StoryEditor

Neohlásené rokovanie USA a Ruska v Ankare. Šéf CIA odovzdá Moskve varovanie

14.11.2022, 16:21
Autor:
ČTKČTK

William Burns podľa Bieleho domu varuje Rusko pred použitím jadrových zbraní na Ukrajine.

V Ankare sa stretnú šéfovia zahraničných spravodajských služieb Spojených štátov a Ruska. Nepôjde však o rokovania ohľadom riešenia ukrajinského konfliktu, ale o odovzdanie správy Spojených štátov Rusku o dôsledkoch potenciálneho použitia jadrovej zbrane na Ukrajine aj o možnej výmene väzňov medzi USA a Ruskom. Agentúra Reuters o tom informovala s odkazom na nemenovaný zdroj z Bieleho domu.

Pozrite si aj rozhovor s vojenským analytikom Matejom Rafaelom Riškom, ktorý bol nahrávaný 8. novembra:

Ruský denník Kommersant s odkazom na vlastný nemenovaný zdroj pôvodne informoval o bližšie nešpecifikovanom rokovaní delegácií. V Ankare je už šéf ruskej civilnej rozviedky SVR Sergej Naryškin. So svojím náprotivkom zo CIA Williamom Burnsom sa stretne ešte dnes. Reuters uvádza, že Ukrajina bola o inak verejne neohlásenom rokovaní informovaná vopred.

Kremeľ podľa agentúry TASS uviedol, že informáciu o stretnutí ruskej a americkej delegácie nemôže potvrdil ani vyvrátiť.

Ruský nezávislý spravodajský portál Meduza upozornil, že ruská a americká delegácia spolu naposledy rokovali 10. januára v Ženeve ohľadom bezpečnostných záruk, ktoré Rusko požadovalo v súvislosti s rozširovaním Severoatlantickej aliancie.

Burns v Ankare podľa Reuters tiež nadnesie tému dvoch Američanov väznených v Rusku - basketbalistky Brittney Grinerovej a bývalého amerického vojaka Paula Whelana - o prepustenie ktorých sa v rámci výmeny väzňov USA usilujú.

Americké ministerstvo zahraničia 8. novembra uviedlo, že USA aj Rusko súhlasili s obnovením rokovaní o strategických jadrových zbraniach v rámci dohody Nový START, a to na konci novembra alebo začiatkom decembra.

Zmluva, ktorú v Prahe v roku 2010 podpísali vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev, obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Opisuje aj podmienky overovania a inšpekcie jadrových zbraní druhej strany. Spoluprácu ohľadom inšpekcií však Rusko v auguste zastavilo. Odôvodnilo to cestovnými obmedzeniami, ktoré proti nemu kvôli vpádu na Ukrajinu zaviedli západné krajiny a ich spojenci.

Nový START Moskva a Washington naposledy predĺžili tento rok vo februári a platiť má do roku 2026.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 05 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 22:41