Srbský prezident Aleksandar Vučič. FOTO: Reuters
StoryEditor

Srbský prezident kritizoval ruské snahy o verbovanie vojakov do vojny na Ukrajine

17.01.2023, 14:07
Autor:
ČTKČTK

Srbský prezident sa posťažoval, že snaha verbovať v Srbsku žoldnierov "nie je fér" s ohľadom na to, že Srbsko "stráda" kvôli svojmu odmietnutiu pripojiť sa k protiruským sankciám.

Srbský prezident Aleksandar Vučić kritizoval snahy ruskej Wagnerovej skupiny verbovať v Srbsku žoldnierov do vojny na Ukrajine. Táto činnosť je v rozpore so srbskými zákonmi a vzhľadom na ústretový postoj Srbska voči Rusku je navyše "neférová", dodal Vučić podľa agentúry Beta.

Vučić v relácii televízie Happy z pondelkového večera povedal, že Srbsko je jedinou krajinou v Európe, ktorá sa nepripojila k sankciám proti Rusku. "Čo to Srbsku robíte, čo vy z Wagnera vyzývate (do vojny), keď je to v rozpore s predpismi? Samozrejme, že to zákon zakazuje, "povedal srbský prezident. V krajine je podľa neho "mnoho nezodpovedných jedincov", ktorí by volanie Wagnerovej skupiny mohli vypočúvať.

image

Vypátrali podozrivých z útoku na Dnipro. Novinári v Rusku sa takéto otázky nepýtajú, reaguje jeden z nich

Inzerát, v ktorom ruská žoldnierska skupina hľadala dobrovoľníkov pre vojnu na Ukrajine, sa začiatkom mesiaca objavil v srbskom vydaní ruskej televízie RT (predtým Russia Today). Srbskí pravicoví extrémisti minulý týždeň odhalili v Belehrade nástennú maľbu s emblémom Wagnerovej skupiny, úrady ju vzápätí nechali pretrieť.

Srbský prezident sa tiež posťažoval, že snaha verbovať v Srbsku žoldnierov "nie je fér" s ohľadom na to, že Srbsko "stráda" kvôli svojmu odmietnutiu pripojiť sa k protiruským sankciám. Pripomenul tiež, že Srbsko prijalo "všetkých Rusov", ktorí po začatí vojny na Ukrajine odišli z vlasti.

Wagnerovu skupinu založil pred ôsmimi rokmi ruský podnikateľ blízky Kremľa Jevgenij Prigožin. Ochrancovia ľudských práv ju vinia z vojnových zločinov v Sýrii a na východnej Ukrajine, kde žoldnierske jednotky pôsobia od roku 2014. Skupina sa od vlaňajšieho februára tiež zúčastňuje na bojoch v rámci špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu.

image

Zelenskyj žiadal ďalšie ťažké zbrane a poďakoval sa Británii za tanky, očakáva nové dodávky

Srbskí dobrovoľníci sa v rokoch 2014 a 2015 zapojili do bojov na východe Ukrajiny po boku proruských síl. Nie je však jasné, koľko sa ich zúčastňuje plnohodnotnej ruskej invázie. Ruskom dosadený gubernátor Záporožskej oblasti na Ukrajine Jevhen Balickyj (rus. Jevgenij Balickij) minulý týždeň uviedol, že do radov jedného zo tu umiestnených práporov vstúpili "dobrovoľníci z bratského Srbska".

Obavy z prítomnosti wagnerovcov v Srbsku, respektíve ich snáh verbovať v Srbsku a ďalších krajinách žoldnierov, vyjadril počas svojej nedávnej návštevy Belehradu osobitný poradca amerického ministerstva zahraničia Derek Chollet.

Srbsko je kandidátom členstva v Európskej únii, zároveň však udržiava úzku obchodnú a vojenskú spoluprácu s Ruskom. Srbská verejnosť sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z väčšiny priklonila na stranu Moskvy. Belehrad pod vedením prezidenta Vučiča síce inváziu odsúdil, odmietol sa však podvoliť nátlaku Západu, aby sa pripojil k protiruským sankciám. Priame väzby na Rusko podľa médií udržiavajú v Srbsku niektoré ultrapravicové organizácie.

01 - Modified: 2023-01-17 12:24:06 - Feat.: 1 - Title: Vypátrali podozrivých z útoku na Dnipro. Novinári v Rusku sa takéto otázky nepýtajú, reaguje jeden z nich 02 - Modified: 2023-01-17 15:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kyjev v ohrození? Ruské a bieloruské lietadlá spoločne vzlietli, pred rokom to bola predzvesť vojny 03 - Modified: 2023-01-17 11:18:56 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina potrebuje viac zbraní, uviedol v Davose poľský prezident a zdôraznil dôležitosť moderného vybavenia
01 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 02 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 04 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:29