Rishi Sunak. FOTO: Reuters
StoryEditor

Briti budú mať prvého premiéra s indickými koreňmi, krajinu povedie Rishi Sunak

24.10.2022, 15:08
24.10.2022, 15:50
Autor:
redredČTKČTK

Podľa britských médií je Sunak jedným z najbohatších britských poslancov, jeho manželka je dcérou indického multimiliardára Narayany Murthyho.

Exminister financií Rishi Sunak získal post predsedu britskej Konzervatívnej strany a stane sa tak novým britským premiérom. Jeho volebná rivalka Penny Mordauntová sa vzdala kandidatúry.

Sunak, ktorý sa stane prvým britským premiérom s indickými koreňmi, sa snažil získať tento post už v predošlých voľbách, kedy však líderstvo po Borisovi Johnsonovi prebrala Liz Trussová.

Tá minulý týždeň po 45 dňoch v úrade oznámila svoju rezignáciu po tom, ako jej plány na ekonomické reformy otriasli ovystrašili trhy a viedli k prepadu podpory jej materskej Konzervatívnej strany.

image

Británia padá do krízy. Konzervatívci teraz nedokážu vládnuť, základom problémov je brexit, tvrdí politológ

Ako získal popularitu

Od februára 2020 bol Sunak ministrom financií v kabinete Borisa Johnsona, tento rok 5. júla však oznámil rezignáciu na vládny post v nadväznosti na kauzu vymenovania Chrisa Pinchera do vnútrostraníckej funkcie aj napriek tomu, že Johnson vedel, že je Pincher podozrivý zo sexuálneho obťažovania. Kandidatúru na čelo britských konzervatívcov ohlásil Sunak o tri dni neskôr. Kampaň spustil videom na sociálnych sieťach, v ktorom deklaroval snahu "obnoviť dôveru, postaviť ekonomiku na nohy a zjednotiť krajinu". Dodal, že jeho hodnotami sú "patriotizmus, férovosť a tvrdá práca."

Na rozdiel od Trussovej, ktorá sa nakoniec na rekordne krátku dobu stala premiérkou, sľuboval zníženie daní, až "keď si poradí s infláciou." Dane chce naopak dočasne držať vysoko, pretože to je podľa neho jediný spôsob, ako predísť ďalším štátnym pôžičkám a roztáčaniu inflácie. V prípade svojho zvolenia oznámil na apríl 2023 plán zvýšiť daň z príjmov právnických osôb z 19 na 23 percent, za absolútnu prioritu označil pokles inflácie. Uviedol tiež, že chce súcitne pomôcť tým, ktorí sa kvôli rýchlo rastúcim cenám nachádzajú v ekonomických ťažkostiach.

Na ceste do finále zápolenia o premiérsky post Sunak prešiel hlasovaním konzervatívnych poslancov, ktorí v niekoľkokolovej voľbe vyraďovali kandidátov, kým nezostal len on a Trussová. V poslednej fáze kampane spoločne s Trussovou cestoval po Británii a hovoril s členskou základňou konzervatívcov. Vo vnútrostraníckom hlasovaní získal 60 399 hlasov, Trussová zvíťazila s 81 326 hlasmi.

V súboji o post lídra konzervatívcov - a tým aj o kreslo premiéra - bol pritom Sunak dlhodobo na čele všetkých prieskumov. Za popularitu vďačil podľa médií okrem iného štedrým finančným injekciám, ktoré ako vtedajší minister financií doprial britskej ekonomike počas pandémie koronavírusu. Prezentoval sa zároveň ako svieži vietor britskej pravice.

Akonáhle sa však výber zúžil len na dvoch súperov, podarilo sa Trussovej, ktorá sa štylizovala do podoby novej Železnej lady Margaret Thatcherovej, pretiahnuť na svoju stranu prakticky všetkých vplyvných členov Konzervatívnej strany, vrátane nedávnych kandidátov na lídra Penny Mordauntovej, Toma Tugendhata či Kemi Badenochovej. Podľa britských komentátorov sa prezentovala ako schopná líderka, efektívna manažérka a diplomatka, ktorá bola okrem iného schopná ostrými lakťami vyrokovať toľko žiadané pobrexitové obchodné zmluvy s Japonskom či Austráliou.

Bohatý poslanec

Sunak je podľa britských médií jedným z najbohatších britských poslancov. V rokoch 2001 až 2004 bol analytikom v investičnej banke Goldman Sachs a neskôr partnerom v dvoch výnosných hedgeových fondoch, kde nazhromaždil značné imanie. Hodnota jeho majetku spoločne s majetkom jeho ženy sa teraz odhaduje na 730 miliónov libier, čo je zhruba dvojnásobok odhadovaného imania kráľa Karola III. a Camilly, kráľovnej manželky. Tento rok sa Sunak spoločne s manželkou prvýkrát umiestnili v zozname 250 najbohatších ľudí v Británii podľa nedeľníka The Sunday Times. Hodnota ich imania ich radí na 222. miesto tohto zoznamu.

Poslancom britského parlamentu je Sunak od mája 2015 a jeho popularita odvtedy strmo rástla. Podľa prieskumu agentúry YouGov bol vo štvrtom štvrťroku 2021 najobľúbenejším politikom konzervatívcov. Už počas škandálu s večierkami na Downing Street ho začiatkom tohto roka spomínali ako možného Johnsonovho nástupcu vo funkcii premiéra.

Neskôr však jeho popularita opäť klesla, keď vyšlo najavo, že jeho manželka neplatila v Británii daň zo zahraničných príjmov. Jeho manželka Akshata Murthyová je dcérou indického multimiliardára Narayany Murthyho, ktorý založil a takmer stopercentne vlastní nadnárodný technologický gigant Infosys. Murthyová tento rok v apríli potvrdila, že mala daňový status osoby žijúcej v Británii, ale s trvalým bydliskom mimo tejto krajiny, teda nemusela daniť zahraničné príjmy. A súhlasila s tým, že začne v Británii platiť daň zo všetkých svojich príjmov. Nezdanenie zahraničných príjmov jej podľa odhadov britských médií mohlo ušetriť až 20 miliónov libier. Vo firme Infosys vlastní podľa portálu BBC News zhruba jednopercentný podiel v odhadovanej hodnote 690 miliónov libier. A len z dividend získala vo finančnom roku 2020 až 2021 zhruba 10,6 milióna libier.

Nejasnosti a kontroverzie vznikli aj okolo Sunakovho nepriznaného majetku alebo zelenej imigračnej karty do Spojených štátov, ktorú mal aktívnu aj mesiace po tom, čo sa stal britským ministrom financií. A rovnako ako expremiér Boris Johnson aj Sunak dostal pokutu za nedodržiavanie vládnych protiepidemických opatrení v takzvanej partygate, ktorá do značnej miery spôsobila Johnsonov pád.

Sunak sa narodil 12. mája 1980 v Southamptone, jeho otec sa narodil v Keni a matka v Tanzánii, jeho starí rodičia pochádzali z Pandžábu. Jeho rodičia sa do Británie prisťahovali v šesťdesiatych rokoch. Študoval filozofiu, politiku a ekonomiku na Oxfordskej univerzite. V rokoch 2018 až 2019 bol námestníkom na ministerstve pre miestny rozvoj a od júla 2019 do vymenovania ministrom financií bol prvým námestníkom vtedajšieho ministra financií Sajida Javida. V referende o vystúpení Británie z EÚ hlasoval za brexit.

01 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 02 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:03