Záchranná loď prevážajúca migrantov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Taliansko pritvrdilo voči neziskovkám zachraňujúcim migrantov, hrozí pokutami

29.12.2022, 11:38
Autor:
ČTKČTK

Nový taliansky kabinet pod vedením Giorgie Meloniovej z krajne pravicovej strany Bratia Talianska považuje boj proti vysokým počtom migrantov za jednu z priorít.

Talianska vláda schválila dekrét, ktorý určuje prísnejšie pravidlá pre lode neziskových organizácií, ktoré na mori pomáhajú zachraňovať migrantov. Informoval o tom denník La Repubblica.

Po novom majú lode okrem iného povinnosť žiadať o pridelenie bezpečného prístavu ihneď po prvej záchrannej misii alebo informovať utečencov, že môžu o medzinárodnú ochranu požiadať v ktorejkoľvek krajine Európskej únie. Za nedodržanie pravidiel hrozia vysoké pokuty.

image

Meloniová telefonovala so Zelenským. Talianska vláda plne podporuje Ukrajinu, ubezpečila ho

Nový taliansky kabinet pod vedením Giorgie Meloniovej z krajne pravicovej strany Bratia Talianska považuje boj proti vysokým počtom migrantov za jednu z priorít. Dekrét má sťažiť život neziskovým organizáciám, ktoré na mori hliadkujú so svojimi plavidlami a pomáhajú migrantom v núdzi.

Rím sa domnieva, že ich aktivita je jedným z faktorov, ktoré utečencov k plavbe do Európy motivujú. Minister vnútra Matteo Piantedosi zároveň uvádza, že utečenci na humanitárnych plavidlách tvoria len zhruba desatinu z celkového počtu migrantov, ktorí sa dostávajú do Talianska cez more.

Lode neziskových organizácií spravidla počas jednej misie vezmú postupne na palubu migrantov z viacerých nepojazdných lodí, teraz však budú musieť žiadať o povolenie zakotviť v prístave hneď, ako zachránia prvých migrantov.

image

Nová talianska premiérka rokovania s predstaviteľmi Únie označila za otvorené a pozitívne

Riccardo Gatti, ktorý zodpovedá za činnosť záchrannej lode organizácie Lekári bez hraníc, denníku La Repubblica povedal, že nové nariadenie zvýši riziko úmrtia pre tisíce ľudí. Pravidlo je podľa neho v rozpore s medzinárodnými konvenciami a je "morálne neprijateľné".

Vláda stanovila, že za porušenie pravidiel budú posádkam hroziť pokuty až 50-tisíc eur. Opakované priestupky môžu viesť až k tomu, že talianske úrady lode zabavia.

Do Talianska tento rok cez Stredozemné more dorazilo okolo 102 500 migrantov, vlani to bolo 66 000, uvádza ministerstvo vnútra. Najväčšiu časť migrantov tvoria občania severoafrických štátov – konkrétne Egypta a Tuniska. Početnú skupinu žiadateľov o azyl tvoria aj ľudia z Bangladéša, Sýrie a z Afganistanu.

01 - Modified: 2024-04-30 16:43:04 - Feat.: - Title: Daňové úľavy aj finančný bonus. Talianska vláda schválila balík na podporu ekonomiky 02 - Modified: 2024-04-28 14:50:00 - Feat.: - Title: Výročie Mussoliniho popravy si v Taliansku pripomenuli desiatky ľudí 03 - Modified: 2024-04-28 14:27:38 - Feat.: - Title: Talianska premiérka ohlásila kandidatúru vo voľbách do eurovolieb, mandát však nechce 04 - Modified: 2024-04-28 14:06:37 - Feat.: - Title: Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier 05 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 02:58