Bývalý americký prezident Donald Trump. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Agenti FBI prehľadali súkromnú rezidenciu exprezidenta USA Trumpa

09.08.2022, 16:59
Autor:
ČTKČTK

"V americkej histórii doteraz nebolo vydané také významné povolenie na prehliadku," uviedol prokurátor v Palm Beach Dave Aronberg, ktorý prípad opísal ako "veľkú vec".

Agenti amerického federálneho úradu pre vyšetrovanie FBI prehľadali rezidenciu niekdajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa na Floride, odkiaľ odniesli niekoľko škatúľ.

Trump vzápätí akciu označil za "obliehanie" a politický útok. Zdroje blízke vyšetrovaniu aj Trumpovi uviedli, že vec sa týka údajného zlého zaobchádzania s dokumentmi Bieleho domu vrátane utajovaných materiálov.

Nevídaný úkaz

Prehľadanie súkromnej rezidencie Mar-a-Lago bývalého prezidenta, ktorý okrem iného zvažuje, že sa bude v roku 2024 znovu uchádzať o úrad, je historicky nevídaný krok FBI a ministerstva spravodlivosti, uvádza portál Politico.

Žiadny predchádzajúci prezident USA nečelil takému rozsiahlemu verejnému vyšetrovaniu ako práve Trump, ktorým sa tiež zaoberá špeciálna parlamentná komisia kvôli jeho možnému podielu na výtržnostiach v americkom Kapitole 6. januára 2021.

"V americkej histórii doteraz nebolo vydané také významné povolenie na prehliadku," uviedol prokurátor v Palm Beach Dave Aronberg, ktorý prípad opísal ako "veľkú vec".

image

Trump oznámil, že agenti FBI prehľadali jeho dom na Floride, no nepovedal prečo

Podobne ako v prípade udalostí 6. januára sa aj súčasné vyšetrovanie týka správania Trumpa v čase, keď bol nútený po prehratých voľbách opustiť Biely dom, konkrétne jeho zaobchádzanie s takzvanými prezidentskými záznamami, teda dokumenty, ktoré mal povinnosť odovzdať Národnému archívu USA.

Podľa zákona musia americkí prezidenti poskytnúť všetky svoje listy, e-maily a pracovné dokumenty Národnému archívu. Úrady tvrdia, že Trump mnoho dokumentov nelegálne zničil a len niektoré z nich boli "zlepené dokopy", uvádza stanica BBC. Trump už skôr tieto informácie označil za "fake news".

Polícia zásah nekomentovala, republikáni áno

Ani FBI, ani hovorkyňa ministerstva spravodlivosti dnešnú prehliadku Trumpovej rezidencie nekomentovali. Jeden zo zástupcov FBI povedal anonymne BBC, že "bolo odnesených niekoľko škatúľ" a pri prehliadke neboli vykopnuté žiadne dvere. Trump uviedol, že sa mu agenti FBI "vlúpali" do trezoru.

Proti zásahu v Trumpovom súkromnom sídle dnes v skorých ranných hodinách SELČ sa ostro ohradili niektorí zástupcovia Republikánskej strany. "Videl som dosť. Ministerstvo spravodlivosti dospelo do neúnosného stavu agresívneho politikárčenia," komentoval prípad parlamentný líder republikánov Kevin McCarthy.

image

Čo je najväčšou hrozbou pre NATO? Odpoveď z Madridu je jednoznačná

Floridský republikánsky senátor Marco Rubio napísal: "Využívanie vládnej moci na prenasledovanie politických oponentov je niečo, čo sme veľakrát videli v marxistických diktatúrach tretieho sveta".

Vyšetrovanie vo veci Trumpových prezidentských záznamov pokračuje už niekoľko mesiacov, zostávalo však prevažne v úzadí kvôli mediálne zaujímavejším správam o vyšetrovaní parlamentnej komisie k 6. januáru.

Vyšetrovanie predstavuje pre Trumpa čoraz väčšie verejné ohrozenie; o jeho blízkych poradcov i vysokopostavených úradníkov jeho administratívy v Bielom dome sa tiež zaujímala FBI, alebo boli predvolaní, aby svedčili na súde pred veľkou porotou.

Okrem vyšetrovania udalostí okolo prezidentských volieb 2020 a odovzdania moci čelí Trump aj viacerým obvineniam z ekonomických trestných činov i sexuálneho zneužívania. Akúkoľvek vinu popiera.

01 - Modified: 2022-08-09 12:13:49 - Feat.: 1 - Title: Zlomový moment vojny. Ukrajinská protiofenzíva môže zatlačiť Putina a zaistiť ďalšiu podporu Západu 02 - Modified: 2022-08-09 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo je najväčšou hrozbou pre NATO? Odpoveď z Madridu je jednoznačná 03 - Modified: 2022-08-09 10:17:16 - Feat.: 1 - Title: Ďalšia rana pre Rusov. Ukrajina dostala rakety, ktorými má konečne ovládnuť nebo 04 - Modified: 2022-08-09 04:57:30 - Feat.: 1 - Title: Trump oznámil, že agenti FBI prehľadali jeho dom na Floride, no nepovedal prečo
01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:01