Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Muskov návrh na mier sa dočkal reakcie. Ukrajina je pobúrená, Zelenskyj usporiadal anketu

03.10.2022, 23:12
Autor:
ČTKČTK

Ktorého Elona Muska máte radšej? Priaznivca Ukrajiny, alebo Ruska? Pýtal sa ľudí v ankete na sociálnej sieti Volodymyr Zelenskyj.

Vlnu pobúrenia vyvolal na Ukrajine "mierový plán", ktorý dnes predstavil na twitteri americký podnikateľ Elon Musk. Kyjev by sa podľa neho mal vzdať Krymu a prijať skutočnosť, že vojnu s Ruskom pravdepodobne nevyhrá. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o návrhu usporiadal vlastnú anketu.

Americký miliardár v pláne navrhol, aby Ukrajina získala neutrálny štatút a zriekla sa Ruskom anektovaného polostrova Krym. Pod dohľadom OSN by sa podľa neho malo na anektovaných územiach uskutočniť nové hlasovanie, ktoré by odrážalo "vôľu ľudu". O svojom návrhu nechal ľudí na twitteri hlasovať. Ku 22: 30 hodine SELČ sa zhruba dve tretiny z 1,5 milióna hlasujúcich vyslovilo proti.

image

Musk ponúkol mierový plán pre Kyjev: Krym má patriť Rusku, Ukrajina zostane neutrálna

Mier ako eufemizmus

K návrhom spochybňujúcim územnú celistvosť Ukrajiny sa v komentároch rozhorčene vyjadrili tisícky užívateľov twitteru. Jedným z nich bol diplomat a zástupca Ukrajiny pri OSN Andrij Melnyk, ktorý Muska nevyberavým spôsobom poslal do čerta.

Minister zahraničia Dmytro Kuleba podnikateľa obvinil, že slovo mier používa ako eufemizmus pre to, aby Rusi mohli "vraždiť a znásilňovať ďalších tisíce nevinných Ukrajincov a zaberať ďalšie územia".

Doplnenie ponúkol Musk vo svojom ďalšom dnešnom príspevku, v ktorom varuje pred "zničujúcimi stratami na životoch", ak bude Rusko donútené k plnej mobilizácii kvôli ohrozeniu Krymu. Uviedol tiež, že Ukrajina má trikrát menej obyvateľov, a jej víťazstvo je preto nepravdepodobné.

"Pokiaľ vám ide o ukrajinský ľud, usilujte sa dosiahnuť mier," napísal Musk. Používateľov nechal opäť hlasovať, teraz či by sa obyvatelia Krymu a Donbasu mali mať možnosť sami rozhodnúť, či budú súčasťou Ruska alebo Ukrajiny.

image

Ukrajina navrhuje koordinovať s USA ciele svojich útokov. Spojené štáty by mohli dostať právo veta

Anketa o Muskovi

Do debaty následne zasiahol prezident Zelenskyj, ktorý usporiadal vlastné hlasovanie, v ktorom sa ľudia majú možnosť odpovedať na otázku: "Ktorého Elona Muska máte radšej? Priaznivca Ukrajiny, alebo Ruska?" Počas krátkej doby sa na ankete zúčastnil bezmála milión ľudí, pričom zhruba 85 percent respondentov dalo prednosť Muskovi ako podporovateľovi Ukrajiny.

Kyjevské vedenie sa usiluje o úplné oslobodenie všetkých Ruskom okupovaných území, teda vrátane Krymu, anektovaného už v roku 2014. Rusko začalo plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu 24. februára a po narýchlo usporiadanom a medzinárodne neuznanom hlasovaní z minulého týždňa anektovalo štyri čiastočne okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny. Ruský parlament dnes anexiu formálne potvrdil.

Musk bezprostredne po začiatku invázie sprístupnil Ukrajine satelitnú internetovú službu Starlink, ktorá sa ukázala byť veľmi užitočná nielen pre bežných občanov postihnutých výpadkami klasických komunikačných sietí, ale aj pre akcieschopnosť ukrajinskej armády.

01 - Modified: 2022-10-03 19:46:07 - Feat.: 1 - Title: Musk ponúkol mierový plán pre Kyjev: Krym má patriť Rusku, Ukrajina zostane neutrálna
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:09