Polícia v meste Mitrovica. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Kosovo uzatvorilo pre cestnú blokádu najväčší hraničný priechod

28.12.2022, 10:16
Autor:
TASRTASR

Napätie sa na severe Kosova, kde žije prevažne srbská národnostná menšina, sa vyostrilo ešte v novembri v dôsledku dlhého sporu týkajúceho sa evidenčných čísel.

Kosovo uzatvorilo v stredu svoj najväčší hraničný priechod po tom, čo ho na srbskej strane zablokovali demonštranti, aby tak preukázali podporu kosovským Srbom, ktorí odmietajú uznať nezávislosť Kosova. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Srbskí Srbi vytvorili v utorok traktormi a kamiónmi cestnú blokádu, čím uzatvorili hraničný priechod Merdare ležiaci na východných hraniciach Kosova. K tomuto najnovšiemu protestu pritom prišlo len niekoľko hodín po tom, čo Srbsko uviedlo, že v súvislosti so stúpajúcim napätím medzi Prištinou a Belehradom uvádza do stavu pohotovosti svoju armádu.

image

Etnickí Srbi zablokovali v Kosove ďalšie cesty nákladnými autami. Belehrad uviedol armádu do pohotovosti

"Ak ste už vstúpili do Srbska, musíte (pre návrat do Kosova) použiť iný hraničný priechod... alebo ísť cez Severné Macedónsko," uviedlo kosovské ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Facebook, kde zároveň oznámilo zatvorenie hraničného priechodu Merdare. Uzávera vstúpila do platnosti o polnoci, no hraničný priechod nebolo možné pre blokádu využívať už ani istý čas predtým.

Merdare je pritom podľa Reutersu jedným z najdôležitejších kosovských hraničných priechodov pre nákladnú dopravu. Krajina však má aj medzinárodné vlakové spojenie.

Napätie sa na severe Kosova, kde žije prevažne srbská národnostná menšina, sa vyostrilo ešte v novembri v dôsledku dlhého sporu týkajúceho sa evidenčných čísel. Priština sa pokúšala zaviesť do praxe zákon, ktorý by zakazoval Srbom žijúcim v Kosove používať srbské evidenčné čísla.

Od 10. decembra pritom prichádza na severe Kosovo k prestrelkám medzi políciou a Srbmi, ktorí už vyše desaťkrát zablokovali cesty v okolí mesta Mitrovica. K týmto blokádam pritom začalo prichádzať po zatknutí bývalého srbského policajta za údajné napadnutie policajta v službe, píše Reuters.

Od 10. decembra boli na kosovsko-srbských hraniciach zatvorené ďalšie dva hraničné priechody. Celkovo tak zostávajú otvorené už len tri hraničné priechody medzi oboma krajinami. Vláda v Prištine požiadala v súvislosti s blokádami mierové sily NATO – KFOR – o odstránenie barikád. KFOR však uviedlo, že nemá právomoc na podnikanie krokov na srbskom území.

Kosovo, ktoré obývajú prevažne etnickí Albánci, vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť od Srbska. Belehrad to však odmieta uznať a považuje ho stále za súčasť svojho územia. Nezávislosť Kosova neuznáva ani päť členských krajín EÚ: Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-05 10:54:57 - Feat.: - Title: Napätá atmosféra. Hlavná strana kosovských Srbov vyzýva na bojkot sčítania ľudu 05 - Modified: 2024-03-28 07:49:00 - Feat.: - Title: Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova. Srbsko to odsúdilo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:31