Harry a Meghan vyvolali v Británii vlnu antipatie. Podľa niektorých v novom dokumente speňažili svoje utrpenie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Odobrať kráľovské tituly! Britov pohoršil dokument o Harrym a Meghan

09.12.2022, 15:37
  • Negatívne ohlasy prichádzajú od filmových kritikov aj z parlamentu.
  • Meghan je v dokumente prirovnaná k princeznej Diane.
  • Konzervatívny poslanec plánuje predložiť návrh zákona, ktorý by Harrymu a Meghan odobral kráľovské tituly.
  • Zvyšné tri diely seriálu Netflix zverejní 15. decembra.

Princ Harry čelí spolu s manželkou Meghan kritike britskej tlače. Dokument o vzťahoch s kráľovskou rodinou a médiami, ktorého prvé tri diely mali premiéru vo štvrtok, je vraj útokom na odkaz kráľovnej Alžbety II. Negatívne ohlasy prichádzajú aj z parlamentu. Jeden z konzervatívnych poslancov chce Harrymu a Meghan odobrať tituly, minister práce Guy Opperman vyzval na bojkot Netflixu.

Kritika sa domnieva, že seriál je síce formálne príťažlivý, avšak obsahovo skôr plochý:

Britská tlač v piatok označila prvé tri diely dokumentárneho seriálu o britskom princovi Harrym a Meghan za neslušnosť a bod, z ktorého nie je návratu. Niektoré denníky dokonca pár vyzvali, aby sa vzdal kráľovských titulov. Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu v dokumente kritizovali správanie médií a hovorili aj o svojich vzťahoch s rodinou.

image

Rezort finančných služieb v Británii čakajú najväčšie zmeny za viac ako 30 rokov, odstraňujú pravidlá Únie

Denníky Daily Mail a The Daily Telegraph na titulných stranách uviedli, že prvé tri diely sú útokom na odkaz zosnulej kráľovnej Alžbety II. Séria totiž označila britský Commonwealth za „Impérium 2.0".

Takéto prirovnanie je podľa kráľovských zdrojov „otrasné a fakticky nepresné,“ uviedol The Telegraph. Za „hrubé skreslenie skutočnosti“ označil Daily Mail aj tvrdenie, že Británia je netolerantná a rasistická.

Kráľovská rodina podľa tvorcov odmietla sériu komentovať, to ale spochybňuje denník The Times. Podľa neho zdroj z Buckinghamského paláca uviedol, že sa s ním spojila nezávislá produkčná spoločnosť, ktorú však vraj palác nemohol overiť.

Bulvárny denník The Sun, ktorý venoval Harrymu a Meghan titulnú stránku a mnoho ďalších strán sa pýta, či je možné klesnúť ešte nižšie.

„Zastavte ten kráľovský cirkus,“ napísal bulvárny denník Daily Mirror. Princ Harry sa podľa neho snaží „znovu rozpútať vojnu v kráľovskej rodine“, zatiaľ čo obyčajní Briti bojujú s krízou životných nákladov. Tri roky po odchode páru do Kalifornie denník hovorí o bode, z ktorého nie je návratu.

Žiadna bomba, skôr nuda, tvrdia kritici

Harry a Meghan v seriáli rozprávajú o tom, ako sa zoznámili a zamilovali sa do seba. Predovšetkým sa ale zameriavajú na nevítanú pozornosť médií, najmä bulvárnych, a paparazziov, pričom ich obviňujú z toho, že chcú Meghan zničiť. Bývalá americká herečka je v dokumente prirovnávaná k princeznej Diane, ktorá zomrela pri autonehode v Paríži v roku 1997, keď sa snažila uniknúť bulvárnym fotografom.

„Kráľovná Alžbeta II. robila dobre, keď mlčala,“ uviedla v recenzii pre The Guardian televízna kritička Lucy Manganová. Vo svojej recenzii podotkla, že sa prvá časť série zameriava skôr na Meghan. „Skoro som vyvrátila raňajky,“ zhodnotila seriál.

„Vojvoda s vojvodkyňou určite trpeli spôsobmi, ktoré väčšina z nás nikdy nezažije,“ uviedla Manganová. „Je to pravda a zároveň nie úplne pravda. To je pocit, ktorý pretrváva po zhliadnutí ich pohľadu na vec, ktorý nám zatiaľ poskytli,“ dodala.

Kultúrna redaktorka BBC Katie Razzallová dokumentárny seriál označila za skôr nudný. „Ak ste sledovali upútavky a mysleli si, že Harry a Meghan, silne propagovaný nový seriál Netflixu, bude výbušný, pripravte sa na sklamanie,“ napísala.

„Keby som bola Netflix, chcela by som späť svoje peniaze,“ uviedla britská novinárka Carol Midgley pre The Times. „Žiadna bomba tam nebola, ani nič nové. Je to krásne natočené, ale opakujúce sa, ufňukané a nudné,“ doplnila hodnotenie.

image

Harry a Meghan rozbili internety, Netflix uviedol kontroverzný dokument. Vyhlásili vojnu monarchii?

Poslanec žiada o odobratie kráľovských titulov

Konzervatívny poslanec Bob Seely podľa denníka The Guardian plánuje predložiť návrh zákona, ktorý by vojvodu a vojvodkyňu zo Sussexu zbavil ich kráľovských titulov.

„Je to aj politický problém,“ povedal Seely. „Ničí svoju rodinu a speňažuje svoje utrpenie pre verejnosť, navyše útočí aj na niektoré dôležité inštitúcie v tejto krajine,“ dodal na účet princa Harryho.

Poslanec svoje dojmy zo seriálu opakovane vyjadril aj na sociálnej sieti Twitter:

Podľa Seelyho by išlo o pozmeňujúci a doplňujúci návrh k zákonu z roku 1917, ktorý odobral tituly ľuďom, ktorí počas prvej svetovej vojny podporovali Nemecko.

Seely agentúre PA povedal, že návrh plánuje predložiť na začiatku budúceho roka. Návrhy zákona predložené jednotlivými poslancami bez podpory vlády ale zriedka prejdú parlamentom, upozorňuje The Guardian.

Na dokument reagoval aj minister práce Guy Opperman. „Nemyslím si, že to má zásadný vplyv na kráľovskú rodinu. Ja sa na to určite pozerať nebudem. Chcel by som vyzvať všetkých, aby bojkotovali Netflix a uistili sa, že sa sústredíme na veci, na ktorých naozaj záleží,“ uviedol v programe Question Time na BBC.

Americká herečka Meghan a princ Harry v roku 2020 oznámili, že sa zriekajú svojich oficiálnych povinností v rámci kráľovskej rodiny. Pár o svojich vzťahoch s kráľovskou rodinou verejne prehovoril napríklad v rozhovore s Oprah Winfreyovou v marci 2021. S Netflixom podpísal zmluvu v hodnote niekoľko miliónov dolárov. Zostávajúce tri diely streamovacia služba ponúkne vo štvrtok 15. decembra.

01 - Modified: 2022-12-07 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľká Británia upozorňuje na nárast počtu detských pacientov s týmito infekciami 02 - Modified: 2022-11-21 15:14:47 - Feat.: 1 - Title: Británia je uprostred stagflácie, potrebujeme migrantov, žiadajú britskí priemyselníci 03 - Modified: 2022-11-30 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovák vytvoril najväčšie dielo z plexiskla na svete. Bolo pre film Stanleyho Kubricka, nakoniec ho daroval Alžbete II. 04 - Modified: 2022-10-28 07:45:10 - Feat.: 0 - Title: Expertka prezradila čím najviac Meghan a Harry ublížili kráľovnej 05 - Modified: 2022-10-21 09:17:45 - Feat.: 0 - Title: Najzvrátenejší škandál rodiny otriasa Anglickom! Čakali až na smrť kráľovnej?
01 - Modified: 2024-04-19 15:53:11 - Feat.: - Title: Netflix získal milióny nových účtov a zarobil miliardy. Biznis mu dvihlo aj odhaľovanie podvodníkov 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 05 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Pokračovanie Rebel Moon či nový seriál o legendárnom sériovom vrahovi. Netflix prinesie v apríli poriadnu jarnú nálož
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:27