Kandidáti na prezidenta v Česku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Babiš chce mierový samit Ruska a Ukrajiny v Prahe. Sólista bez spojencov, reagoval Pavel v superdebate

12.01.2023, 22:24
Autor:
waswas
  • Posledná debata prezidentských kandidátov pred začiatkom volieb v Česku priniesla dlho očakávaný stret favorizovaných kandidátov Andreja Babiša, Danuše Nerudovej a Petra Pavla.
  • Výmenu darčekov vystriedala výmena názorov k ekonomickej situácii, podpore vlády Petra Fialu, zvládnutiu covidu, ukončeniu vojny na Ukrajine aj o údajnom lobovaní za zvolenie Pavla do vedenia NATO.

Generál Petr Pavel, ekonómka a akademička Danuše Nerudová aj kandidát hnutia ÁNO Andrej Babiš dorazili do budovy televízie po 19. hodine aj so svojimi drahými náprotivkami.

Na úvod debaty si všetci traja kandidáti odovzdali darčeky, rovnako, ako si ich dali Pavel s Nerudovou v stredajšej debate CNN Prima News, ktorej sa Babiš nezúčastnil.

Vymenili si darčeky, potom názory

Na rozdiel od stredy, keď Nerudová dostala od Pavla flanelku a on od nej čokoládu, v debate na TV Nova dostala od oboch mužských kandidátov kytice.

„Pán generál na vás bol včera zlý, ja na vás budem dnes dobrý,“ povedal Nerudovej líder hnutia ÁNO. Následne Babiš odovzdal Pavlovi svoju červenú čiapku „Silné Česko“ a na oplátku od generála dostal makrónky. „Počul som, že ich teraz máte rád, tak tu máte,“ vysvetlil mu Pavel.

image

Zvolenie Babiša za prezidenta by bola pre Ukrajinu zlá správa, píše Ukrajinska pravda

Za úlohu dostali kandidáti vybrať tri slová na vyjadrenie svojich charakterových schopností, pre ktoré by ich ľudia mali voliť. Babiš vybral sociálne cítenie, vlastenectvo a nezávislosť, Nerudová sa charakterizovala slovami energia, odvaha a empatia a Pavel vybral skúsenosť, pokoj a zodpovednosť.

Obom občianskym kandidátom Babiš vytkol, že sú podľa neho iba teoretici, za to on by sa na základe svojich kontaktov snažil dohodnúť rokovania o mieri medzi Ruskom a Ukrajinou.

„Hovoril by som s francúzskym prezidentom, nemeckým, rumunským, bulharským, tureckým, všetkých poznám. Išiel by som za ukrajinským prezidentom, s ktorým som rokoval trikrát ako premiér. Mohli by sme usporiadať mierový samit na Pražskom hrade,“ vyhlásil Babiš.

image

Profil majstra bonmotov. Miloš Zeman sa lúči s politikou

Pavel nápad označil za sólistickú akciu. „Česko nemá takú váhu, aby mohlo iniciovať a doviesť k úspešnému koncu rokovaní v takom zložitom konflikte,“ povedal generál s tým, že na koho všetkého má on telefón nebude hovoriť (Pavel je bývalý predseda vojenského výboru NATO, pozn. red.)

Pavel aj Nerudová by boli za vyššie úroky

Ostrú výmenu názorov medzi kandidátmi vzbudila téma ekonomickej situácie. "Nesmierne ma mrzí, že vďaka tomu, ako Česká národná banka v podstate nebojuje s infláciou, ich peniaze zožiera tá neviditeľná daň," povedala Nerudová.

Pavel vyhlásil, že síce nie je ekonóm, ale experti s ktorými sa radil, tiež zastávajú názor, že by sa ohľadne inflácie dalo robiť viac.

image

Fiala o Babišovej kandidatúre za prezidenta: To si Česko nezaslúži, hľadá imunitu na Hrade

Babiš bol však proti. „Je to katastrofa. Navyšovanie úrokových sadzieb znamená pre komerčné banky 10 miliárd mesačne zisk a totálnu katastrofu pre občanov Českej republiky. Mladé rodiny si už nemôžu kúpiť ten byt. ČNB totálne zlyhala,“ oponoval Babiš.

Jeho vyjadreniu sa Nerudová začudovala. „Keď sa pozriete do výročných správ vašich firiem (niekdajšie firmy Babiša, ktoré umiestnil do trustového fondu, pozn. red.), tak sa tam jasne píše, že potrebujú nízku úrokovú sadzbu, pretože sú silne zadlžené,“ dodala.

Pavlovi sme miesto v NATO zariadili, tvrdil Babiš

Kritiku si expremiér nenechal a pustil sa do generála vo výslužbe s tým, že by mal byť Pavel vďačný za to, ako sa jeho vláde spoločne s prezidentom Milošom Zemanom podarilo údajne vylobovať jeho miesto vo vedení NATO.

„Ja mám pocit, že pán Pavel má asi slabšiu pamäť. Na tú pozíciu v NATO najprv napísal náš minister obrany Martin Stropnický list, a potom pán prezident Zeman osobne loboval za pána generála. Mali by ste byť vďačný pánovi prezidentovi, ktorého tak kritizujete,“ tvrdil Babiš.

image

Generál Pavel robí rovnaké chyby ako ja, tvrdí Mistrík. Čaputová podľa neho začína byť veľkým sklamaním

Pavel odmietol, že by ho do pozície v NATO bývalá vláda s prezidentom nejako dosadila. Podľa neho Babiš vôbec nerozumie tomu, ako a podľa čoho sa osoba pre takú vysokú funkciu v bezpečnostnej organizácii vyberá. Výmenu medzi obidvomi mužmi nakoniec ukončila Nerudová.

Bývalá rektorka Mendelovej univerzity zase v debate vysvetľovala voličom kauzu údajného predávania titulov.

„Tie skutočnosti boli veľmi komplikované a vyvíjali sa v čase. V čase, keď som už nebola rektorkou, prišlo finálne rozhodnutie. Keď som si ho naštudovala, všetky informácie som zhrnula vo svojom vyhlásení. Áno, v jednej časti som mohla postupovať rýchlejšie a zvolať konanie toho orgánu o dva alebo tri týždne skôr, čo by ale na povahe vecí asi už nič nezmenilo,“ obhajovala sa Nerudová.

Babiš odmietol kritiku za (ne)zvládnutie covidu

Začiatok debaty opanovala téma manažmentu pandémie covidu-19 Babišovou vládou. „Myslím si, že každý si asi pamätáme situáciu, ktorá panovala. Asi nikto by nepoužil iné slovo ako chaos. Dal som odporúčania od stovky odborníkov. Vtedy mi (Babiš) povedal, že je to síce výborné, ale že je to veľmi zložité a nech to radšej nechám na ďalšiu vládu,“ kritizoval Pavel.

Pridala sa aj Nerudová s výhradou, že podnikatelia nepoznali plán, ako sa bude postupovať a Česko podľa nej prepadlo v porovnaní s ostatnými štátmi aj napriek radám mnohých občianskych spolkov, ktoré sa podľa nej snažili vláde pomôcť.

image

Nakladanie rakvy za rakvou a nonstop pracujúce krematóriá. Satelitné snímky ukazujú, ako v Číne besnie covid

Babiš sa bránil tým, že na najväčšiu pandémiu za posledných sto rokov nebol pripravený nikto na svete. „My sme bojovali za ochranu životov našich občanov a neboli sme sami, riadili sme sa radami odborníkov. Áno, pán Pavel prišiel za mnou s nejakými návrhmi, ktoré sú ale úplne odtrhnuté od toho, ako funguje štát. Už vtedy to bolo zviditeľnenie kvôli kandidatúre na prezidenta,“ bránil sa Babiš.

Nerudová aj Pavel sa ohradili proti obvineniu lídra hnutia ÁNO, že sú vládnymi kandidátmi, obaja vyzdvihli, že sú naopak občianskymi kandidátmi s desiatkami tisíc podpisov občanov a podľa svojich slov nemajú problém s kritikou súčasnej vlády, napokon tak obaja podľa svojej mienky robia.

Na otázku, čo si myslí o odchode Marka Hilšera z predchádzajúcej debaty pre menej favorizovaných kandidátov práve na protest proti rozdeleniu debát, Babiš pri príchode do budovy televízie odpovedal, že debaty pre všetkých kandidátov pokope podľa neho nemajú zmysel.

"Myslím, že traja kandidáti, keď budú diskutovať, je to akurát," vyhlásil. Pavel len stroho povedal, že to bolo rozhodnutie, na ktoré mal Hilšer právo.

image

Josef Středula sa vzdal kandidatúry na prezidenta Českej republiky, voličom odporučil Danušu Nerudovú

Babiš mimo debát

Babiš sa zúčastňuje len jedinej predvolebnej diskusie s protikandidátmi. Nedorazil do nedeľnej debaty Českej televízie, v ktorej sa mali stretnúť všetci kandidáti pohromade, ani do stredajšej debaty favorizovaných kandidátov televízie CNN Prima NEWS s Nerudovou a Pavlom. Nezúčastnil sa ani debaty portálov iDNES.cz a Blesk.cz.

„Chápem, že médiá chcú robiť z prezidentskej voľby mediálne šou. Ja si ale myslím, že prezidentský úrad, do ktorého kandidujem, si ju nezaslúži,“ odmietol Babiš účasť v debate podľa televízie CNN Prima NEWS. Avšak dodal, že pokiaľ postúpi do druhého kola voľby, hlavných debát sa zúčastní.

Protikandidáti ho za neúčasť v predvolebných debatách opakovane verejne kritizovali. „Má byť prezidentom pán, ktorý tu má byť a neprišiel? To je skutočne taký zbabelec, že nepríde do televízie?“ povedal na konto Babiša v debate na ČT podnikateľ Karel Diviš, podľa ktorého tak líder hnutia ÁNO pohŕda nielen všetkými protikandidátmi, ale aj voličmi a voľbami vôbec.

image

Kauza účtovníčka: Prestrelka top kandidátov na českého prezidenta. Pavel ma ponížil, sťažuje sa Nerudová

Niektorí politológovia tvrdili, že rozhodnutie Babiša môže prameniť z toho, že so svojím zápalným vystupovaním by si v debatách skôr uškodil, alebo by nerád čelil defenzíve pri otázkach na svoje trestné stíhanie v kauze Čapí hnízdo, v ktorej rozhodol sudca toto pondelok.

Predtým, než sa v piatok o 14:00 otvoria v celej republike volebné miestnosti a začne sa hlasovanie o novom českom prezidentovi, všetci kandidáti sa majú zúčastniť ešte dopoludňajšieho vysielania na televízii CNN Prima NEWS.

01 - Modified: 2023-01-12 17:45:04 - Feat.: 1 - Title: Zvolenie Babiša za prezidenta by bola pre Ukrajinu zlá správa, píše Ukrajinska pravda 02 - Modified: 2023-01-10 13:15:19 - Feat.: 0 - Title: Profil majstra bonmotov. Miloš Zeman sa lúči s politikou 03 - Modified: 2023-01-09 16:37:32 - Feat.: 1 - Title: Prezidentské voľby v Česku: Prieskum favorizuje Pavla pred Babišom, tretia je Nerudová 04 - Modified: 2023-01-09 13:42:57 - Feat.: 1 - Title: Kauza účtovníčka: Prestrelka top kandidátov na českého prezidenta. Pavel ma ponížil, sťažuje sa Nerudová 05 - Modified: 2023-01-09 10:14:17 - Feat.: 1 - Title: Generál Pavel robí rovnaké chyby ako ja, tvrdí Mistrík. Čaputová podľa neho začína byť veľkým sklamaním 06 - Modified: 2023-01-08 21:42:16 - Feat.: 1 - Title: Josef Středula sa vzdal kandidatúry na prezidenta Českej republiky, voličom odporučil Danušu Nerudovú
01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 05 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:19