Bývalý český premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zvolenie Babiša za prezidenta by bola pre Ukrajinu zlá správa, píše Ukrajinska pravda

12.01.2023, 18:43
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský denník poznamenal, že Andrej Babiš často hovorí o škodlivosti protiruských sankcií pre českú ekonomiku. Ak sa v druhom kole stretne s Petrom Pavlom, zrejme sa pokúsi prezentovať ako "prezident mieru proti prezidentovi vojny".

Na riziká, ktoré by nadchádzajúce české prezidentské voľby mohli znamenať pre Ukrajinu, dnes na svojom webe upozornil v európskej prílohe denník Ukrajinska pravda.

Podľa neho síce v Česku zakrátko odíde do politického dôchodku doterajšia hlava štátu, ktorá "mala sklon ku škandalóznym vyhláseniam a k podpore Ruska", ale zvolenie expremiéra Andreja Babiša nástupcom Miloša Zemana "by bolo pre Ukrajinu zlou správou".

Babišove šance na výhru sa zvýšili

Až doteraz síce všetky prieskumy tvrdili, že Babiš nebude mať v druhom kole šancu a prehrá s akýmkoľvek súperom, no pár dní pred prvým kolom sa situácia dramaticky zmenila.

Babiš má nielen zaručený postup do druhého kola, ale bude mať reálnu šancu v ňom vyhrať, mieni komentátor pod dojmom pondelkového verdiktu pražského súdu v kauze Čapí hnízdo. Verdikt zbavujúci Babiša obžaloby môže podľa ukrajinského denníka úplne zmeniť vyznenie volieb.

image

Súd v Prahe oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo​

Oslobodzujúci rozsudok pritom nie je zďaleka jediným Babišovým úspechom z poslednej doby. Hneď nasledujúci deň odletel expremiér do Francúzska k 40-minútovému rozhovoru s prezidentom Emmanuelom Macronom.

Elyzejský palác síce zdôraznil, že schôdzka nemala nič spoločné s voľbami v Česku, "ale toto tvrdenie samozrejme nezodpovedá skutočnému stavu veci", podotýka ukrajinský denník.

Pritom pripomína, že Babiš začal byť vyšetrovaný svojho času tiež vo Francúzsku, ale schôdzka s Macronom znemožňuje použiť túto skutočnosť proti kandidátovi.

A Babiš má vzhľadom na svoje politické skúsenosti podľa denníka Ukrajinska pravda tiež značnú šancu vyhrať dnešnú televíznu debatu so svojimi hlavnými súpermi a posilniť svoju pozíciu v prvom kole.

Nebezpečenstvo proruských naratívov

Ďalším argumentom v Babišov prospech môže byť skutočnosť, že generála Petra Pavla a ekonómku Danuši Nerudovú podporila vládna koalícia, a tak v očiach niektorých voličov nesú časť zodpovednosti za súčasné zdražovanie. Táto téma sa pravdepodobne stane hlavnou v druhom kole.

Ukrajinská pravda poznamenala, že Babiš často hovorí o škodlivosti protiruských sankcií pre českú ekonomiku. Ak sa v druhom kole stretne s Pavlom, zrejme sa pokúsi prezentovať ako "prezident mieru proti prezidentovi vojny".

Môže argumentovať tým, že zvolenie vojaka za prezidenta len skomplikuje hľadanie mieru medzi Ruskom a Ukrajinou, a tým zvýši straty českej ekonomiky.

A to by mohlo osloviť významnú časť voličov, v prvom rade tých, ktorí v predchádzajúcich prezidentských voľbách volili Zemana. Ten navyše Babiša verejne podporil.

image

Český expert pre HN: Zeman vytvoril dôležitý precedens, pokračovať v ňom môže i budúci prezident

"Môže víťazstvo kandidáta s protiukrajinskými heslami zmeniť zahraničný kurz Českej republiky?" pýta sa Ukrajinska pravda. Pripomína, že Česko je parlamentnou republikou, v ktorej má väčšinu právomocí vláda.

A tá súčasná je k Ukrajine priateľská a súčasne je kritická voči akýmkoľvek pokusom o porozumenie s Ruskom Vladimira Putina.

Ale Zemanove dve prezidentské obdobia ukázali, že hlava štátu, akokoľvek je vybavená len formálnymi právomocami, má dostatok nástrojov na to, aby na vládu tlačila a požadovala, aby brala ohľad na prezidentove požiadavky.

Preto sa pri takomto scenári pomoc Ukrajine minimálne výrazne sťaží a možno aj zníži, myslí si komentátor.

Nádej pre izolovaného Orbána

Babišove euroskeptické názory sú navyše v súlade s názormi maďarského premiéra Viktora Orbána. Babišovo víťazstvo by umožnilo Orbánovi vyjsť z izolácie bez toho, aby čakal na vytúženú mocenskú zmenu na Slovensku. Babiš mal v čase, keď stál na čele vlády, napäté vzťahy s Poľskom.

Jeho víťazstvo v prezidentských voľbách by mohlo zničiť súčasné poľsko-české spojenectvo, ktoré je tak dôležité pri lobovaní za pomoc Ukrajiny, varovala Ukrajinska pravda. Na záverom však vyjadrila presvedčenie, že Babišovi odporcovia majú dosť sily, aby zabránili najhoršiemu scenáru pre Ukrajinu.

V takom prípade bude česká podpora Ukrajine narastať, pretože proukrajinský postoj vlády posilní prezident s podobnými názormi, podotýka Ukrajinska pravda.

01 - Modified: 2023-01-09 16:37:32 - Feat.: 1 - Title: Prezidentské voľby v Česku: Prieskum favorizuje Pavla pred Babišom, tretia je Nerudová 02 - Modified: 2023-01-09 10:14:17 - Feat.: 1 - Title: Generál Pavel robí rovnaké chyby ako ja, tvrdí Mistrík. Čaputová podľa neho začína byť veľkým sklamaním 03 - Modified: 2023-01-09 13:42:57 - Feat.: 1 - Title: Kauza účtovníčka: Prestrelka top kandidátov na českého prezidenta. Pavel ma ponížil, sťažuje sa Nerudová 04 - Modified: 2023-01-08 21:42:16 - Feat.: 1 - Title: Josef Středula sa vzdal kandidatúry na prezidenta Českej republiky, voličom odporučil Danušu Nerudovú
01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:35