Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden na summite ASEAN sľúbil ďalšiu spoluprácu, pomýlil si Kambodžu s Kolumbiou

12.11.2022, 18:12
Autor:
ČTKČTK

"Teraz, keď sme tu zase spolu v Kambodži, teším sa na dosiahnutie ešte väčšieho pokroku, než tomu bolo doteraz, a chcem poďakovať kolumbijskému premiérovi za to, že ASEAN teraz predsedá a všetkých nás tu hostí," vyhlásil Joe Biden.

Americký prezident Joe Biden dnes prisľúbil ďalšie prehĺbenie spolupráce USA so strategicky dôležitou koalíciou krajín juhovýchodnej Ázie. Tamojším vodcom tiež sľúbil "budovanie lepšej budúcnosti" v regióne, kde sa snaží rozšíriť svoj vplyv aj tradičný rival Američanov - Čína, napísala agentúra AP.

Biden to vyhlásil na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v kambodžskom hlavnom meste Phnompenh. Ako poznamenala agentúra Reuters, pozornosť vzbudilo aj to, že si americký prezident vo svojom prejave pomýlil hostiteľskú Kambodžu s Kolumbiou.

"Teším sa na pokračovanie našej spolupráce s ASEAN a s každým z vás, aby sme pracovali na prehĺbení mieru a prosperity v celom regióne, aby sme vyriešili výzvy, ktoré sa objavujú v oblasti od Juhočínskeho mora až po Barmu a našli inovatívne riešenie spoločných problémov," vyhlásil americký prezident a spomenul najmä spoluprácu v oblasti ochrany klímy a zdravotnej bezpečnosti.

Médiá si všimli najmä Bidenovo prerieknutie. "Teraz, keď sme tu zase spolu v Kambodži, teším sa na dosiahnutie ešte väčšieho pokroku, než tomu bolo doteraz, a chcem poďakovať kolumbijskému premiérovi za to, že ASEAN teraz predsedá a všetkých nás tu hostí," vyhlásil Joe Biden. Na mysli pritom nemal kolumbijského, ale kambodžského premiéra Hun Sena.

Prezident, ktorý na summit ASEAN pricestoval z klimatickej konferencie COP27 v Egypte, sa úplne rovnako preriekol, keď nedávno hovoril s novinármi v Bielom dome. Ako v tejto súvislosti pripomenula agentúra Reuters, Biden bude mať 20. novembra 80 rokov a nedávno uviedol, že by chcel v roku 2024 znovu kandidovať. Konečné rozhodnutie však padne až na začiatku budúceho roka.

Biden mal v detstve problémy s koktaním, podarilo sa mu ich však prekonať. Podľa jeho kritikov z radov republikánov sú jeho terajšie občasné prerieknutia počas živých vystúpení dôkazom, že je na prácu prezidenta príliš starý. Priaznivci demokratického prezidenta s tým nesúhlasia a kritikov obviňujú z ageizmu, teda diskriminácie na základe veku.

Britská televízna stanica Sky News v tejto súvislosti pripomenula ďalší Bidenov prešľap, a síce, keď sa pri nedávnej akcii v Bielom dome zháňal po kongresmanke Jackie Walorski. Tá však zahynula pri autonehode už na začiatku augusta. "Jackie, si tu? Kde je Jackie?" pýtal sa Biden.

01 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 02 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 03 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:38