StoryEditor

V USA sa tenčia zásoby zbraní pre Ukrajinu. Aj tých kľúčových pre porážku Ruska

17.11.2022, 17:57
Autor:
ČTKČTK

Pripravenosť USA na boj však nie je ohrozená, pretože zbrane posielané Ukrajine nepochádzajú zo zásob určených na nepredvídateľný zásah americkej armády.

Spojeným štátom dochádzajú vysoko moderné zbraňové systémy a munícia, ktoré by mohli dodávať Ukrajine. S odvolaním sa na amerických predstaviteľov oboznámených so situáciou o tom informovala spravodajská stanica CNN.

Nápor na zbrojné zásoby a schopnosť amerického priemyslu splniť dopyt patrí ku kľúčovým problémom, s ktorými zápasí administratíva prezidenta Joea Bidena. USA posielajú Ukrajine na jej boj proti ruskej armáde zbrane za miliardy dolárov.

Pozrite si aj archívny rozhovor HNtelevízie z prvej polovice novembra s vojenským expertom Matejom Rafaelom Riškom o vývoji vojny na Ukrajine:

Jeden zo zdrojov povedal CNN, že po deviatich mesiacoch zásobovania Kyjeva sa zásoby tenčia a že existuje "konečné množstvo" nadbytočných zásob, ktoré môžu USA poslať. Obavy panujú najmä okolo toho, či USA budú schopné splniť ukrajinské požiadavky na delostreleckú muníciu kalibru 155 milimetrov a striel Stinger. Pochybnosti sú aj o dostatočne rýchlej výrobe striel HARM, rakiet GLMRS pre systémy HIMARS a protitankových striel Javelin, hoci USA výrobu týchto zbraní navýšili.

CNN upozorňuje, že po stiahnutí z Afganistanu a zmene úloh v Iraku USA prvýkrát po dvoch desaťročiach nie sú zapojené do žiadneho konfliktu a nemajú potrebu vyrábať množstvo munície. Pripravenosť USA na boj však nie je ohrozená, pretože zbrane posielané Ukrajine nepochádzajú zo zásob určených na nepredvídateľný zásah americkej armády.

Tenčiace sa zásoby sú predmetom debaty na ministerstve obrany. Zdroje uvádzajú, že USA nedopustia, aby bola ohrozená ich vlastná bojová pripravenosť, a každá zásielka Ukrajine sa meria jej dôsledkom pre americké strategické rezervy a bojové plány.

Panujú obavy, že americký priemysel nedokáže držať s dopytom krok. Ani európski spojenci nemôžu splniť požiadavky ukrajinskej armády, pretože musia zaistiť zásobovanie svojich vlastných jednotiek.

"Je to stále ťažšie. Mysleli sme si, že tá vojna skončí o niekoľko dní, ale vidíme, že to môžu byť roky. Akonáhle sa dodávateľské reťazce stenčia, bude Západ ťažko plniť požiadavky," povedal Mike Quigley z výboru pre zvláštne informačné služby Snemovne reprezentantov.

Tlačový tajomník ministerstva obrany Patrick Ryder povedal, že USA budú Ukrajinu podporovať tak dlho, ako bude treba. Podľa neho žiadna dodávka zbraní na Ukrajinu neohrozila bojovú pripravenosť USA.

Minister obrany Lloyd Austin v stredu povedal, že všetko, o čo Ukrajina žiada, sú bojové systémy. "Sme pripravení ich poskytnúť," povedal s pripomienkou, že sa k ďalším zbraňovým dodávkam zaviazalo šesť ďalších štátov.

V septembri Pentagon oznámil, že chce Ukrajine dodať 806 000 delostreleckých nábojov kalibru 155 milimetrov. Mark Cancian z Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá uviedol, že množstvo munície dodávané Ukrajine je v porovnaní s výrobnými kapacitami a zásobami USA relatívne malé, ale v niektorých prípadoch už sa zásoby dostali na minimálnu úroveň potrebnú na zabezpečenie výcviku a bojových plánov. "Kľúčové je, aké veľké riziko sú USA ochotné prijať," uviedol. Podľa neho sa blíži limitu zásoby húfnic kalibru 155 milimetrov, ktoré je schopných dodávať viac ako 12 iných štátov.

Námestník pôsobiaci v Pentagone Colin Kahl povedal, že nepripadá do úvahy, aby dodávky Ukrajine vytvorili tlak na zásoby v USA a u ich spojencov. "Po mnohých desaťročiach čelíme konvenčnej vojne vysokej intenzity a vyvoláva to tlak nielen na zúčastnené krajiny, ale aj na priemysel tých, ktoré pomáhajú. Minister Austin sa od začiatku zameral na to, aby zaistil, že na seba nevezmeme prehnané riziko," povedal Kahl.

Debata o odčerpávaní zásob na Ukrajinu sa vedie v čase, keď Pentagon dokončuje rozpočtové plány pre tento fiškálny rok. Armáda pravidelne navyšuje požiadavky na svoje financovanie, administratíva v utorok poslala Kongresu žiadosť o ďalších 37,7 miliardy dolárov (36,2 miliardy eur) na financovanie pomoci Ukrajine. Zahŕňa 21,7 miliardy dolárov pre Pentagon, ktorý z nich má sčasti hradiť nedostatok zbraní.

Nové pomery v Snemovni reprezentantov, v ktorej teraz budú mať väčšinu republikáni, môžu administratívne plány na pomoc Ukrajine skomplikovať, uvádza CNN. Vodca konzervatívcov Kevin McCarthy povedal, že republikáni nevydajú Ukrajine bianko šek.

01 - Modified: 2024-04-16 12:11:59 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Ukrajina neubránila elektráreň pri Kyjeve, pretože jej došli rakety 02 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 03 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 05 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:00