Ruskí vojaci. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Rusi, ktorí sa chcú vzdať, môžu zavolať na horúcu linku. Operátori hovoria o tisíckach hovorov

30.11.2022, 11:25
Autor:
ČTKČTK

Projekt "Chcem žiť" sa zameriava na Rusov, ktorí boli do vojny povolaní v rámci mobilizácie.

Pracovníci na horúcej linke, ktorú zriadili ukrajinské úrady pre ruských vojakov, ktorí sa chcú radšej vzdať ako proti Ukrajine bojovať, riešia až 100 otázok denne.

Ukrajinci spustili projekt nazvaný "Chcem žiť" v septembri, odvtedy zaznamenali 3 500 kontaktov od vojakov ruskej inváznej armády alebo ich príbuzných, píše stanica BBC News na svojom webe. Zavolaním na horúcu linku alebo zadaním údajov prostredníctvom komunikačných aplikácií si podľa nej môžu ruskí vojaci dohodnúť najlepší spôsob, ako sa vzdať ukrajinským silám.

image

Okupanti sa pokúšajú o postup v Doneckej oblasti. Ukrajina odrazila útoky pri šiestich obciach, hlási Kyjev

Po mobilizácii bolo hovorov viac

Množstvo kontaktov od Rusov na ukrajinskej horúcej linke podľa BBC zrejme vzrástol po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin ku koncu septembra vyhlásil čiastočnú mobilizáciu stoviek tisíc Rusov, a potom tiež po tom, ako ukrajinské ozbrojené sily okolo 11. novembra oslobodili juhoukrajinské mesto Cherson.

"Chceme sa zamerať najmä na čiastočne mobilizovaných, ktorí nielenže nemôžu bojovať, ale sú predhodení ako potrava pre delá," hovorí Vitalij Matvijenko, ktorý stojí na čele tohto programu. Iniciatíva im podľa neho garantuje život, ak sa dobrovoľne vzdajú.

Podľa jednej z pracovníčok ukrajinského veliteľstva pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami, ktorá s volajúcimi ruskými vojakmi komunikuje a ktorú BBC označila ako Svitlanu (čo nie je jej pravé meno), sú najrušnejšie večery.

Vojaci majú viac voľného času a môžu sa vytratiť, aby si zatelefonovali. "Najskôr počúvame hlas, väčšinou mužský. Často je čiastočne zúfalý, čiastočne frustrovaný, pretože nerozumie plne tomu, ako horúca linka funguje, alebo či je to nastražená pasca.

image

Rusi, ktorí prišli na Krym po ruskej anexii, budú vyhostení, znie z Ukrajiny

Musia oznámiť svoju polohu

Niektorí volajúci sa podľa Svitlany tiež nechcú rovno vzdať, ale zistiť, ako by to mohli urobiť v prípade potreby. Iní volajú, aby provokovali, hovorí a zároveň dodáva, že si však nemyslia, že všetci z nich veria nepodloženým tvrdeniam Kremľa o ukrajinských nacistoch. "Nemôžeme súdiť celú krajinu. Väčšina z nich sa bojí o svoj život," hovorí táto žena.

Tá zároveň stanicu BBC nesmela prezradiť, koľkým Rusom už pomohla sa vzdať, alebo ako presne tento proces vyzerá. Jedna z prvých vecí, ktorú Svitlana od ruských vojakov chce, je, aby oznámili svoju polohu, kým dostanú ďalšie inštrukcie. Moskva už medzičasom podľa BBC zrejme telefónne čísla horúcej linky zablokovala pre hovory z Ruska alebo ruských sim kariet.

Projekt "Chcem žiť" vyrobil tiež video, v ktorom ruských vojakov vyzýva, aby si položili otázku - za čo bojujú. Sprevádzajú ho okrem iného zvuky explózií a obrázkov zrejme vzdávajúcich sa ruských bojovníkov, opisuje BBC, podľa ktorej je to súčasťou informačnej vojny. Ide o ukrajinskú snahu o oslabenie ruskej morálky.

Ruskí vojaci, ktorí kapitulujú, môže Kyjev tiež použiť pre výmeny za svojich bojovníkov. Predpokladá sa, že na oboch stranách sú tisíce vojnových zajatcov, avšak presné počty nie sú známe.

01 - Modified: 2022-11-30 07:40:02 - Feat.: 1 - Title: Okupanti sa pokúšajú o postup v Doneckej oblasti. Ukrajina odrazila útoky pri šiestich obciach, hlási Kyjev 02 - Modified: 2022-11-29 11:15:39 - Feat.: 1 - Title: Veľký obrat na pumpách. Benzín sme za tieto ceny naposledy tankovali ešte pred vojnou
01 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:12