Pápež František znovu odsúdil aj vojny, vrátane tej na Ukrajine, a označil ich za zločiny ”proti Bohu a ľudskosti”. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Pápež kritizoval iránsky režim za tresty smrti pre protivládnych demonštrantov

09.01.2023, 12:21
Autor:
ČTKČTK

"Trest smrti nemožno použiť pre údajnú štátnu spravodlivosť, pretože nie je odstrašujúcim prostriedkom, ani neponúka spravodlivosť obetiam, ale iba podnecuje túžbu po pomste," uviedla hlava katolíckej cirkvi.

Pápež František kritizoval tresty smrti, ktoré iránsky režim v posledných týždňoch vyniesol nad protivládnymi demonštrantmi.

Pri tradičnom stretnutí s veľvyslancami pri Vatikáne dnes tiež znovu odsúdil vojnu na Ukrajine a vyjadril obavy z jadrových zbraní, ktorých držanie označil za nemorálne. Vyjadril tiež znepokojenie pre neúspešné rokovania o obnovení medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom.

Podľa agentúry AP je pápežova kritika iránskeho režimu za tresty smrti prvým verejným komentárom k protivládnym protestom, ktoré v Iráne vypukli vlani v polovici septembra pre smrť mladej ženy po zatknutí mravnostnou políciou.

image

Pred francúzskou ambasádou v Iráne sa konal protest proti karikatúram Chameneího

Pápež hovoril dnes o právach žien, ktoré sú v mnohých krajinách stále diskriminované. "Napriek záväzkom, ktoré prijali všetky štáty, že budú rešpektovať ľudské práva a základné slobody každého človeka, sú ženy aj dnes v mnohých krajinách považované za občianky druhej kategórie," povedal pápež.

Hlava katolíckej cirkvi spojila kritiku trestu smrti s právom na život aj kritikou potratov. "Mier znamená najmä brániť život, ohrozený dnes nielen konfliktmi, hladom a chorobami, ale príliš často dokonca materským lonom a údajným právom na potrat," povedal pápež.

"Právo na život je ohrozené aj tam, kde sa aj naďalej uplatňuje trest smrti, ako sa to deje v poslednom čase v Iráne po demonštráciách, ktoré volajú po väčšom rešpekte k dôstojnosti žien," dodal pápež.

"Trest smrti nemožno použiť pre údajnú štátnu spravodlivosť, pretože nie je odstrašujúcim prostriedkom, ani neponúka spravodlivosť obetiam, ale iba podnecuje túžbu po pomste," uviedla hlava katolíckej cirkvi.

Pápež František znovu odsúdil aj vojny, vrátane tej na Ukrajine, a označil ich za zločiny "proti Bohu a ľudskosti". Zopakoval tiež svoju výzvu na okamžité ukončenie tohto "nezmyselného konfliktu". Spomenul tiež vojny a konflikty v Sýrii, Libanone, Jemene, Mjanmarsku či na Kórejskom polostrove a tiež konflikt izraelsko-palestínsky.

image

Ukrajinská armáda zostrelila podľa Kyjeva od septembra 540 dronov a 500 riadených striel

Hlava katolíckej cirkvi tiež varovala pred nebezpečenstvom jadrovej vojny. "Bohužiaľ, nukleárna hrozba dodnes desí svet. Môžem iba zopakovať, že držanie jadrových zbraní je nemorálne, "povedal pápež. Vyjadril tiež znepokojenie nad zamrznutým rokovaním o obnovení medzinárodnej jadrovej dohody s Teheránom.

Pápež spomenul aj politické konflikty v Amerike, konkrétne v Peru, na Haiti a v posledných hodinách tiež v Brazílii. Vyjadril obavy strán oslabovania demokracie a rastúcej politickej a sociálnej polarizácie, ktoré podľa neho nepomáhajú riešiť naliehavé problémy obyvateľov.

01 - Modified: 2023-01-09 08:40:42 - Feat.: 1 - Title: Irán odsúdil na smrť troch ďalších ľudí za protesty po úmrtí Amíníovej 02 - Modified: 2023-01-08 18:12:42 - Feat.: 1 - Title: Pred francúzskou ambasádou v Iráne sa konal protest proti karikatúram Chameneího 03 - Modified: 2023-01-07 12:28:29 - Feat.: 1 - Title: Najvyšši iránsky vodca Chameneí vymenoval nového šéfa iránskej polície
01 - Modified: 2024-04-16 12:11:59 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Ukrajina neubránila elektráreň pri Kyjeve, pretože jej došli rakety 02 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 03 - Modified: 2024-04-16 12:22:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: A teraz im zničiť jadrový program. Ako môže Izrael udrieť na Irán 04 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 05 - Modified: 2024-04-16 09:28:09 - Feat.: - Title: Začala sa aj politická ofenzíva proti Iránu, vyhlásil šéf izraelskej diplomacie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:50