dav. Prišli za ním jeho voliči aj odporcovia, rozvášnený dav v centre mesta krotila polícia. Potom električkou došiel do Jablonca nad Nisou, kde dav odporcov vypískal lídra hnutia ANO z námestia. K večeru sa Babiš premiestnil ešte do Dečína. Aj tam sa zišli stovky ľudí, z toho zhruba 100 odporcov a 200 priaznivcov.

„Včera ma prvýkrát na výjazde (v predvolebnej kampani) odprevadila moja žena Monika. Na vlastnej koži si skúsila, ako nás dav urážal a skoro umačkal,“ opísal v sobotu na tlačovej konferencii svoje pocity z piatkovej kampane Babiš.

image

Znie to ironicky, ale má to logiku, tvrdí politológ. Prečo Babiš útočí na Pavlovu komunistickú minulosť?

Kritika vládnych strán

"Nie je normálne, že odporcovia narúšajú a rozbíjajú predvolebné mítingy," vyhlásil Babiš s tým, že podľa neho sa ho občania boja ísť podporiť, pretože čelia nadávkam. Líder hnutia ANO skritizoval strany českej vládnej päťkoalície, že sa k tomuto správaniu nevyjadrujú, teda ho podľa Babiša schvaľujú.

"Chcem požiadať predsedov strán päťkoalície a ich prezidentského kandidáta, aby vyzvali svojich priaznivcov a voličov, aby nenapádali občanov, ktorí vyjadrujú iný názor," vyhlásil Babiš. „Prosím, správajme sa k sebe slušne, s úctou, nevyhrážajme sa, nebuďme agresívni. Voľby majú byť sviatkom demokracie,“ vyzval Babiš a poďakoval svojim podporovateľom, ktorí sa podľa neho správajú slušne a poprosil ich, aby v tom vytrvali.

Druhý kandidát na prezidenta Petr Pavel začal svoj predvolebný program v Ostrave a v piatok dopoludnia následne odišiel do Brna. Na oboch miestach ho čakalo námestie plné najmä jeho priaznivcov.

Česko bude o týždeň poznať meno nového prezidenta. Výsledok záverečného duelu bude známy v sobotu 28. januára popoludní. Dovtedy obaja súperi absolvujú posledné mítingy a televízne debaty a zo zákona budú mať od pondelka do stredy bezplatný hodinový priestor v Českej televízii a Českom rozhlase pre svoje posolstvá.

Vydavateľom Hospodárskych novín a prevádzkovateľom spravodajského portálu www.hnonline.sk je spoločnosť MAFRA Slovakia, a.s., ktorá je súčasťou mediálnej skupiny MAFRA patriacej do koncernu AGROFERT. Andrej Babiš ako beneficient zvereneckých fondov je podľa slovenského práva konečným užívateľom výhod spoločností patriacich do koncernu AGROFERT.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:49