Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lavrov: Vojnu s Ukrajinou už dlho riadia USA. Ak by Biden navrhol stretnutie s Putinom, neodmietneme

11.10.2022, 13:53
Autor:
ČTKČTK

Podľa šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova Kremeľ nedostal nijakú serióznu ponuku na kontakt Ruska s USA.

Rusko je pripravené posúdiť prípadný návrh na stretnutie prezidentov Vladimira Putina a Joea Bidena na začiatku blížiaceho sa summitu skupiny G20, ak sa takýto návrh objaví. Vyhlásil to dnes v ruskej televízii šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

"Veľakrát sme hovorili o tom, že nikdy neodmietame stretnutie. Ak návrh príde, posúdime ho," povedal Lavrov podľa agentúry TASS.

Rusko rokovania odmieta

Ak si niekto myslí, že už zaznel signál o pripravenosti na takúto schôdzku od Bidena, tak sa toto presvedčenie opiera len o jeho vyjadrenie, že to "posúdi", povedal Lavrov. Dodal, že takéto vyjadrenie bolo určite určené skôr novinárom a analytikom, ako aby išlo o "reálnu politiku".

image

Generál Armagedon dostal jasné zadanie. Ukrajina spoznáva metódy nového Putinovho veliteľa

Lavrov v rovnakom rozhovore označil za "lož" tvrdenia amerických predstaviteľov, že Rusko odmieta návrhy na rokovania o politickom urovnaní "terajšej situácie na Ukrajine a okolo nej".

Pripustil tiež, že otázku dialógu medzi Ruskom a Západom by mohol nastoliť turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri stredajšej schôdzke s Putinom v Astane v Kazachstane.

"Ak tureckí kolegovia o tom premýšľali, budú mať na to vynikajúcu príležitosť tento týždeň počas stretnutia prezidentov Erdogana a Putina v Astane. Zatiaľ sme okrem verejných oznámení nič viac nepočuli," povedal ruský minister.

Biden v nedeľu hovoril s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a obaja predstavitelia podľa Bieleho domu a hovorcu nemeckej vlády odsúdili ruský pokus o anexiu ukrajinského územia aj jadrové vyhrážky zaznievajúce z Moskvy.

Hrozby jadrovými zbraňami označili Biden a Scholz za "nezodpovedné" a zhodli sa, že prípadné použitie jadrových zbraní by malo pre Rusko "mimoriadne závažné dôsledky".

Podľa Bieleho domu americký prezident a nemecký kancelár tiež zopakovali, že naďalej chcú "Rusko dohnať k zodpovednosti za jeho brutálne akcie a poskytnúť bezpečnostnú a hospodársku pomoc Ukrajine".

Vojnu riadia z USA

Podľa agentúry DPA bol rozhovor prípravou na nadchádzajúce stretnutia vo formáte G7 a G20, ktoré sa budú venovať okrem iného následkom ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára.

Sám Lavrov v júli predčasne opustil schôdzku ministrov zahraničia G20 na indonézskom ostrove Bali po tom, čo čelil kritike za ruskú inváziu na Ukrajinu.

image

Ukrajinci vyvíjajú tlak na ruské sily okolo Charkova aj Chersonu. Moskva sa o snaží o ofenzívu pri Bachmute

Tradičná skupinová fotografia ministrov sa tentoraz neobstarávala a na protest proti ruskej invázii ministri zo skupiny veľkých západných ekonomík G7 bojkotovali aj recepciu, poznamenala japonská agentúra Kjódó. Európska únia uviedla, že nechce dopustiť, aby sa skupina G20 stala platformou ruskej propagandy.

Lavrov "nedodržanie protokolu" zo strany predstaviteľov Západu označil za rusofóbiu. "Agresori, votrelci, okupanti - počuli sme toho dnes dosť," povedal vtedy Lavrov. Diskusia Západu "sa takmer okamžite, hneď ako sa dostali k slovu, stočila k zbesilej kritike Ruskej federácie v súvislosti so situáciou na Ukrajine," dodal.

Ruský minister sa na Bali zišiel so svojimi náprotivkami z Číny, Turecka, Argentíny, Brazílie, Indie a Južnej Kórey.

Lavrov taktiež v utorok vyhlásil, že "Spojené štáty sú do vojny s Ukrajinou de facto zapojené už dlhší čas". TASR správu prevzala z agentúr Reuters a AP, ktoré sa odvolávajú na ruské štátne médiá.

"Túto vojnu riadia Anglosasi," povedal minister. Spomenul tiež tvrdenia, že Spojené štáty boli ochotné s Ruskom rokovať a Moskva to odmietla, pričom ich označil za lož. Kremeľ podľa neho nedostal "nijakú serióznu ponuku na kontakt".

01 - Modified: 2022-10-11 11:22:14 - Feat.: 1 - Title: Signál sme zaviedli aj do ponoriek, žartuje operátor o pokrytí Královca 02 - Modified: 2022-10-11 11:11:08 - Feat.: 1 - Title: Generál Armagedon dostal jasné zadanie. Ukrajina spoznáva metódy nového Putinovho veliteľa 03 - Modified: 2022-10-11 10:40:38 - Feat.: 1 - Title: Drahá pomsta. Rusko vypálilo na Ukrajinu rakety za pol miliardy dolárov 04 - Modified: 2022-10-10 10:24:12 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci vyvíjajú tlak na ruské sily okolo Charkova aj Chersonu. Moskva sa o snaží o ofenzívu pri Bachmute
01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:53