Archívna fotka lietadla Yeti Airlines ATR-72 500 na letisku v Pokhare, v Nepále. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Nepále havarovalo lietadlo so 72 ľuďmi na palube. Hlásia najmenej 68 obetí

15.01.2023, 07:26
15.01.2023, 16:15
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Pátranie po obetiach dnes kvôli tme už skončilo a pokračovať bude v pondelok. Podľa agentúry AP ide o najsmrteľnejšiu leteckú nehodu v krajine za posledné tri desaťročia.

Lietadlo nepálskej spoločnosti Yeti Airlines, ktoré odštartovalo so 72 ľuďmi na palube z Káthmándov, dnes havarovalo v nepálskom meste Pokhara. Nešťastie si podľa aerolínií vyžiadalo najmenej 69 ľudských životov. Počty uvádzané rôznymi zdrojmi sa líšia, nepálsky úrad pre civilné letectvo informoval o 68 mŕtvych.

Hovorca leteckej spoločnosti oznámil, že v lietadle bolo 15 cudzincov: päť Indov, štyria Rusi, dvaja Juhokórejčania a po jednom človeku z Írska, Austrálie, Francúzska a Argentíny. Pátranie po obetiach dnes kvôli tme už skončilo a pokračovať bude v pondelok. Príčina nešťastia zatiaľ nie je jasná.

Podľa agentúry AP ide o najsmrteľnejšiu leteckú nehodu v krajine za posledné tri desaťročia.

15 cudzincov na palube a mimoriadne zasadnutie vlády

Úrad pre civilné letectvo v Pokhare uviedol, že počasie v oblasti bolo dobré a nemohlo hrať pri nehode úlohu. Pilot havarovaného lietadla dostal od riadenia letovej prevádzky povolenie na pristátie a nehlásil žiadne technické ani iné problémy. Spoločnosť Yeti Airlines uviedla, že zrušila všetky svoje lety plánované na pondelok.

Nepálsky premiér Pušpa Kamál Dahal zvolal mimoriadne zasadnutie vlády, ktorá zriadila komisiu pre vyšetrenie príčin havárie. Očakáva sa, že správu o nehode podá do 45 dní, povedal novinárom minister financií Bišnu Paudel.

Do záchranných prác sa zapojilo vyše 300 policajtov a tiež príslušníci armády, povedal agentúre DPA hovorca polície. Na záberoch z miesta nešťastia sú vidieť plamene stúpajúce z trosiek. Nepálska televízia ukázala tiež zábery davov ľudí, ktorí sa v blízkosti havárie zhromaždili.

Khum Bahádur Chhetri lietadlo pozoroval zo strechy svojho domu a agentúre Reuters opísal dráhu stroja pred nehodou. "Videl som, ako sa lietadlo trasie, pohybuje sa doľava a doprava, a potom sa náhle jeho príď prudko sklonila a stroj spadol," povedal. Dodal, že miestni obyvatelia odviezli dve osoby do nemocnice.

"Polovica lietadla leží na svahu," povedal agentúre Reuters Arun Tamu, jeden z miestnych, ktorý na miesto dorazil niekoľko minút po páde lietadla. "Druhá polovica spadla do tiesňavy rieky Seti," dodal. Na druhé z miest sa záchranári dostávajú len s ťažkosťami.

The Kathmandu Post napísal, že lietadlo havarovalo medzi medzinárodným letiskom v Pokhare a starým letiskom v tomto meste. Jedno z videí zverejnených na Twitteri naznačuje, že sa tak stalo pri pristávacom manévri. Pokhara je vyhľadávanou turistickou destináciou a nachádza sa asi 200 kilometrov severozápadne od Káthmándú.

Frekventovane používaný 15-ročný stroj

Dvojmotorové lietadlo ATR 72 bolo podľa webovej stránky FlightRadar24 staré 15 rokov a bolo vybavené starým transpondérom - zariadením pre vysielanie identifikačných znakov.

Medzi ľuďmi na palube boli štyria členovia posádky a dve dojčatá, uviedol hovorca leteckej spoločnosti. Frekventovane používaný stroj vyrába spoločný podnik Airbusu a talianskej spoločnosti Leonardo; firmy sa k havárii zatiaľ nevyjadrili.

Flotilu Yeti Airlines podľa webu aerolínií tvorilo šesť takýchto strojov vrátane toho, ktorý sa zrútil. Spoločnosť sa označuje za popredného domáceho dopravcu. Vlastní tiež spoločnosť Tara Air a obe spoločne ponúkajú "najširšiu leteckú sieť" v Nepále, uvádza Yeti Airlines.

Európska únia od roku 2013 zakázala nepálskym leteckým spoločnostiam vstup do svojho vzdušného priestoru s odvolaním sa na obavy o bezpečnosť.

V Nepále sa nachádza osem zo 14 svetových osemtisícoviek vrátane najvyššej hory sveta Mount Everest. V krajine s veľmi hornatým terénom a rýchlymi zmenami počasia sú letecké havárie relatívne časté. Viaceré letiská ležia v miestach, kam sa možno len ťažko dostať iným dopravným prostriedkom.

Dnešná katastrofa je podľa agentúry AFP najhorším leteckým nešťastím v himalájskej krajine od havárie lietadla spoločnosti Pakistan International Airlines neďaleko Káthmándú v roku 1992, pri ktorej zahynulo všetkých 167 osôb na palube.

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-03-18 21:28:16 - Feat.: - Title: Lietadlo Lufthansy núdzovo pristálo na Rodose, v kabíne sa dymilo 03 - Modified: 2024-03-16 07:33:34 - Feat.: - Title: Boeing pristál v Oregone bez časti vonkajšieho plášťa. Je možné, že oň prišiel počas letu 04 - Modified: 2024-03-12 20:57:13 - Feat.: - Title: Havária ruského vojenského lietadla krátko po štarte si vyžiadala 15 obetí 05 - Modified: 2024-03-11 08:06:24 - Feat.: - Title: „Akoby zamrzlo.“ Lietadlo sa prudko prepadlo vzduchom, zranilo sa päťdesiat ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:59