Trosky potenciálneho iránskeho dronu na Ukrajine. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Izrael znervózňujú útoky iránskych dronov na Ukrajine. Obáva sa, že im bude čeliť tiež

18.10.2022, 10:25
Autor:
ČTKČTK

Rusko nasadilo drony Šáhed-136 na Ukrajine v septembri, Irán mu ich dodal niekoľko stoviek, píše The Times of Israel. Irán však vytrvalo popiera informácie o tom, že sa podieľa na vyzbrojovaní Ruska.

Izrael pozorne sleduje ruské útoky na Ukrajinu iránskymi bezpilotnými lietadlami a obáva sa, že bude budúcim cieľom týchto strojov. Z Libanonu by nimi mohol začať na Izrael útočiť iránsky spojenec - libanonský Hizballáh, napísal portál The Times of Israel.

Rusko v bojoch na Ukrajine používa drony, ktoré sa zásahom cieľa samé zničia. Podľa izraelského portálu Izraelčania pozorne sledovali tieto útoky na Kyjev s obavami, že práve takéto zbrane by boli použité pri budúcich vojnách proti Izraelu na jeho severnej hranici.

image

Kyjev sa prebudil do zvuku sirén. Mestom otriaslo niekoľko explózií, útočiť mali kamikadze drony

Izraelská rozhlasová a televízna stanica Kan oznámila, že práve kvôli kapacite týchto dronov Izrael rozmiestnil na severe množstvo systémov protivzdušnej obrany ako Iron Dome, Davidov prak (David‘s Sling) a rakety Arrow.

Obavy viedli tiež k posilneniu spolupráce s USA, pretože Izrael a Spojené štáty majú skúsenosť s dronmi, ktoré Teherán použil pri útokoch na izraelské a americké sily na Blízkom východe.

Denník The New York Times minulý týždeň s odvolaním sa na ukrajinský zdroj napísal, že Izrael poskytuje Ukrajine tajné informácie o dronoch, ktoré teraz používa ruská armáda. Podľa denníka súkromná izraelská firma dáva Ukrajine k dispozícii satelitné snímky s ruskými vojenskými pozíciami.

image

Grafické vyobrazenie a popis iránskeho dronu HESA Šáhid-136, ktorý bol použitý počas útokov na ukrajinské mestá. FOTO: TASR/AP

Rusko nasadilo drony Šáhed-136 na Ukrajine v septembri, Irán mu ich dodal niekoľko stoviek, píše The Times of Israel. Irán však vytrvalo popiera informácie o tom, že sa podieľa na vyzbrojovaní Ruska.

"Irán nevyviezol zbrane žiadnej bojujúcej strane," povedal znovu hovorca iránskej diplomacie Náser Kanání. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak však povedal, že Irán nesie zodpovednosť za zabíjanie Ukrajincov.

"Táto krajina, ktorá utláča vlastný národ, poskytuje monštruózne zbrane na masové zabíjanie v srdci Európy," povedal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v jednom rozhovore, ktorý poskytol CNN, povedal, že žiadal Izrael o systémy protivzdušnej obrany. Izrael je podľa neho jednou z piatich krajín, ktoré vlastnia technológiu, ktorá by mohla pomôcť Ukrajine brániť sa leteckým útokom.

Izrael ale Kyjevu odmieta poskytnúť obranné aj útočné zbrane v záujme udržania svojich vzťahov s Ruskom.

image

Medvedev varuje Izrael pred dodávkami zbraní na Ukrajinu. Naše vzájomné vzťahy sa tým zničia, tvrdí

Zelenskyj minulý týždeň vyhlásil, že iránske drony sa používajú na útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Denník The Washington Post cez víkend napísal, že Teherán pre Rusko pripravuje prvú dodávku balistických striel krátkeho doletu.

01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 05 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:30