V dialke požiar skladiska paliva v provincii Matanzas na Kube. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Kuba stále zápasí s požiarom v ropnom sklade. Musela odstaviť svoju najväčšiu elektráreň

09.08.2022, 18:26
Autor:
ČTKČTK

Odpojenie najväčšej elektrárne v krajine zhoršilo stav dodávok prúdu. Elektráreň dnes nebude schopná pokryť 36 percent predpokladaného dopytu.

Kuba musela v súvislosti s rozsiahlym požiarom v najväčšom ropnom termináli v krajine odstaviť svoju najväčšiu elektráreň. Uviedla zo dnes agentúra EFE. Podľa úradov v oblasti nebol dostatok vody na chladenie zariadenia. Odpojenie elektrárne na Kube prehĺbilo výpadky v dodávkach elektriny.

Kubánska vláda v pondelok večer miestneho času oznámila, že nechala odstaviť elektráreň Antonio Guiteras, ktorá sa nachádza len niekoľko kilometrov od požiaru v ropnom sklade prístavného terminálu v Matanzase. Stalo sa tak pre "nedostatok vody" nevyhnutnej pre chladenie zariadenia elektrárne, ktorá vyrába elektrinu za použitia ropy.

Požiar sa nepodarilo uhasiť

Požiar v areáli vypukol v piatok večer miestneho času a hasičom sa ho stále nepodarilo uhasiť. V pondelok začala horieť a zrútila sa tretia z ôsmich veľkých nádrží v ropnom sklade.

Zatiaľ nepoškodené nádrže hasiči kropia vodou a snažia sa tak zamedziť rozšíreniu ohňa. Od piatku zahynul jeden hasič a ďalších 16 ľudí sa nezvestných. Na 125 ľudí sa zranilo. Podľa prvých domnienok požiar vypukol kvôli zásahu bleskom.

Odpojenie najväčšej elektrárne v krajine zhoršilo stav dodávok prúdu. Správca kubánskej elektrickej siete uviedol, že dnes nebude schopný pokryť 36 percent predpokladaného dopytu. Odpojeniu však hrozia aj ďalšie dôležité elektrárne, ktoré sa tenčia zásoby ropy.

image

Na Kryme horí ruská letecká základňa a explodujú muničné sklady

Ropu používajú na výrobu elektriny

Vo výrobe elektriny Kuba využíva vo veľkej miere práve ropu, ktorú ale musí dovážať zo zahraničia. V minulosti ostrov zásobovala politicky spriatelená Venezuela, dodávky z tejto krajiny sa ale v posledných rokoch znížili.

Požiar v ropnom termináli v Matanzase by situáciu mohol skomplikovať. Ide totiž o jediný kubánsky prístav, kde môžu kotviť a vykladať veľké tankery. Oheň síce priamo neponičil prístav, ale celý rad technických zariadení mohol byť pri požiari poškodený, uviedla agentúra Reuters.

Časté výpadky prúdu sťažujú život obyvateľom ostrova, a to predovšetkým v teplých letných mesiacoch. Pre problémy s dodávkami občas Kubánci vyjdú do ulíc, naposledy sa tak stalo minulý týždeň v Santiagu de Cuba.

01 - Modified: 2022-07-22 20:37:41 - Feat.: 1 - Title: Kubánsky parlament schválil progresívny zákon. Má umožniť sobáše osôb rovnakého pohlavia
01 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 02 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 04 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 05 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:44