Novovymenovaný nemecký minister obrany Boris Pistorius kontroluje ozbrojenú čestnú stráž počas slávnostného odovzdávania úradu na ministerstve obrany v Berlíne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecký prezident vymenoval za ministra obrany Borisa Pistoriusa, okamžite musí riešiť tanky pre Ukrajinu

19.01.2023, 10:09
Autor:
ČTKČTK

"Preberáte ministerstvo v nebezpečnej a zložitej dobe," povedal Steinmeier Pistoriusovi pred odovzdaním menovacieho dekrétu.

Nemecký prezident Frank-walter Steinmeier dnes ráno vymenoval za nového ministra obrany Borisa Pistoriusa, ktorý tak nahradil odchádzajúcu Christinu Lambrechtovú. Pistorius následne zložil ministerskú prísahu pred poslancami Spolkového snemu.

"Preberáte ministerstvo v nebezpečnej a zložitej dobe," povedal Steinmeier Pistoriusovi pred odovzdaním menovacieho dekrétu. Poznamenal, že v čase ruskej invázie na Ukrajinu vyžaduje funkcia ministra obrany chladnú hlavu a pevné nervy. Dodal, že ruská agresia otriasla systémom európskej bezpečnosti a že Nemecko stojí naďalej pevne na strane Ukrajiny.

Súčasne s odovzdaním menovacieho dekrétu Pistoriusovi vydal Steinmeier Lambrechtovej dekrét, ktorým ju uvoľnil z úradu. Prezident jej za odvedenú prácu na ministerstve a v predchádzajúcich politických funkciách poďakoval a povedal, že ministerstvo obrany viedla v náročnom čase.

image

Rusko sa chystá na tankovú vojnu. Gerasimovov cieľ je rozdrviť odpor, do bojov však pôjde s horším vybavením

Lambrechtová dala svoju funkciu k dispozícii v pondelok. V písomnom vyhlásení k rezignácii uviedla, že tak robí kvôli tomu, že sa na ňu dlhodobo zamerali médiá. Podľa opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU Lambrechtová na funkciu nestačila.

Ministerskú prísahu zložil Pistorius do rúk predsedníčky Spolkového snemu Bärbel Basovej. Nového ministra potom vo svojich radoch privítali ostatní členovia vlády vrátane kancelára Olafa Scholze, ktorí sa ceremónie v parlamente zúčastnili.

Nemecké médiá poznamenávajú, že sociálneho demokrata Pistoriusa, ktorý doteraz viedol dolnosaské ministerstvo vnútra, nečaká nijako ľahký nástup do funkcie. Jeho zapojenie do vlády prirovnávajú k studenému štartu auta, keď motor nie je zohriaty na optimálnu teplotu, pretože nový minister musí začať ihneď plne pracovať bez dlhšieho zoznamovania s funkciou. Pistoriusa čaká rad zložitých úloh vrátane modernizácie armády a riešenia problémov s problematickou funkčnosťou vojenskej techniky. Nemecko je navyše pod tlakom, aby na Ukrajinu dodalo svoje tanky Leopard 2.

Scholz odovzdanie leopardov podmieňuje podľa informácií denníka Süddeutsche Zeitung tým, že USA poskytnúť Ukrajine tanky Abrams. Tento typ tankov ale Spojené štáty nepovažujú kvôli údržbe a prevádzke za vhodný pre ukrajinské sily. Očakáva sa, že o leopardoch bude Pistorius ešte dopoludnia hovoriť s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.

01 - Modified: 2023-01-19 08:48:44 - Feat.: 1 - Title: USA chystajú ďalší balík pomoci Ukrajine, obsahovať má aj obrnenca Stryker 02 - Modified: 2023-01-20 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa chystá na tankovú vojnu. Gerasimovov cieľ je rozdrviť odpor, do bojov však pôjde s horším vybavením 03 - Modified: 2023-01-19 08:16:18 - Feat.: 1 - Title: Šéf Európskej rady Michel mieri do Kyjeva na rokovania so Zelenským, témou bude posilnenie Ukrajiny
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:24