Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: Reuters/Ukrainian Presidential Press Ser
StoryEditor

Zelenskyj navrhol usporiadať svetový mierový summit. Rusko vyzval, aby do Vianoc stiahlo armádu z Ukrajiny

12.12.2022, 21:23
Autor:
TASRTASR

Ukrajina potrebuje podľa slov svojho prezidenta ešte približne dve miliardy kubických metrov plynu, aby prežila zimné mesiace.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol v pondelok počas videkonferencie s predstaviteľmi krajín skupiny G7 uskutočnenie "svetového mierového summitu". Ten by podľa Zelenského určil, ako a kedy má Kyjev implementovať jednotlivé body svojho mierového plánu, a to s cieľom zaistiť bezpečnosť a územnú celistvosť Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zelenskyj okrem toho vyzval krajiny G7, aby Ukrajine dodali viac zbraní na obranu pred ruskými útokmi, vrátane moderných tankov, ale aj raketového delostrelectva a "rakiet dlhého doletu".

"Bohužiaľ, Rusko je stále vo výhode, čo sa týka delostrelectva a rakiet. To je fakt. Vďaka týmto kapacitám okupačnej armády je Kremeľ taký arogantný," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský líder apeloval na Moskvu, aby podnikla "zásadný" krok smerom k diplomatickému riešeniu konfliktu. Rusko by malo podľa neho svoje jednotky z Ukrajiny stiahnuť do Vianoc.

"Nevidím dôvod, prečo by to Rusko nemalo spraviť teraz – do Vianoc," dodal.

Ukrajina potrebuje podľa slov Zelenského ešte približne dve miliardy kubických metrov plynu, aby prežila zimné mesiace. Ruské sily totiž v uplynulých týždňoch podnikajú cielené útoky na kľúčové energetické zariadenia Ukrajiny.

"Teror voči našim elektrárňam nás núti míňať viac plynu, než sa očakávalo. Preto potrebujeme dodatočnú podporu počas tejto zimy," zdôraznil Zelenskyj.

Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že lídri G7 sa v pondelok dohodli na kľúčových prvkoch platformy na koordináciu finančnej podpory pre Ukrajinu. Skupina G7 pozostáva z Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska a Spojených štátov. V súčasnosti jej predsedá Nemecko.

01 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 04 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 05 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:31