Ruský minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) počas kontroly ruských jednotiek na neznámom mieste na Ukrajine. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko na Ukrajine prišlo o viac ako 100-tisíc vojakov, tvrdí Ukrajina. Šojgu oznámil rozšírenie armády

22.12.2022, 23:04
Autor:
ČTKČTK

"Minister obrany Sergej Šojgu povedal, že rozšírenie NATO blízko ruských hraníc, vrátane želania Fínska a Švédska stať sa členmi aliancie, vyžaduje ‘správnu‘ ruskú reakciu," uvádza správa.

Rusko od februárového vpádu na Ukrajinu prišlo už o viac ako 100-tisíc vojakov, tri tisícky tankov a asi 6000 ďalších obrnených vozidiel, tvrdí ukrajinský generálny štáb v dnešnom rannom prehľade situácie na bojisku v 302. deň vojny. Ukrajinskí vojaci podľa svojho velenia najnovšie odrazili ruské útoky pri 16 obciach v Donbase na východe krajiny.

Z armádneho komuniké nie je jasné, či ukrajinská bilancia ruských strát zahŕňa len zabitých vojakov, alebo rovnako ťažko zranených a nezvestných, upozornila ruská redakcia BBC. Dodala, že iné odhady ruských strát bývajú skromnejšie.

Rusko rozširuje armádu

Samotná BBC odhaduje, že ruská armáda a národná garda mohli na Ukrajine prísť o viac ako 20-tisíc zabitých mužov a celkové nenávratné straty Ruska môžu predstavovať minimálne 90-tisíc ľudí.

image

Rusko zatiaľ neprejavilo záujem ukončiť vojnu na Ukrajine, povedal Blinken

V grafike, sprevádzajúcej komuniké, sa píše o 100 400 "zlikvidovaných" nepriateľoch, čo je o 660 viac ako predchádzajúci deň. Za posledných 24 hodín ukrajinskí vojaci tiež podľa armádneho velenia zničili jeden nepriateľský tank (celkovo 3003), dve obrnené vozidlá (celkovo 5981), šesť diel (celkovo 1978), jeden raketomet (413), jedno lietadlo (283) a päť dronov (celkovo 1693).

Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny poukazujú na ohlásený zámer Ruska zvýšiť veľkosť ozbrojených síl, ale predpovedajú, že tieto plány sa pravdepodobne nenaplnia. "Minister obrany Sergej Šojgu povedal, že rozšírenie Severoatlantickej aliancie blízko ruských hraníc, vrátane želania Fínska a Švédska stať sa členmi aliancie, vyžaduje ‘správnu‘ ruskú reakciu," uvádza správa.

image

Agentúra Reuters dnes s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného činiteľa americkej vlády napísala, že súkromná žoldnierska Wagnerova skupina získala časť zbraní pre boje na Ukrajine aj zo Severnej Kórey. Pomer síl na bojisku to ale nezvráti. Vládny činiteľ, podľa ktorého sa Moskva na Wagnerovcov spolieha čoraz viac, tiež uviedol, na túto žoldniersku skupinu vláda USA v najbližších týždňoch uvalí ďalšie sankcie.

Správy o dodávke zbraní z KĽDR dnes poprelo ako severokórejské ministerstvo zahraničia, tak Wagnerova skupina, ktorá informáciu označila za "drby a špekulácie". "Každý vie, že Severná Kórea Rusku už dlho žiadne zbrane nedodáva," vyhlásil šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin.

Ruská ekonomika je v recesii

Dnes Washington uvalil sankcie na ďalších desať ruských spoločností.

Minister Šojgu navrhol tento týždeň zvýšiť veľkosť ruskej armády na 1,5 milióna vojakov, z toho 695-tisíc vojakov s profesionálnym kontraktom. "Je však veľmi nepravdepodobné, že Kremeľ vytvorí takú veľkú konvenčnú silu v časovom rámci relevantnom pre vojnu Ruska proti Ukrajine. Koniec koncov, Moskva nebola schopná plne doplniť brigády a pluky pred inváziou, ani vybudovať novú divíziu, ktorej vznik bol oznámený už v roku 2020,“upozornili experti.

image

Pre podozrenie zo špionáže pre Rusko zatkli v Nemecku pracovníka rozviedky

ISW zdôraznil, že ruská ekonomika je v recesii a jej zdroje boli po rozsiahlej invázii výrazne obmedzené. Po invázii z 24. februára sa tiež znížila výcviková kapacita aj kvôli tomu, že do bojových akcií na Ukrajine boli nasadené výcvikové prvky a dôstojnícky zbor oslabili vojnové straty. Ministrove návrhy tak môžu byť iba snahou upokojiť komunitu proruských vojenských blogerov, obviňujúcich Kremeľ z ľahkomyseľnosti pri vedení vojny.

Podobne ako ISW aj britské ministerstvo obrany poukazuje na zapojenie bieloruských inštruktorov do výcviku tisícov nedávno mobilizovaných ruských záložníkov, čo pravdepodobne má čiastočne napraviť nedostatok ruských inštruktorov; tí sú totiž nasadení na Ukrajine, alebo sa už stali obeťami vojny. Hoci Rusko a Bielorusko majú rozsiahlu vojenskú spoluprácu, výcvik mobilizovaných Rusmi bieloruskými inštruktormi predstavuje obrátenie úloh, pretože bieloruské sily Rusko tradične považovalo za menej hodnotné ako ruské. Nasadenie Bielorusov v úlohe inštruktorov sa tak javí znakom vyčerpania síl rámca ruského vojenského systému.

01 - Modified: 2022-12-22 19:24:52 - Feat.: 1 - Title: Rusko zatiaľ neprejavilo záujem ukončiť vojnu na Ukrajine, povedal Blinken 02 - Modified: 2022-12-22 18:24:34 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že námorné cvičenia s Čínou sú odpoveďou na agresívnu politiku USA 03 - Modified: 2022-12-22 17:40:09 - Feat.: 1 - Title: Pri bombovom útoku zomrel starosta okupovanej ukrajinskej obce, uviedli úrady
01 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 05 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:40