Rishi Sunak. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Kráľ Karol III. vymenoval za nového britského premiéra Rishiho Sunaka

25.10.2022, 12:44
Autor:
ČTKČTK

Začiatkom septembra premiérsky úrad opustil Boris Johnson, ktorého nahradila Liz Trussová. Tá bola premiérkou najkratšie v britskej histórii.

Kráľ Karol III. dnes vymenoval za nového britského premiéra Rishiho Sunaka a poveril ho zostavením kabinetu. Sunak vzišiel ako víťaz z vnútrostraníckeho zápasu o nového lídra Konzervatívnej strany a ako šéf vlády nahradí Liz Trussovú, ktorá dnes panovníkovi odovzdala svoju rezignáciu.

Pre kráľa Karola III. bolo vymenovanie ministerského predsedu premiérou, Trussovú do funkcie krátko pred svojou smrťou uviedla ešte kráľovná Alžbeta II.

Sunak je už tretím ministerským predsedom za posledné dva mesiace. Začiatkom septembra premiérsky úrad opustil Boris Johnson, ktorého nahradila Trussová. Tá bola premiérkou najkratšie v britskej histórii.

Jej rýchly koniec v Downing Street spôsobili kontroverzné vládne plány na riešenie ekonomickej krízy, ktoré vyvolali paniku na trhoch a pád libry.

image

Posledný prejav ako premiérka. Liz Trussová sa naposledy prihovorila ľuďom pred Downing Street 10

Štyridsaťdvaročný Sunak sa stal v poradí 57. premiérom Spojeného kráľovstva a je najmladším šéfom vlády za posledných 200 rokov. Je tiež prvým britským premiérom, ktorý nie je beloch.

O zložení Sunakovej vlády sa zatiaľ iba špekuluje; čaká sa, že premiér mená členov svojho kabinetu oznámi ešte dnes. Britské médiá zhodne píšu, že svoje posty si zrejme udržia minister financií Jeremy Hunt alebo minister vnútra Grant Shapps.

Povýšenie pravdepodobne čaká Penny Mordauntovú, ktorá až do pondelka so Sunakom súperila o podporu konzervatívnych zákonodarcov. Doteraz v kabinete zastávala úlohu koordinátorky vládnej agendy v Dolnej snemovni, nanovo by mohla zasadnúť do kresla šéfky diplomacie, uviedla stanica Sky News.

Vo vláde majú šancu byť aj Suella Bravermanová a Kemi Badenochová, ktorých Sunaka v súboji o miesto nového lídra vládnej strany podporili. Vedenie niektorého z rezortov podľa denníka The Times možno čaká aj Dominika Raaba, Michaela Govea alebo Olivera Dowdena.

image

Biden označil výber Sunaka za nového britského premiéra za prelomový. Jeho rodičia majú indický pôvod

Nový britský premiér Rishi Sunak dnes vyhlásil, že bol vymenovaný čiastočne preto, aby napravil chyby, ktorých sa dopustila jeho predchodkyňa Liz Trussová. Britániu varoval, že krajinu čakajú ťažké rozhodnutia, aby prekonala "hlbokú hospodársku krízu". Sunak vo svojom prvom prejave pred sídlom premiérov v Downing Street sľúbil, že v centre jeho pozornosti bude "ekonomická stabilita a dôvera".

"Chcem vzdať hold svojej predchodkyni Liz Trussovej. Nemýlila sa, keď chcela zlepšiť rast v tejto krajine. Je to ušľachtilý cieľ," poznamenal Sunak.

"Urobila však niektoré chyby, ktoré sa nezrodili zo zlej vôle alebo zlých úmyslov. Práve naopak. Ale napriek tomu to boli chyby. A ja som bol zvolený za vodcu svojej strany a vaším premiérom čiastočne preto, aby som ich napravil, "dodal.

Sunak uviedol, že jeho hlavnou prioritou bude riešenie ekonomickej krízy, pre ktorú majú milióny Britov problémy s platením účtov za potraviny a energie. "Naša krajina čelí hlbokej hospodárskej kríze. Následky covidu stále pretrvávajú. Putinova vojna na Ukrajine destabilizovala energetické trhy a dodávateľské reťazce po celom svete," povedal Sunak.

"Hospodárska stabilita a dôvera sú pre mňa ústredným bodom programu tejto vlády. To bude znamenať, že prídu ťažké rozhodnutia," uviedol.

01 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 02 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 03 - Modified: 2024-04-22 12:16:50 - Feat.: - Title: Deportačné lety z Británie do Rwandy by sa mohli uskutočniť už v júli, tvrdí Sunak 04 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 05 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:35