Predseda Európskej rady Charles Michel. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Michel: Kremeľ mobilizuje proti imaginárnemu nepriateľovi. Absolútne nikto v EÚ s ním nechcel konflikt

23.09.2022, 19:47
Autor:
ČTKČTK

Putinova "kolonizačná" vojna je podľa predsedu Európskej rady založená na "imperializme a revanšizme", porušuje Chartu OSN a medzinárodné právo: "Kremeľ priviedol do Európy vojnu a správa sa ako vydierač," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin vedie hybridnú vojnu, ktorá kombinuje ozbrojené násilie na Ukrajine s jedovatými lžami. V prejave na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN to dnes povedal predseda Európskej rady Charles Michel.

Za dôvod ruskej invázie na Ukrajinu označil imperializmus a revanšizmus Kremľa. Ten sa podľa Michela správa ako vydierač, ktorý navyše vyhráža jadrovými zbraňami.

Tri Putinove lži

Za prvú lož Kremľa Michel označil tvrdenie, že Západ roky ohrozuje Rusko. "Kremeľ sa snaží, a dúfam, že márne, mobilizovať celý svet proti akémukoľvek imaginárnemu nepriateľovi. Absolútne nikto sa Rusku nevyhrážal útokom ani ho nenapadol. Nikto, úplne nikto v Európe nechcel konflikt s Ruskom," povedal Michel.

image

Rusi pri referendách zatvárajú mestá. Ľudí nútia hlasovať v kuchyni aj na dvore

Ďalšou lžou Kremľa podľa Michela je tvrdenie, že ruská invázia na Ukrajinu má "zabrániť genocíde ruskojazyčného obyvateľstva a Ukrajinu "denacifikovať". "Je to odporná lož," vyhlásil Michel.

"Genocída je špecifická zámerná alebo čiastočná likvidácia národnostnej, etnickej alebo náboženskej skupiny," poznamenal s tým, že takzvané ruské "oslobodzovanie" vedie aj k vyvražďovaniu rusky hovoriacich ľudí a ničeniu ich miest.

Treťou lžou podľa Michela je tvrdenie, že vojna na Ukrajine je iba "špeciálna operácia", nie vojna. "Je to vojna a pred niekoľkými dňami mobilizácia niekoľko stotisíc záložníkov (v Rusku) to len potvrdzuje," povedal Michel.

image

Rusi utekajú pred mobilizáciou aj na bicykloch. Na hranici s Gruzínskom čakajú celé hodiny

Kolonizačná vojna založená na imperializme a revanšizme

Krátko po začatí invázie Rusko prijalo zákon, ktorý zakazuje šírenie lživých informácií o vojenskej operácii na Ukrajine. Za jeho porušenie hrozí až 15 rokov väzenia. Michel v tejto súvislosti poznamenal, že zákaz používať označenie vojna pre ruskú agresiu na Ukrajine a spomínaná výška trestu nič nezmení na tom, že ide o vojnu.

"Je to vojna, nevyprovokovaná agresia, nelegálna a neoprávnená, ktorá sa snaží zmeniť medzinárodne uznávané hranice za použitia sily," zdôraznil.

Za ďalšiu lož vzápätí označil vyjadrenie Kremľa, podľa ktorého západné sankcie vyvolali potravinovú krízu. Michel v tejto súvislosti okrem iného uviedol: "Bolo to Rusko, ktoré sa rozhodlo uvaliť vojenskú blokádu na čiernomorské prístavy. "

"Táto znáška klamstiev sa stretáva s okamihom pravdy a úprimnosti. Pred rokom Putin vo zverejnenom vyhlásení na základe historických fantázií uviedol, že Ukrajina podľa neho nie je národ, nie je legitímny štát. Nikto sa tým nenechá oklamať a pseudoreferendum na tom nič nezmení," zdôraznil Michel s odvolaním sa na Putinov vlaňajší článok "O historickej jednote Rusov a Ukrajincov".

image

Nastal v ruskej spoločnosti zlom? Putin sa pustil do najväčšieho politického hazardu svojej kariéry

Putinova "kolonizačná" vojna je podľa Michela založená na "imperializme a revanšizme", porušuje Chartu OSN a medzinárodné právo. "Kremeľ priviedol do Európy vojnu a správa sa ako vydierač," povedal Michel a dodal, že Putin hrozí jadrovými zbraňami.

Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu a pohrozil, že Moskva je na obranu svojich území pripravená použiť všetky dostupné prostriedky. Podľa Michela "Európska únia nikoho nežiada, aby si vybral medzi východom a západom", ale usiluje sa o rešpektovanie hraníc a pravidiel.

01 - Modified: 2022-09-23 17:33:15 - Feat.: 1 - Title: Rusko chce rozšíriť plynovody smerom na Peking. Moskva na to nemá peniaze, hovoria experti 02 - Modified: 2022-09-23 14:02:42 - Feat.: 1 - Title: Rusi pri referendách zatvárajú mestá. Ľudí nútia hlasovať v kuchyni aj na dvore 03 - Modified: 2022-09-23 09:17:12 - Feat.: 1 - Title: Rusi utekajú pred mobilizáciou aj na bicykloch. Na hranici s Gruzínskom čakajú celé hodiny 04 - Modified: 2022-09-23 09:07:46 - Feat.: 1 - Title: Nastal v ruskej spoločnosti zlom? Putin sa pustil do najväčšieho politického hazardu svojej kariéry 05 - Modified: 2022-10-06 09:06:26 - Feat.: 1 - Title: Financial Times: Kocky zúfalstva Vladimira Putina sú hodené 06 - Modified: 2022-09-23 04:44:53 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj vyzval Rusov, aby odolali Putinovej mobilizácii: Protestujte, utečte alebo sa vzdajte
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:58