Líder izraelskej strany Likud Benjamin Netanjahu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Poslankyňa Netanjahuovej koalície chce pre lekárov právo odmietnuť liečbu kvôli viere

25.12.2022, 17:30
Autor:
ČTKČTK

Vyhlásila, že lekári v Izraeli by mali mať právo odmietnuť pacientovi liečbu, ak odporuje ich náboženskému presvedčeniu. Jej výroky označili niektorí poslanci za rasistické a homofóbne.

Designovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa dnes dištancoval od výrokov poslankyne strany zo svojej budúcej vládnej koalície, ultraortodoxnej formácie Náboženský sionizmus Orit Strockovej. Tá vyhlásila, že lekári v Izraeli by mali mať právo odmietnuť pacientovi liečbu, ak odporuje ich náboženskému presvedčeniu. Jej výroky označili niektorí poslanci budúcej opozície za rasistické a homofóbne a vyjadrili obavy, že nová Netanjahuova vláda, v ktorej sú aj krajne pravicové strany, prinesie do Izraela diskrimináciu určitých skupín ľudí.

Hoci Strocková priamo nespomenula, že má na mysli osoby zo skupiny LGBT, miestne médiá to tak vykladajú, rovnako ako Netanjahu. "Slová poslankyne Orit Strockovej sú neprijateľné pre mňa aj mojich kolegov zo strany Likud. Koaličné dohody nedovoľujú diskrimináciu voči ľuďom LGBT jd ani poškodzovanie práv akéhokoľvek občana Izraela pri poskytovaní služieb," uviedol Netanjahu vo vyhlásení.

image

Budúci izraelský premiér Netanjahu pokarhal koaličného partnera za komentáre proti LGBTQ komunite

Izraelské zákony zakazujú pri poskytovaní verejných služieb diskrimináciu na základe rasy, náboženstva, pohlavia či sexuálnej orientácie. Podľa Strockovej sa ale strana Náboženský sionizmus bude snažiť zákony zmeniť tak, aby mal každý poskytovateľ služieb právo službu odmietnuť, ak to odporuje jeho viere a ak je v okolí podobná ponuka služieb.

"Štát Izrael je štátom židov, ľudí, ktorí zasvätili život svojej viere. Je neprijateľné, aby po vytvorení štátu po 2000 rokoch exilu a umierania za tóru nazýval tento štát vieru diskrimináciou, "povedala Strocková podľa serveru The Times of Israel. Odchádzajú premiér Jair Lapid výroky poslankyne kritizoval a obvinil Netanjahua, že "vedie krajinu k štátu riadenému židovským právom".

image

Dohoda o vláde v Izraeli obsahuje trest smrti pre teroristov, tvrdí strana. Mieri na Palestínčanov

Denník Haarec dnes napísal, že súčasťou Netanjahuových koaličných dohôd je aj možnosť, že súkromní podnikatelia budú môcť odmietnuť službu ľuďom na základe náboženského presvedčenia, ak je obdobná služba v okolí.

Jeden z poslancov RZ Simcha Rothman dnes izraelskému rozhlasu povedal, že súhlasí s tým, aby napríklad majiteľ hotela mal možnosť odmietnuť ubytovať homosexuálov, ak to "narúša jeho náboženské cítenie".

image

Systém Patriot, ktorý Kyjevu sľúbili USA, je zastaraný, vyhlásil Putin

V súvislosti s novou vládou, ktorá by mala zložiť prísahu zrejme do 2. januára, majú niektorí obavy tiež zo sprísnenia pravidiel týkajúcich sa napríklad modlitieb žien pri Múre nárekov. U nej sa dnes strhli potýčky po tom, čo tam poslanec za Stranu práce Gilad Kariv priniesol svitek tóry a rozvinul ho smerom k miestu vyhradenému pre modlitby žien. Tie majú totiž čítanie tóry pri Múre nárekov zakázané. Proti tomu dlhodobo protestujú členky feministickej židovskej organizácie Ženy múry, ktoré sa tam dnes modlili a práve pre nich Kariv svitok tóry rozvinul, čím si vyslúžil potlesk žien a pískot mužov. "Náš protest pri Múre nárekov je súčasťou širšieho boja proti diskriminácii žien aj proti náboženskému nátlaku," povedal Kariv.

01 - Modified: 2022-12-25 16:01:07 - Feat.: 1 - Title: Budúci izraelský premiér Netanjahu pokarhal koaličného partnera za komentáre proti LGBTQ komunite 02 - Modified: 2022-12-25 06:02:33 - Feat.: 1 - Title: Latinský patriarcha kritizoval nárast násilia vo Svätej zemi i v jazyku politiky. Počet kresťanov tam klesá 03 - Modified: 2022-12-23 09:52:29 - Feat.: 1 - Title: Izraelskí policajti zabili útočníka, ktorý ich prešiel autom 04 - Modified: 2022-12-22 21:48:16 - Feat.: 1 - Title: Dohoda o vláde v Izraeli obsahuje trest smrti pre teroristov, tvrdí strana. Mieri na Palestínčanov
01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 05 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:46