Poľský prezident Andrzej Duda. FOTO:TASR/AP  
StoryEditor

Poľsko priznalo, že prezident Duda "naletel" ruskému imitátorovi Macrona

22.11.2022, 21:23
Autor:
TASRTASR

Úrad prezidenta Dudu v utorok potvrdil telefonát, ktorého záznam sa už rozšíril na internete.

Keď sa poľský prezident Andrzej Duda minulý týždeň telefonicky rozprával o výbuchu rakety v Przewodówe, myslel si, že hovorí s francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom. V skutočnosti ho nachytal ruský vtipkár. TASR o tom  informuje podľa správy agentúry AFP.

Úrad prezidenta Dudu v utorok potvrdil telefonát, ktorého záznam sa už rozšíril na internete. "Po výbuchu rakety v Przewodówe mal prezident Duda sériu telefonátov s hlavami štátov a vlád, bol medzi nimi aj jeden hovor s osobou, ktorá sa predstavila ako francúzsky prezident Emmanuel Macron," uviedol Dudov úrad na Twitteri.

"Počas priebehu rozhovoru si uvedomil, že zrejme je to pokus o podvod, a telefonát ukončil," napísal prezidentov úrad v tvíte.

Ruskí vtipkári "Vovan a Luxus" pre agentúru AFP potvrdili autorstvo telefonátu. "Napísali sme to na všetkých sociálnych sieťach... A zverejnili sme video," dodali.

Vo falošnom telefonáte z 15. novembra človek so silným ruským prízvukom tvrdil, že je Macron. Duda s ním následne hovoril o výbuchu rakety blízko ukrajinskej hranice z toho istého dňa. Prvé špekulácie ukazovali na Rusko, teraz prevláda presvedčenie, že išlo o zablúdenú raketu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

"Ahoj, Emmanuel... Ďakujem ti, že voláš. Situácia je veľmi ťažká, ako iste vieš," povedal Duda v telefonáte.       Vysvetlil, že výbuch spôsobila raketa, "ale zatiaľ nevieme, kto ju odpálil". "Emmanuel, ver mi, som mimoriadne opatrný. Neobviňujem Rusov... Nechcem vojnu s Ruskom," uisťoval volajúceho Duda.

Vtipkári zverejnili sedem a pol minútový telefonát na ruskej videoplatforme Rutube, obdobe YouTube.

V minulosti sa stali obeťami komikov Vovana a Luxusa (vlastnými menami Vladimira Kuznecova a Alexeja Stoliarova) aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, Elton John či britský princ Harry.

Duda "naletel" dvojici aj v roku 2020, keď v telefonáte imitovali šéfa OSN Antónia Guterresa.

 

01 - Modified: 2024-04-14 18:00:00 - Feat.: - Title: Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy 02 - Modified: 2024-04-14 13:50:14 - Feat.: - Title: Varšavou prešiel sprievod odporcov potratov 03 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident 04 - Modified: 2024-04-11 18:20:40 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Dudu nemá systém Patriot, ktorý by mohlo dať Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-11 11:27:43 - Feat.: - Title: Priaznivé výhľady. Svetová banka zlepšila odhad tohtoročného rastu poľskej ekonomiky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:01