Záchranári na mieste ruského útoku v Dnipre. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Z bytovky v Dnipre sa po ruskom zásahu stal dom smrti. Raketový útok si vyžiadal 30 obetí a 73 zranených

15.01.2023, 08:20
15.01.2023, 21:21
Autor:
ČTKČTK

Medzi zranenými pri útoku v Dnipre, ktorý zničil 72 bytov, bolo sedem detí a najmladšie má tri roky, doplnil prokyjevský šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko na sociálnej sieti Telegram.

Zrejme na šesť desiatok mŕtvych sa až môže vyšplhať bilancia sobotňajšieho ruského útoku na obytný dom vo výchoukrajinskom meste Dnipro. Úrady zatiaľ potvrdili tri desiatky mŕtvych, no ďalšie desiatky ľudí sú podľa prezidenta Volodymyra Zelenského nezvestných.

"Doslova pred 20 minútami záchranári vyslobodili z trosiek telo ďalšieho mŕtveho. Nepriateľský útok si tak vyžiadal už 30 životov," povedala podľa portálu RBK-Ukrajine dnes večer v televízii poradkyňa šéfa oblastnej správy Natalija Babčenková. Dodala, že pátranie v troskách zničenej časti domu pokračuje.

image

Rusko vedie tri veľké ofenzívy v snahe obsadiť celú Doneckú oblasť, tvrdí štáb ukrajinskej armády

13 mŕtvych detí, príbehy preživších

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým oznámil, že po zásahu ruskej rakety je 43 ľudí nezvestných. "Zranených bolo 73 ľudí, z toho 13 detí. Pátra sa po 43 ľuďoch," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti a vyjadril sústrasť pozostalým.

Šance nájsť ďalších preživších sú minimálne, pripustil starosta mesta Borys Filatov, podľa ktorého raketa mala zrejme zasiahnuť tepelnú elektráreň za riekou, ale namiesto toho dopadla na obytný dom.

image

Obyvateľka drží svoju mačku zachránenú záchranármi na mieste ruského útoku na bytovku v Dnipre. FOTO: REUTERS 

Ukrajinská prokuratúra podľa agentúry Unian pokladá "masívne zabíjanie civilistov" v Dnipre nielen za vojnový zločin, ale za "zločin proti ľudskosti", z ktorého je podozrivé "celé ruské vojenské velenie".

Predpoludním sa záchranárom podarilo v troskách nájsť mladú ženu, ktorú v noci počuli kričať. "Dvadsaťsedemročné dievča bolo pod troskami asi 20 hodín, v dôsledku toho utrpelo silné podchladenie. Jej telesná teplota pri príjme do nemocnice bola 31 stupňov. Je na jednotke intenzívnej starostlivosti a lekári bojujú o jej život,“ povedal ošetrujúci lekár portálu Suspilne.

Ruská strela zasiahla deväťpodlažný dom so 16 vchodmi, v ktorom žilo na 1 700 ľudí. Útok úplne zničil 72 bytov a ďalších 230 poškodil. Medzi obeťami v meste, ktoré leží 400 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva, je podľa úradov aj 15-ročné dievča.

"Nemám slov, nemám emócie, nič necítim, okrem veľkej prázdnoty vo vnútri," opísala na sociálnej sieti jedna z preživších obyvateliek domu, Anastasija Švecová.

"Neviem, kde sú rodičia. Hovoria, že ich videli živých, ale som presvedčená, že boli v kuchyni, ktorá už nie je. Nechcela som, aby ma zachraňovali, chcela som, aby našli rodičov, "dodala mladá žena, doteraz žialiaca po partnerovi, ktorý v septembri prišiel o život na fronte.

Zo zásahu rakety vyviazla "skoro celá", len s poranením hlavy a s odretými nohami, pretože ju na posteli "prikryli" dvere vyrazené výbuchom, zatiaľ čo v izbe sa ocitla časť kuchyne. Zvyšok kuchyne, kúpeľňa a chodba zmizli, ostala len diera, ktorou je vidieť až do susedného vchodu.

image

Pohotovostný personál pracuje na mieste, kde bol počas ruského útoku na Ukrajinu počas ruského útoku na Ukrajinu ťažko poškodený obytný dom v Dnipre. FOTO: REUTERS

Rusi zasiahli plánované ciele

Moskva sa k zásahu obytného domu oficiálne nevyjadrila. Podľa ruského ministerstva obrany boli pri sobotňajšej vlne útokov na Ukrajinu zasiahnuté všetky plánované ciele.

Ruské médiá pristupujú k ostreľovaniu Ukrajiny rozdielnym spôsobom. Štátna tlačová agentúra TASS píše o "výbuchu v Dnipre" bez zmienky o civilných obetiach, agentúra Interfax sa o Dnipre vôbec nezmieňuje, naopak denník Kommersant na svojom webe uvádza, že záchranári z trosiek domu, poničeného výbuchom rakety, vyslobodili 23 mŕtvych.

Krátko po vlaňajšom februárovom začatí invázie na Ukrajinu boli v Rusku prijaté nové zákony hroziace tvrdým postihom až 15 rokov väzenia za podávanie správ odlišných od oficiálnej verzie Moskvy.

image

"Sú to jednoducho netvori." Rusko zrejme podniká druhú vlnu vzdušných útokov na Ukrajinu

Dom v Dnipre zasiahla raketa Ch-22, vybavená bezmála tonovou bojovou hlavicou a odpálená z ruského bombardéra Tu-22M3, uviedol hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať. Táto raketa bola pôvodne vyvinutá v Sovietskom zväze a určená na ničenie amerických lietadlových lodí.

Ukrajinská armáda podľa denníka Ukrajinska pravda informovala, že nedisponuje takými zbraňami, ktoré by rakety Ch-22 dokázali zostreliť.

"(Rusko) od začiatku svojej vojenskej agresie na území Ukrajiny vyslalo vyše 210 takýchto rakiet. Ani jednu protivzdušná obrana nezostrelila," uviedol veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Ukrajina v sobotu čelila ďalšej veľkej vlne ruských útokov. Rusko začalo inváziu na Ukrajinu vlani 24. februára a od začiatku októbra systematicky útočí na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru.

image

Sledujeme posledné kŕče ruského impéria, hovorí uznávaný historik Sergej Medvedev

01 - Modified: 2023-01-14 15:56:16 - Feat.: 1 - Title: "Sú to jednoducho netvori." Rusko zrejme podniká druhú vlnu vzdušných útokov na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-14 22:42:39 - Feat.: 1 - Title: Pri útoku na obytnú budovu v meste Dnipro zahynulo najmenej 9 ľudí 03 - Modified: 2023-01-13 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ruský ideológ má zlé tušenie. Ak prehráme, čaká nás okupácia a rozpad, tvrdí o vojne na Ukrajine 04 - Modified: 2023-01-08 15:51:20 - Feat.: 1 - Title: Chersonský gubernátor obvinil ruskú armádu z použitia zakázanej munície 05 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)
01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 04 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:47