Maďarský policajt hovorí s klimatickými aktivistami, ktorí blokujú Margaret Bridge počas protestu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tisíce ľudí protestovali v Budapešti proti hroziacemu výrubu lesov, vláda vyhlásila stav ohrozenia

12.08.2022, 20:59
Autor:
TASRTASR

Orbánov kabinet sľubuje, že v dôsledku väčšieho výrubu nedôjde k ničeniu lesov, ale skôr k ich prirodzenej "obnove".

Tisíce ľudí protestovali v piatok v centre Budapešti proti plánom maďarskej vlády na zintenzívnenie výrubu lesov. Informovala o tom agentúra AFP.

Demonštranti reagovali na rozhodnutie vlády Viktora Orbána, ktorá zmiernila pravidlá ochrany lesov v rámci snáh o naplnenie energetických potrieb krajiny. Príslušný vládny dekrét, ktorý má otvoriť cestu k zintenzívneniu ťažby za účelom získania palivového dreva, vstúpil do platnosti minulý týždeň.

Pravidlá ohrozia národné parky

Kritici poukazujú na to, že nové pravidlá ohrozia aj lesy v národných parkoch a chránených územiach. Podľa agentúry Bloomberg sa pod internetovú výzvu Orbánovi na zrušenie predmetného dekrétu podpísalo už takmer 70-tisíc ľudí a 300 organizácií.

image

Šalamúnske riešenie Maďarov a Slovákov na ropnú krízu. Chcú zaplatiť Ukrajine namiesto Rusov

"Nechajte naše lesy na pokoji!" a "Dajte svoje špinavé ruky preč od našich lesov", stálo na niektorých transparentov na piatkovom proteste.

"Je to hlúposť. Chcú, aby bolo počas zimy dosť dreva na kúrenie, keď prudko vzrastú ceny plynu. Ale drevo z čerstvo vyťatých stromov je vlhké a na tento účel sa nehodí. Nikdy nebude horieť," povedal pre AFP 48-ročný účastník protestu v Budapešti.

Údaje o presnom počte účastníkov demonštrácie neboli bezprostredne známe. Podľa Bloombergu sa objavili očakávania, že by mohlo ísť o najväčší protest od Orbánovho víťazstva v aprílových voľbách, ktorým si zaistil piaty premiérsky mandát.

Vláda vyhlásila stav ohrozenia

Maďarská vláda v júli vyhlásila stav ohrozenia v dôsledku energetickej krízy vyvolanej ruskou inváziu na Ukrajinu. V rámci snáh o zaistenie energetických potrieb Maďarska chce zintenzívniť aj ťažbu dreva, pričom poukazuje na to, že ním kúri skoro štvrtina maďarských domácností.

image

Jobbik inicioval referendum, ktoré má zamedziť možnému odchodu Maďarska z Európskej únie

Orbánov kabinet sľubuje, že v dôsledku väčšieho výrubu nedôjde k ničeniu lesov, ale skôr k ich prirodzenej "obnove".

Svetový fond na ochranu prírody vyjadril z príslušného dekrétu maďarskej vlády "vážne znepokojenie" s tým, že by mohol mať negatívne dôsledky pre prírodu v celom regióne.

Proti dekrétu vystupujú nielen ochrancovia životného prostredia a stúpenci opozície, ale dokonca aj niektorí predstavitelia Orbánovej strany Fidesz. Vláda preto vo štvrtok ubezpečila, že nové pravidlá vstúpia do platnosti len v prípade, ak by v dôsledku energetickej krízy nastal aj nedostatok palivového dreva. V samotnom vládnom dekréte však takéto ustanovenie nie je.

01 - Modified: 2022-08-09 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Šalamúnske riešenie Maďarov a Slovákov na ropnú krízu. Chcú zaplatiť Ukrajine namiesto Rusov 02 - Modified: 2022-08-08 13:44:21 - Feat.: 1 - Title: Jobbik inicioval referendum, ktoré má zamedziť možnému odchodu Maďarska z Európskej únie 03 - Modified: 2022-08-04 13:15:06 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si celý kontroverzný prejav Viktora Orbána z letnej univerzity
01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:19