Záporožská jadrová elektráreň. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Enerhoatom odvolal Ruskom dosadeného šéfa záporožskej elektrárne. Zradil Ukrajinu, vyhlásilo vedenie

01.12.2022, 17:23
Autor:
TASRTASR

Riaditeľ ukrajinského Enerhoatomu Petro Kotin vo svojom vyhlásení Jurija Černyčuka obvinil, že "zradil Ukrajinu a prešiel na stranu nepriateľa", keď sa namiesto snahy o čo najrýchlejšie oslobodenie atómovej elektrárne "rozhodol pomôcť ruským okupantom legalizovať jej zabratie".

Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom vo štvrtok odvolala Jurija Černyčuka z funkcie riaditeľa Ruskom okupovanej jadrovej elektrárne v juhoukrajinskom meste Záporožie. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že so samotným Černyčukom sa jej nepodarilo skontaktovať.

Černyčuka za riaditeľa elektrárne vymenovala v stredu spoločnosť Rosenergoatom, ktorá elektráreň riadi za ruskú stranu. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o oficiálnom prevzatí elektrárne do rúk Ruska v októbri.

Riaditeľ ukrajinskej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin vo štvrtok vo svojom vyhlásení, zverejnenom aj na sociálnej sieti Telegram, Černyčuka obvinil, že "zradil Ukrajinu a prešiel na stranu nepriateľa", keď sa namiesto snahy o čo najrýchlejšie oslobodenie atómovej elektrárne "rozhodol pomôcť ruským okupantom legalizovať jej zabratie". Tiež ho obvinil, že k podobnému konaniu nabáda aj ďalších zamestnancov elektrárne.

Rusko sa Záporožskej jadrovej elektrárne zmocnilo v marci, krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Ukrajinskí technici pokračovali v prevádzkovaní ZAES, ale Kyjev obvinil Moskvu, že na ukrajinských technikov vyvíja veľký tlak.

image

Záporožská elektráreň ostáva pod kontrolou Ruska, tvrdia proruské úrady

Už v októbri mnohé médiá informovali, že zamestnanci Rosenergoatomu, ktorí sú v elektrárni prítomní takmer od začiatku jej okupácie ruskou armádou, nútia ukrajinských zamestnancov, aby podpísali dokumenty o svojom prechode do ruskej spoločnosti.

V pondelok Ukrajina informovala, že ukrajinským technikom, ktorí odmietli podpísať zmluvy s Rosenergoatomom, Moskva dokonca zakázala vstup do elektrárne.

Kotin vo svojom vyhlásení vyzval zamestnancov elektrárne, aby "nepredali svoju dušu diablovi" a nepodpisovali zmluvy s Rosenergoatomom a inými ruskými spoločnosťami. "Jedinou dôstojnou možnosťou je vydržať!" odkázal Kotin.

Ako "cynickú lož" odmietol Kotin tvrdenia, že tisíce ukrajinských energetikov prešli na stranu Rosenegoatomu. Dodal, že pokiaľ ide o Černyčuka, z práce bol prepustený a "skôr či neskôr sa bude za všetko zodpovedať pred zákonom a ľuďmi".

image

Nehoda v Záporožskej jadrovej elektrárni? Uniklo by 10-krát viac rádioaktivity než v Černobyli

Záporožská elektráreň so šiestimi reaktormi bola roky pilierom ukrajinskej energetickej siete a pred ruskou inváziou sa na výrobe elektriny na Ukrajine podieľala zhruba 20 percentami. Od septembra však elektrinu nevyrába.

Celý areál elektrárne bol v doterajšom priebehu vojny často terčom ostreľovania — zo zodpovednosti zaň sa navzájom obviňujú obe strany konfliktu. Experti pritom upozorňujú, že ostreľovanie ZAES môže viesť k ďalšej jadrovej katastrofe v krajine, ktorá bola už v roku 1986 miestom najhoršej jadrovej havárie na svete v atómovej elektrárni v Černobyle.

Medzinárodná agentúra pre jadrovú energiu MAAE chce, aby z tohto dôvodu bola v okolí elektrárne vyhlásená bezpečná zóna.

01 - Modified: 2022-11-28 09:15:58 - Feat.: 1 - Title: Záporožská elektráreň ostáva pod kontrolou Ruska, tvrdia proruské úrady 02 - Modified: 2022-11-27 17:20:30 - Feat.: 1 - Title: Podľa šéfa Enerhoatomu sa Rusi možno chystajú opustiť Záporožskú elektráreň 03 - Modified: 2022-11-05 21:17:48 - Feat.: 1 - Title: Záporožská jadrová elektráreň bola opäť pripojená k vonkajšej sieti, stále je ostreľovaná
01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 05 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:10