O Dudleyho prepustení mesiace diskrétne rokoval bývalý guvernér amerického štátu Nové Mexiko Bill Richardson. Tento bývalý diplomat sa podľa agentúry AFP stal ”špecialistom na delikátne misie” vedúce k oslobodeniu krajanov z väzníc cudzích štátov. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusko prepustilo na slobodu Američana, ktorého väznilo skoro rok. Jeho prípad nebol doteraz medializovaný​

12.01.2023, 19:57
Autor:
ČTKČTK

Taylor Dudley bol dnes podľa exguvernéra Nového Mexika odovzdaný úradom na hraničnom priechode medzi Ruskom a Poľskom a je na ceste do vlasti. Nebol vymenený za žiadneho Rusa uväzneného v USA, poznamenala CNN.

Rusko dnes prepustilo na slobodu bývalého príslušníka amerického vojenského námorníctva Taylora Dudleyho, ktorého skoro rok väznilo. Uviedla to stanica CNN na svojom webe s odvolaním sa na hovorcu Dudleyho rodiny.

Päťdesiattriročného Dudleyho zadržali vlani v apríli ruskí pohraničníci v Kaliningradskej oblasti, najzápadnejšej časti Ruska, po tom, ako prekročil hranice z Poľska, kam zavítal na hudobný festival. Prečo sa ocitol v Rusku, nie je podľa CNN jasné, avšak prípad sa až do dnešného dňa na želanie rodiny nemedializoval.

O Dudleyho prepustení mesiace diskrétne rokoval bývalý guvernér amerického štátu Nové Mexiko Bill Richardson. Tento bývalý diplomat sa podľa agentúry AFP stal "špecialistom na delikátne misie" vedúce k oslobodeniu krajanov z väzníc cudzích štátov.

image

V Turecku nedošlo k dohode o výmene väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí ruská ombudsmanka

Richardson podľa médií zohral kľúčovú úlohu v minuloročnej výmene uväzneného Američana Trevora Reeda za ruského pilota Konštantína Jarošenka. Bývalý príslušník americkej námornej pechoty a študent Reed bol v Rusku odsúdený na deväť rokov do väzenia za napadnutie policajtov v opitosti, Jarošenko si v USA odpykával 20-ročný trest za sprisahanie s cieľom pašovať kokaín.

Dudley bol dnes podľa Richardsona odovzdaný úradom na hraničnom priechode medzi Ruskom a Poľskom a je na ceste do vlasti. Nebol vymenený za žiadneho Rusa uväzneného v USA, poznamenala CNN.

"Kým oslavujeme Taylorov návrat, zostávame veľmi znepokojení osudom Paula Whelana. Sme odhodlaní pracovať na jeho návrate," zdôraznil Richardson v narážke na osud bývalého príslušníka námornej pechoty, ktorý bol v Rusku odsúdený za špionáž. Whelan popiera, že by porušil nejaký zákon, a Washington ubezpečuje, že sa aktívne snaží dosiahnuť jeho prepustenie.

Podľa správ v amerických médiách Rusko požaduje, aby Spojené štáty výmenou za Whelanovo oslobodenie zabezpečili prepustenie Vadima Krasikova, odsúdeného vlani v Berlíne na doživotie za vraždu čečenského disidenta. Nemecké úrady sa však údajne odmietli na takejto výmene podieľať.

image

„Špiónov“ návrat je neistý. Výmenu Američana, odsúdeného za špionáž, mal zastaviť sám Putin

Minulý mesiac si Spojené štáty a Rusko na letisku v Abú Zabí vymenili dvoch prominentných väzňov - ruské úrady prepustili americkú basketbalistku Brittney Grinerovú výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta, odsúdeného a uväzneného v USA.

Výmena bola vyvrcholením niekoľkých mesiacov vyjednávania, ktorého predmetom bol aj Paul Whelan, ktorý však naďalej zotrváva v ruskom väzení.

Grinerovú zadržali na moskovskom letisku vlani vo februári tesne pred útokom ruskej armády na Ukrajinu, teda v čase stupňujúceho sa napätia medzi Ruskom a USA.

Basketbalistku ruské úrady obvinili z pašovania drog kvôli tomu, že pri sebe mala náplne do elektronických cigariet s hašišovým olejom. Dvojnásobná olympijská víťazka bola vlani v auguste odsúdená na deväťročné väzenie za pašovanie drog.

Výmenu Grinerovej za Buta schválil americký prezident Joe Biden. Ten zdôraznil, že USA budú ďalej o Whelanovo prepustenie usilovať. Podľa informácií CNN Rusko o jeho odovzdaní odmietlo rokovať. Whelan bol odsúdený na 16-ročný trest odňatia slobody za údajné zapojenie do špionáže a nachádza sa vo väzenskom zariadení v Mordvinsku.

Päťdesiatpäťročný But, ktorý strávil v americkej väznici takmer 15 rokov, bol svojho času ako pašerák zbraní jedným z najhľadanejších mužov sveta. Kvôli svojej ochote vyzbrojiť takmer kohokoľvek vrátane štátov alebo povstaleckých skupín v Afrike, Ázii i Južnej Amerike si vyslúžil prezývku "obchodník so smrťou". V roku 2012 ho súd v USA poslal do väzenia na 25 rokov.

01 - Modified: 2023-01-12 15:56:14 - Feat.: 1 - Title: V Turecku nedošlo k dohode o výmene väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí ruská ombudsmanka 02 - Modified: 2022-12-12 14:10:00 - Feat.: 1 - Title: Mizerný kšeft s Putinom. Biden je terčom kritiky za prepustenie „obchodníka so smrťou“ 03 - Modified: 2022-12-12 11:41:38 - Feat.: 1 - Title: „Špiónov“ návrat je neistý. Výmenu Američana, odsúdeného za špionáž, mal zastaviť sám Putin 04 - Modified: 2022-12-09 10:34:49 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ: Výmena Grinerovej za Buta nie je krokom k zlepšeniu vzťahov USA a Ruska. Tie ostávajú žalostné 05 - Modified: 2022-12-11 21:33:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko chcelo vymeniť Whelana za Krasikova odsúdeného v Nemecku za vraždu
01 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:27