Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj pozval Muska na Ukrajinu, aby sa pozrel na škody spôsobené Ruskom

30.11.2022, 22:35
Autor:
ČTKČTK

Ak chcete pochopiť, čo tu Rusko urobilo, príďte na Ukrajinu a uvidíte to na vlastné oči," odkázal dnes Zelenskyj Muskovi. "Potom nám poviete, ako túto vojnu ukončiť, kto ju začal," dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes pozval amerického podnikateľa a nového majiteľa Twitteru Elona Muska na Ukrajinu, aby videl škody spôsobené ruskými inváznymi vojskami, informuje americký list The New York Times. Podľa Zelenského by návšteva Ukrajiny Muskovi mohla pomôcť porozumieť situácii na mieste, keď sa k nej vyjadruje. Ukrajinský prezident tiež uviedol, že si nemyslí, že sa ruský prezident Vladimir Putin chystá použiť jadrové zbrane.

Zelenskyj prehovoril prostredníctvom videoprenosu na konferencii DealBook organizovanej NYT. Vo svojej reči opäť vytkol Muskovi jeho októbrový návrh "mierového plánu" pre Ukrajinu. Musk v pláne navrhol, aby Ukrajina získala neutrálny status a zriekla sa Ruskom anektovaného polostrova Krym. Pod dohľadom OSN by sa podľa Muskovho návrhu malo na anektovaných územiach uskutočniť nové hlasovanie, ktoré by odrážalo "vôľu ľudu".

image

Putin chce vojnu natiahnuť, spojenci mu to musia prekaziť, povedal estónsky minister

"Ak chcete pochopiť, čo tu Rusko urobilo, príďte na Ukrajinu a uvidíte to na vlastné oči," odkázal dnes Zelenskyj Muskovi. "Potom nám poviete, ako túto vojnu ukončiť, kto ju začal, a kedy ju môžeme ukončiť," dodal.

Muskova spoločnosť SpaceX financuje prevádzku satelitnej internetovej služby Starlink na Ukrajine, kde sa stala digitálnou záchranou pre vojakov a civilistov čeliacich ruským útokom na energetickú infraštruktúru.

V polovici októbra Musk ustúpil od tvrdenia, že nebude môcť projekt ďalej financovať. "K čertu s tým (...) aj keď Starlink stále prerába, a ostatné spoločnosti dostávajú miliardy dolárov od daňových poplatníkov, budeme jednoducho ďalej financovať ukrajinskú vládu zadarmo," napísal vtedy Musk.

image

Okupanti sa pokúšajú o postup v Doneckej oblasti. Ukrajina odrazila útoky pri šiestich obciach, hlási Kyjev

Musk má vďaka svojmu bohatstvu prominentný hlas v geopolitike a Kremeľ jeho "mierový" plán privítal. Na Ukrajine naopak vyvolal pobúrenie. Zelenskyj vtedy na twitteri zverejnil vlastnú anketu, v ktorej ľudia mohli odpovedať na otázku: "Ktorého Elona Muska máte radšej? Priaznivcov Ukrajiny, alebo Ruska?

Videoprenos sa pri dnešnom rozhovore Zelenského s novinárom NYT na chvíľu prerušil. Keď bolo spojenie obnovené, novinár zažartoval, že spojenie prerušil Musk. "Počujem vás," uviedol Zelenskyj. "Najdôležitejšie je, že nás počuje pán Musk," dodal.

image

Ruskí teroristi plánujú nové útoky. Vieme to s istotou, uviedol Zelenskyj

Ukrajinský prezident tiež vyhlásil, že jeho najväčšou obavou nie je, že Putin použije jadrové zbrane a že by to nemalo byť obavou Západu. "Nemyslím si, že použije jadrové zbrane," uviedol s tým, že Putin závisí od ruského ľudu a chce zostať nažive. "To je môj názor," dodal. Západná demokracia by sa podľa ukrajinského prezidenta mala skôr obávať Putinových expanzívnych vojenských ambícií. Ak sa Rusku podarí dobyť časti Ukrajiny, susedná demokracia by podľa Zelenského mohla byť ďalšia na rade.

01 - Modified: 2022-11-30 11:11:01 - Feat.: 1 - Title: Putin chce vojnu natiahnuť, spojenci mu to musia prekaziť, povedal estónsky minister 02 - Modified: 2022-11-30 07:40:02 - Feat.: 1 - Title: Okupanti sa pokúšajú o postup v Doneckej oblasti. Ukrajina odrazila útoky pri šiestich obciach, hlási Kyjev 03 - Modified: 2022-11-29 08:21:40 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Ukrajina nikdy neprijme príkazy od ruských súdruhov. Obnovíme všetky objekty, ktoré okupanti zničili
01 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 05 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:10