Britský kráľ Karol III. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na nového britského kráľa Karola III. dnes uprie pozornosť celý svet

09.09.2022, 07:35
09.09.2022, 10:24
Autor:
ČTKČTK

Očakáva sa, že zloží hold svojej matke a sľúbi, že bude slúžiť ľudu. Presný čas prejavu, ktorý budú vysielať televízne stanice, zatiaľ nebol upresnený.

Nový britský kráľ Karol III. sa dnes vracia do Londýna zo Škótska, kde bol spolu s ďalšími členmi rodiny pri lôžku umierajúcej kráľovnej Alžbety II. Po jej smrti sa Alžbetin najstarší syn a dlhoročný korunný princ stal novým panovníkom a dnes večer má po prvýkrát prehovoriť k verejnosti v tejto úlohe.

Očakáva sa, že zloží hold svojej matke a sľúbi, že bude slúžiť ľudu. Presný čas prejavu, ktorý budú vysielať televízne stanice, zatiaľ nebol upresnený.

Karola dnes tiež čaká rokovania o detailoch pohrebu. Štátny smútok v Británii bude trvať zhruba desať dní a pohreb by sa mal konať do 18. septembra, uviedla televízia Sky News.

Po príchode do Londýna sa Charles stretne s premiérkou Liz Trussovou, ktorú Alžbeta II. do funkcie vymenovala len v utorok.

Vlajky na sídlach kráľovskej rodiny a všetkých vládnych budovách visia na pol žrde, s výnimkou kráľovskej štandardy, ktorá sa nikdy dolu nedáva. Na poludnie londýnskeho času (13:00 SELČ) sa na hodinu rozozvučia zvony po celej krajine.

O hodinu neskôr sa v Hyde parku a na ďalších miestach vypália salvy na počesť kráľovnej, bude ich 96, jedna za každý rok života zosnulej panovníčky, píše Sky News.

V nadchádzajúcich dňoch Karol III. podľa tradície podnikne cestu do všetkých štyroch častí Británie, teda Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska.

Počas štátnických povinností bude Charlesovi stáť po boku jeho manželka Camilla. V súlade s prianím zosnulej kráľovnej bude spolu s ním korunovaná ako kráľovná manželka. Charles ako následník trónu sa automaticky stal panovníkom po smrti Alžbety II., teda vo štvrtok.

Oficiálne má byť kráľom vyhlásený túto sobotu, termín slávnostnej korunovácie zatiaľ nebol oznámený. Počas sobotňajšieho potvrdzovacieho ceremoniálu budú vlajky na jednu hodinu vytiahnuté a potom sa opäť vrátia do smútočnej polohy.

Kráľovská rodina v noci nechala aktualizovať svoje internetové stránky a Karol na nich už figuruje ako panovník. Na stránkach je zriadená online kondolenčná kniha, do ktorej môže verejnosť písať odkazy. Časť z nich bude odovzdaná kráľovskej rodine, uviedla stanica BBC.

01 - Modified: 2024-05-02 18:37:54 - Feat.: - Title: Britský policajt sa priznal k podpore Hamasu na sociálnych sieťach 02 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne 03 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 04 - Modified: 2024-04-30 08:30:00 - Feat.: - Title: Najbohatší Róm Británie prelomil mlčanie. Narodil sa v karavane, teraz má miliardové impérium a žije v sídle v Monaku 05 - Modified: 2024-04-28 18:44:32 - Feat.: - Title: Írsko chce do Británie vracať migrantov, ktorí prichádzajú cez Severné Írsko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:21