Zľava eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová a podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Európska komisia pripraví plán, ako znížiť počty migrantov prichádzajúcich z Balkánu. Taliansko ich neprijme

25.11.2022, 17:02
Autor:
ČTKČTK

Ministri sa v Bruseli stretávajú po tom, ako nová talianska vláda začala odmietať lode mimovládnych organizácií zachraňujúcich migrantov.

Európska komisia príde s akčným plánom, ktorý pomôže riešiť problémy spojené s rastúcim počtom migrantov smerujúcich do Európy cez západný Balkán. Pred mimoriadnym rokovaním ministrov vnútra krajín Európskej únie to povedala eurokomisárka Ylva Johanssonová, podľa ktorej možno efektívnejšie brániť príchodom migrantov bez nároku na azyl. Český minister Vít Rakušan vyhlásil, že sa musí Európska únia zaoberať novou migračnou vlnou vo všetkých regiónoch a nie len v centrálnom Stredomorí, na ktoré sa sústredila pozornosť v minulých dňoch.

Ministri sa v Bruseli stretávajú po tom, ako nová talianska vláda začala odmietať lode mimovládnych organizácií zachraňujúcich migrantov. Kvôli nevpusteniu lode Ocean Viking do svojich prístavov sa minulý týždeň dostala do sporu s Francúzskom, ktorá plavidlu napokon dovolila pristáť pri svojich brehoch. Brusel minulý týždeň predstavil plán na rýchle zlepšenie situácie na stredomorskej ceste. Rakúsko, Slovensko, Česko a ďalšie krajiny strednej Európy však požadujú aj nové opatrenia na balkánskej trase.

image

Mikulec: Budeme žiadať Brusel o financie a usmernenie, ako vracať migrantov do tretích krajín

"My chceme definovať problémy na všetkých trasách," vyhlásil dnes Rakúšan, ktorý za české predsedníctvo Únie schôdzku vedie. Podľa unijných štatistík narástol za desať mesiacov tohto roka oproti rovnakému obdobiu vlaňajška počet migrantov smerujúcich nelegálnou cestou do Európskej únie o 77 percent na celkových 281-tisíc ľudí. Niektoré štáty, vrátane Česka, na vývoj reagovali zavedením hraničných kontrol. Ďalší tento krok zvažujú. Opatrenie na česko-slovenskej hranici vnieslo napätie vzťahov Prahy a Bratislavy.

"Je dôležité, aby sme riešili balkánsku trasu efektívnejšie ako doteraz," povedala Johanssonová. Európska únia sa podľa nej snaží uzatvárať dohody s krajinami, cez ktoré migranti putujú, na ich vracanie. Chce tiež presvedčiť Srbsko k rýchlemu zosúladeniu vízovej politiky, ktoré by zabránilo migrantom z niektorých bezpečných krajín dostávať sa do Európskej únie.

Juhoeurópske štáty na čele s Talianskom si od dnešného stretnutia oproti tomu sľubujú najmä väčšiu spoluprácu ďalších krajín pri zvládaní prílevu utečencov a migrantov, ktorí sa dostávajú k európskym brehom z Afriky cez Stredozemné more. Johanssonová aj Rakúšan podotkli, že dlhodobé riešenie problémov na všetkých trasách by mala priniesť dohoda na reforme migračnej politiky, ktorej návrh pred viac ako dvoma rokmi predložila komisia. České predsedníctvo by chcelo jej časť vrátane princípov posilňujúcich vzájomnú solidaritu štátov prerokovať na najbližšom zasadnutí ministrov v decembri.

01 - Modified: 2022-11-24 17:28:48 - Feat.: 0 - Title: V indexe Zdravie za peniaze sme si mierne polepšili. Najlepšie sú na tom Švédsko, Holandsko či Írsko 02 - Modified: 2022-11-23 14:19:44 - Feat.: 1 - Title: Načo hroziť atómovkami, keď stačí Slovensku vypnúť plyn, znelo v známej ruskej talkshow 03 - Modified: 2022-11-23 10:06:23 - Feat.: 1 - Title: Zastropovanie cien plynu? V Bruseli z nás robia bláznov
01 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 04 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 05 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:02