Protilietadlový systém Pancir-S1 na budove spadajúcej pod ruské ministerstvo obrany v Moskve. FOTO: Twitter/Igor Sushko
StoryEditor

Strechy v Moskve „ozdobila“ protivzdušná obrana. Kremeľ sa bojí útoku na metropolu

20.01.2023, 11:21
Autor:
dttdtt

The Guardian podotýka, že raketový systém sa na strechách v Moskve objavil deň pred schôdzkou západných predstaviteľov obrany na leteckej základni Ramstein v Nemecku, aby sa dohodli na novom balíčku vojenskej pomoci Ukrajine.

Na niekoľkých vládnych budovách v Moskve sa vo štvrtok objavili raketové systémy určené na zneškodnenie lietadiel či prilietajúcich rakiet. Krok signalizuje, že Kremeľ sa pripravuje na potenciálny, aj keď nepravdepodobný útok smerujúci na ruské hlavné mesto, hodnotí situáciu denník The Guardian.​ 

Fotografie publikované vo štvrtok večer na sociálnych sieťach ukazujú ruský protilietadlový systém Pancir na streche osemposchodovej budovy spadajúcej pod ruské ministerstvo obrany v štvrti Taganka asi dva kilometre od Kremľa. Na videách z miesta je tiež vidieť priebeh inštalácie systému.

Samohybný protilietadlový systém Pancir-S1 krátkeho až stredného doletu slúži na obranu proti lietadlám, vrtuľníkom či riadeným strelám. Ruská armáda o zbrani tiež uvádza, že môže slúžiť proti menším cieľom, ako sú drony, ktoré sa stali na ukrajinskom bojisku všadeprítomné.

The Guardian podotýka, že raketový systém sa na strechách v Moskve objavil deň pred schôdzkou západných predstaviteľov obrany na leteckej základni Ramstein v Nemecku, aby sa dohodli na novom balíčku vojenskej pomoci Ukrajine. Ten by mohol zahŕňať aj poskytnutie ťažkých tankov.

USA už Ukrajine prisľúbili ďalšiu armádnu pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov, ktorej súčasťou bude systém protivzdušnej obrany Patriot.

Ruskí predstavitelia sa krajiny NATO tento týždeň snažili od zasielania pokročilejších zbraní odradiť tvrdením, že vojenská prehra Ruska na Ukrajine by mohla viesť k jadrovému konfliktu.

"Porážka jadrovej veľmoci v konvenčnej vojne môže vyvolať začiatok jadrovej vojny," napísal vo štvrtok Dmitrij Medvedev, bývalý prezident a podpredseda ruskej bezpečnostnej rady.

Ruskí vojenskí predstavitelia zatiaľ nepotvrdili inštaláciu raketových systémov. Ruské médiá však v posledných týždňoch informovali aj o rozmiestnení raketových systémov dlhého doletu S-400 v Moskve.

image

HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza)

Prokremeľskí blogeri vo štvrtok podľa The Guardianu uviedli, že výskyt raketových systémov v Moskve ukázal, že ruské vojenské vedenie je teraz znepokojené útokmi na svoje vlastné mestá.

„Znamená to, že vedenie dokonale rozumie všetkým rizikám a chápe, že údery proti Moskve a regiónom sú len otázkou času,“ napísal Alexander Kots, ruský novinár, ktorý podporuje ruskú vojnu na Ukrajine. "Je dobré začať plánovať vopred namiesto až po prvých útokoch," dodal.

Na armádnych základniach či skladoch munície na Kryme a v Rusku sa v posledných mesiacoch odohrala séria záhadných explózií, ktoré majú podľa analytikov zrejme na svedomí ukrajinské drony s dlhým doletom schopné uletieť až tisíc kilometrov. To môže dostať na dostrel aj Moskvu.

01 - Modified: 2023-03-26 05:37:53 - Feat.: 1 - Title: HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza) 02 - Modified: 2023-01-19 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Britániu vymažeme z mapy jadrovým cunami, hlásila propaganda. Moskva tvrdí, že vyrobila "zbraň súdneho dňa" 03 - Modified: 2022-11-11 11:08:29 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie zlyhanie pre Putina. Najväčšia ponorka sveta s torpédami schopnými vytvoriť vlnu cunami nezvládla test 04 - Modified: 2023-01-19 18:51:57 - Feat.: 1 - Title: Lavrov prirovnal kroky Západu voči Rusku k holokaustu. Moskva dosiahla ďalšie dno, reaguje Borrell ​
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:40