Kenneth Polite, zástupca generálneho prokurátora pre trestné oddelenie ministerstva spravodlivosti, hovorí o zatknutí väčšinového akcionára a spoluzakladateľa hongkonskej virtuálnej meny Bitzlato. FOTO: Reuters
StoryEditor

V USA zatkli Rusa prezývaného Gandalf zapleteného do kryptozločinov. Burza kryla hazardné hry a drogy

19.01.2023, 09:38
Autor:
TASRTASR

Ním založená burza kryptomien Bitzlato údajne maskovala výnosy z nelegálnych hazardných hier a obchodovania s drogami v hodnote viac ako 700 miliónov dolárov.

V Spojených štátoch zatkli a obvinili ruského občana známeho pod prezývkou Gandalf, ktorý bol obvinený z prania špinavých peňazí prostredníctvom burzy kryptomien.

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva spravodlivosti informovala, že 40-ročného Rusa Anatolija Legkodymova zadržali začiatkom tohto týždňa v Miami na Floride pre podozrenie z prania špinavých peňazí.

Pranie peňazí

Legkodymovom založená burza kryptomien Bitzlato údajne maskovala výnosy z nelegálnych hazardných hier a obchodovania s drogami v hodnote viac ako 700 miliónov dolárov.

image

Cena bitcoinu prudko stúpla a dostala sa nad 21-tisíc dolárov

Bitzlato, registrovaná v Hongkongu, bola dôležitým "finančným zdrojom" pre dark webový trh Hydra - najväčšie a najdlhšie fungujúce trhovisko tohto druhu, uviedla na tlačovej konferencii vo Washingtone námestníčka generálneho prokurátora USA Lisa Monacová.

Podľa vyhlásenia ministerstva spravodlivosti USA Bitzlato spracovávalo nelegálne finančné prostriedky vrátane miliónov dolárov získaných napr. aj z výkupného za počítačové útoky.

Štyridsaťročný Legkodymov, ktorý žije v čínskom meste Šen-čen a v Rusku, podľa USA v internom chate napísal, že používatelia Bitzlata sú "známi ako podvodníci".

image

Bitcoin narástol, postrčil ho vývoj okolo skrachovanej burzy FTX

"Či už porušujete naše zákony z Číny alebo Európy, alebo zneužívate náš finančný systém niekde z tropického ostrova, môžete očakávať, že sa za svoje zločiny budete zodpovedať v súdnej sieni Spojených štátov," povedala Monacová v zjavnej narážke na aktivity spoluzakladateľa FTX Sama Bankmana-Frieda.

Kupujúci financovcali ilegálnu činnosť

Bankman-Fried riadil svoje kryptoimpérium z Bahám a teraz bojuje proti federálnym obvineniam z podvodu v súvislosti so svojím krachom.

Monacová sumarizovala, že Bitzlato a Hydra "tvorili high-tech os kryptozločinu".

Vysvetlila, že "kupujúci v Hydre financovali nezákonné nákupy - nelegálnych drog, ukradnutých finančných informácií a hackerských služieb - z kryptografických účtov umiestnených v Bitzlate a predajcovia tohto nelegálneho tovaru a služieb v Hydre posielali výnosy z trestnej činnosti na účty v Bitzlate."

image

Western Union po dvoch rokoch začína opäť sprostredkovať platby na Kubu, používajú ju emigranti

Tým, že Bitzlato umožňovalo používateľom otvárať účty si s poskytnutím minimálnych informácií o sebe, "stalo sa bezpečným útočiskom pre zločincov," povedal na tlačovej konferencii Breon Peace, prokurátor z Brooklynu v štáte New York, ktorý vedie v tomto prípade stíhanie.

Na dark webe sa obchoduje s nezákonným tovarom a službami a USA sa snažia zintenzívniť pátranie po osobách podozrivých z trestnej činnosti v digitálnom priestore.

01 - Modified: 2023-01-14 21:10:27 - Feat.: 1 - Title: Finančný trh sa vráti na maximá, tvrdí spoločnosť Across 02 - Modified: 2023-01-14 14:03:36 - Feat.: 1 - Title: Cena bitcoinu prudko stúpla a dostala sa nad 21-tisíc dolárov 03 - Modified: 2023-01-12 11:01:57 - Feat.: 1 - Title: Bitcoin narástol, postrčil ho vývoj okolo skrachovanej burzy FTX
01 - Modified: 2024-01-28 19:09:43 - Feat.: - Title: Agresívny Rus v Bangladéši ťahal predavača za fúzy a vlasy, jeho vyčíňanie zachytila kamera 02 - Modified: 2023-11-03 06:40:32 - Feat.: - Title: Padol verdikt vo veľkej kryptomenovej kauze, zakladateľovi skrachovanej burzy hrozí až 110 rokov väzenia 03 - Modified: 2023-09-19 08:31:41 - Feat.: - Title: Krypto a banky budúcnosti 04 - Modified: 2023-08-31 09:57:58 - Feat.: - Title: V Nemecku odsúdili Rusa za prípravu vraždy čečenského opozičníka 05 - Modified: 2023-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo prinesie regulácia kryptomien v Únii?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:10