StoryEditor

Referendá na Ukrajine: Ľudia hlasujú za príbuzných alebo dvakrát. Zúčastnia sa aj mŕtvi, píše Hajdaj

24.09.2022, 13:58
Autor:
ČTKČTK

Podľa šéfa ukrajinskej správy Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja si proruskí úradníci zapisujú mená obyvateľov, ktorí hlasujú proti pripojeniu sa k Rusku.

V Moskvou ovládaných alebo okupovaných častiach Ukrajiny dnes druhým dňom pokračujú narýchlo zorganizované hlasovania, ktoré proruské úrady označujú za referendá o pripojení k Rusku.

Kyjev a Západ plebiscity považujú za podvod. Podľa šéfa ukrajinskej správy Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja okupačné úrady nútia hlasovať aj obyvateľov, ktorí pri sebe nemajú doklady. Predstaviteľ z Chersonskej oblasti Jurij Sobolevskyj uviedol, že proruské sily praktizujú "prax rodinného hlasovania", keď ľudia musia "hlasovať" za príbuzných.

"Obyvateľov Alčevska na fronte, v zajatí alebo už mŕtvy - bude nejakým spôsobom hlasovať. Možno aj telepaticky - hlas bude započítaný," napísal dnes Hajdaj na svojom telegramovom účte.

image

Obrancovia odrážajú ruské útoky. Moskva sa sústredí na obsadenie Doneckej oblasti, hlási ukrajinská armáda

Hlasujú aj bez dokladov

Členovia volebných komisií podľa neho v sprievode ozbrojených ruských vojakov nútia obyvateľov hlasovať doma, aby zvýšili hlasovaciu účasť. Zastavujú ľudí na uliciach a na námietku, že človek nemá pri sebe pas odpovedajú: netreba, poznáme ťa, tvrdí Hajdaj. Proruské úrady podľa neho rovnako ľuďom volajú a obyvatelia čelia vyhrážkam výpovede v práci, ak nebudú voliť.

Už skôr tento oblastný gubernátor podľa rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda povedal, že ľudia nesmú odísť z okupovaných miest, kým päťdňové referendum neskončí.

"Máme správy od ľudí, že takzvané "volebné komisie" prichádzajú do obydlí zaznamenávať hlasy a sprevádzajú ich ľudia so zbraňami... Ak sa dvere do bytov neotvoria, hrozí, že ich vykopnú," uviedol Hajdaj, podľa ktorého si úradníci zapisujú mená obyvateľov, ktorí hlasujú proti pripojeniu k Rusku.

Ukrajinský podpredseda chersonskej oblastnej rady Sobolevskyj tvrdí, že proruské úrady nútia obyvateľov hlasovať aj dvakrát alebo za ostatných členov rodiny, keď nie sú doma.

"Druhý deň absurdného divadla v Chersonskej oblasti. Volebné miestnosti zostávajú prázdne. ‘Volebná komisia‘ v sprievode ozbrojených vojakov kočujú po oblasti a stále lovia voličov, ktorí sa všetkými spôsobmi snažia vyhnúť stretnutiu s nimi, "napísal na telegrame. "Niektorí mali smútok už dvakrát - vyplniť lístky museli v druhom kole," dodal Sobolevskyj.

image

Rusi pri referendách zatvárajú mestá. Ľudí nútia hlasovať v kuchyni aj na dvore

Od dverí k dverám

Svetové agentúry už skôr informovali, že proruskí úradníci chodia spoločne s ozbrojeným sprievodom od dverí k dverám s mobilnými volebnými urnami. Ruská televízia zároveň ukázala zábery ľudí vhadzujúcich hlasy do mobilných urán v rôznych halách či na dvoroch.

Hlasovanie sa odohráva v samozvanej proruskej Luhanskej ľudovej republike, Doneckej ľudovej republike a na Ruskom okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti, do ktorých ruské okupačné sily "začlenili" aj časti ďalších oblastí, ktoré zatiaľ držia.

Odovzdať svoj hlas môžu prísť aj obyvatelia spomínaných častí Ukrajiny, ktorí sú v Rusku. Plebiscit má trvať päť dní. Prvé štyri dni majú členovia volebných komisií navštevovať domácnosti, opísali už skôr server Meduza a stanica BBC. Okupačné úrady toto rozhodnutie vysvetľujú obavou o bezpečnosť obyvateľov, z ktorých mnohí musia voliť v obciach pri frontovej línii.

Kyjev a jeho západní spojenci vopred označili referendum za podvod. Ich predstavitelia uviedli, že výsledky neuznajú; považujú hlasovanie len za krok Moskvy k nelegálnej anexii ďalšieho ukrajinského územia. Rusko tvrdí, že referendá sú pre obyvateľov regiónu príležitosťou vyjadriť svoj názor. Všeobecne sa očakáva, že oficiálne výsledky podporia pripojenie k Rusku.

image

Okupované územia na Ukrajine sa už pripravujú na referendá. Situácia pripomína Krym v roku 2014

Výsledok nebudú rešpektovať

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bežne monitoruje rôzne voľby, uviedla, že výsledky terajšieho hlasovania na Ukrajine nebudú z právneho hľadiska platné, pretože akcia je v rozpore s ukrajinskými zákonmi i medzinárodným právom, koná sa v oblastiach, kde nie je bezpečné prostredie, a nezúčastňujú sa na nej nezávislí pozorovatelia.

Ruské tlačové agentúry informujú o miestnych a zahraničných pozorovateľoch a spomínajú aj dvoch Čechov. Podľa agentúry Interfax je v Rusmi okupovanej Záporožskej oblasti Čech Roman Blaško, ktorého označili za novinára.

Agentúra TASS v piatok informovala o mužovi menom Jaromír Vašek, ktorý podľa nej tvrdil, že v Luhansku nezaznamenal žiadne narušenie hlasovania a "všetci sú pripravení hlasovať za pripojenie k Rusku".

01 - Modified: 2022-09-24 06:16:17 - Feat.: 1 - Title: Obrancovia odrážajú ruské útoky. Moskva sa sústredí na obsadenie Doneckej oblasti, hlási ukrajinská armáda 02 - Modified: 2022-09-23 18:41:56 - Feat.: 1 - Title: NATO v reakcii na pseudoreferendá zvýši svoju pomoc Kyjevu, potvrdil Stoltenberg 03 - Modified: 2022-09-23 14:02:42 - Feat.: 1 - Title: Rusi pri referendách zatvárajú mestá. Ľudí nútia hlasovať v kuchyni aj na dvore 04 - Modified: 2022-09-23 06:03:49 - Feat.: 1 - Title: V Moskvou okupovaných častiach Ukrajiny sa začali referendá o pripojení k Rusku 05 - Modified: 2022-09-22 22:00:44 - Feat.: 1 - Title: Valášek pre HN: Mobilizácia mení situáciu. Prebúdza ľudí, ktorí nechcú mať s vojnou nič spoločného 06 - Modified: 2022-09-22 14:22:44 - Feat.: 1 - Title: Okupované územia na Ukrajine sa už pripravujú na referendá. Situácia pripomína Krym v roku 2014
01 - Modified: 2024-04-14 16:55:10 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda posilňuje obranu Časiv Jaru, Rusi ho chcú obsadiť do deviateho mája 02 - Modified: 2024-04-14 13:35:29 - Feat.: - Title: Rusi chcú ovládnuť oporný bod ukrajinskej armády do osláv deviateho mája, tvrdí veliteľ armády Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-14 07:45:06 - Feat.: - Title: Ruská armáda tvrdí, že nad Krasnodarským krajom zničila desať ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-13 18:24:16 - Feat.: - Title: V Doneckej oblasti zomreli po ruskom ostreľovaní traja ľudia, zranenia utrpela aj 90-ročná žena 05 - Modified: 2024-04-13 14:40:27 - Feat.: - Title: Prejav podpory v kľúčovom okamihu. Berlín oznámil, že dodá Ukrajine tretí systém protivzdušnej obrany Patriot
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. apríl 2024 21:27